Musetelul este una dintre cele mai cunoscute si mai utilizate plante medicinale de la noi. Cred ca fiecare dintre noi a baut macar o data un ceai de musetel cand a avut o problema digestiva, de exemplu.
Descrierea plantei. Unde gasesti musetelul
Musetelul este o planta care face parte din familia compozitelor pe care o recunosti dupa florile mici, cu petale albe si mirps puternic.
Musetelul este o planta de mici dimensiuni, care nu depaseste in inaltime 5-10 centimetri in flora spontana, dar poate ajunge pana la o jumatate de metru in culturi.
Trebuie sa mai stii ca musetelul infloreste de la jumatatea primaverii pana catre finalul lunii august, dar poate inflori chiar si in septembrie. Este important de stiut ca florile culese in lunile aprilie si mai sunt mai bogate in uleiuri esentiale si ca este recomandat ca recoltarea sa fie facuta pe timpul zilei, dupa ce a disparut roua.
Musetelul creste in mai toate zonele de campie, pe pajisti, la marginea drumului, atat in locurile insorite, cat si pe terenurile ceva mai sarate.
Beneficii musetel
Musetelul (Matricaria chamomilla) este bogat in acid salicilic, riboflavina, vitamina A, minerale precum calciul, magneziul, fierul si potasiul, dar si flavonoizi, cumarine si spiroeteri.
Musetelul este utilizat inca din Antichitate si apreciat pentru proprietatile lui terapeutice, cum sunt actiunea cicatrizanta, antispastica, antiinflamatorie, antialergica si carminativa. De asemenea, date ceva mai recente arata ca musetelul stimuleaza imunitatea.
Trebuie sa stii ca musetelul, sub forma de ceai, ajuta la vindecarea unor rani, are proprietati antioxidante si de curatare. In plus, hidrateaza pielea si poate fi inclus in rutina zilnica de ingrijire a pielii.
Poate ca nu stiai, insa musetelul imbogateste culoarea parului blond, daca este folosit in apa cu care te clatesti pe cap dupa ce te-ai spalat.
Musetelul este un antispasmodic si antiinflamator natural si este utilizat in calmarea crampelor de la nivelul stomacului si intestinului. Ceaiul de musetel ajuta la reglarea tranzitului intestinal si amelioreaza balonarea. Poate fi utilizat, la recomandarea medicului, ca adjuvant, in ameliorarea simptomelor colonului iritabil, ale gastroenteritei si amelioreaza greata.
In plus,musetelul relaxeaza musculatura uterina si ajuta la calmarea durerilor si spasmelor care apar in perioada menstruatiei.
Asa cum am spus, musetelul are proprietati antibacteriene si ajuta la tratarea racelilor si tusei, sustinand sistemul imunitar al organismului.
Musetelul este un remediu natural impotriva durerilor de cap si a migrenelor si, avand efect de calmare si relaxare, ajuta la inducerea unui somn bun, odihnitor, fiind util in tratarea insomniei si a tulburarilor de somn.
Cum sa folosesti musetelul
Intern, musetelul se administreaza, ca tratament rapid, sub forma de infuzie fierbinte in reactii alergice, frisoane si astm. Tratamentul general se face cu 4-6 lingurite de pulbere administrate zilnic.
Infuzia combinata este administrata pentru ameliorarea urticariei si a unor reactii alergice cutanate. Este indicat ca in paralel sa fie aplicate si cataplasme cu musetel pe zonele afectate.
Pulberea, dar si infuzia comnbinata sunt recomandate in starile inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei stomacului, in ulcer aflat la debut, in gastrita hiperacida si in iritatiile gastrice scundare consumului de medicamente sau in colitele secundare bolii ulceroase. In ulcer si gastrita este recomandat ca musetelul sa fie asociat cu tataneasa si obligeana.
Infuzia fierbinte se administreaza in colici abdomniale, colita si spasme intestinale pentru efectele rapide de calmare. In aceste afectiuni, pentru tratamentele de lunga durata este recomandata utilizarea pulberii.
Infuzia combinata de musetel poate fi folosita in ameliorarea colicilor abdominale care apar la sugari si la copiii mici.
Pulberea de musetel este recomandata in problemele cronice ale cailor respiratorii superioare. Este recomandata asocierea cu trei frati patati si menta. Cele trei plante, sub forma de pulbere, se amesteca in proportii egale, si se administraza cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Pulberea de musetel este administrata si in dureri de cap si migrene, mai ales cele care apar in starile de agitatie si irascitabilitate, nervozitate, dar si daca sunt secundare disfunctiilor biliare. In acest caz, pulberea de musetel se asociaza, in proportii egale, cu anghinare sau pelin.
Tot pulberea de musetel este recomandata in ameliorarea greturilor din sarcina. Doza recomandata este cate o lingurita rasa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.
Infuzia combinata de musetel este recomandata in inflamatii ale mucoaselor, indiferent de cauza acestora. Se va administra pana la un litru de infuzie combinata pe zi.
Pulberea poate fi administrata de patru ori pe zi, recomandarea pentru ultima doza fiind sa fie administrata cu 2 ore inainte de culcare, in ameliorarea insomniei, mai ales a celei care survine pe fond de stres, agitatie, neliniste si nervozitate.
Infuzia fierbinte are efecte de calmare in crampele menstruale, in vreme ce iritabilitatea din sindromul premenstrual si dismenoreea pot fi ameliorate cu pulbere de musetel asociata cu salvie si sunatoare. Se recomanda cate o lingurita din acest amestec, de patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Amestecul de pulbere de musetel cu salvie si traista ciobanului este recomandat in dezechilibrele hormonale care apar in pubertate, doza fiind de patru lingurite pe zi, pe stomacul gol.
Citeste si: Cum sa folosesti florile de tei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Musetelul are efecte de ameliorare a unor simptome in cadrul iradierii cu diverse tipuri de raze, dar si in faringita si amigdalita, in stari dispeptice, in cistite purulente sau in diferite boli asociate momentelor de stres intens din viata.
Extern, musetelul este recomandat in tratarea eruptiilor cutranate. Este indicata aplicarea de cataplasme pe locul afectat si mentinerea acestora timp de o ora.
Inhalatiile cu musetel, realizate zilnic, timp de cel putin 10-15 zile consecutiv, sunt recomandate in afectiunile cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor, dar in sinuzita aparuta la copii, in vreme ce baile generale fierbinti, in care se adauga 5 litri de infuzie combinata superconcentrata sunt indicate in astmul bronsic.
Compresele si spalaturile cu infuzie combinata superconcentrata sunt recomandate in conjuctivite si alte inflamatii ale ochilor. Atentie la filtrarea infuziei!
Musetelul este util si in ingrijirea tenului, mai ales a celui cu pete si diverse iritatii. Este indicata spalarea tenului cu infuzie combinata superconcentrata de doua ori pe zi, dimineata si seara. In cazurile mai grave, pe zonele afectate pot fi aplicate comprese cu infuzie combinata superconcentrata.
Musetelul. Preparare si administrare
Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei si cernerea acesteia. Se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Este important ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 15 minute inainte de a fi inghitita cu apa.
Pentru inhalatie este necesara o oala cu 500 ml de apa clocotica in care se adauga 2 linguri de flori. Se va acoperi cu un prosop curat si, dupa 2 minute, trebuie pus capul sub prosop si se va inspira aburul produs de amestec. Inhalatiile se vor face timp de 15 minute, fiind recomandat ca in urmatoarele 2-3 ore sa se evite expunerea la frig.
Infuzia combinata se obtine din 1-2 lingurite de pulbere de flori de musetel care sunt lasate la inmuiat, peste noapte, intr-o cana cu apa. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste cu 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute si se raceste. Cele doua extracte se amesteca, iar preparatul se va bea cu un sfert de ora inainte de masa, nu mai mult de 3 cani pe zi.
Reteta pentru infuzia combinata superconcentrata este similara, doar ca doza de pulbere va fi un pic mai mare, adica 2-3 lingurite.
Pentru prepararea infuziei fierbinti este necesara o lingurita de pulbere de flori de musetel peste care se adauga 250 ml de apa fierbinte. Se va lasa la infuzat timp de 10-15 minute si se va bea cat mai calda posibil, dar indulcita cu putina miere. Nu se va depasi doza de 3 cani pe zi.
In fine, pentru cataplasme este nevoie de pulbere de flori de musetel care se amesteca in apa calduta pana ce devine o pasta care nu curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.
Contraindicatii si reactii adverse
Nu se recomandat utilizarea musetelului de catre femeile insarcinate si de catre cele care alapteaza.
Persoanele care sufera de alergie la galbenele sau arnica pot avea efecte adverse daca utilizeaza musetel.
Totodata, infuzia de musetel este contraindicata la persoanele care iau anticoagulante deoarece aceasta planta poate creste efectul medicamentelor.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.