Cum sa folosesti florile de soc. Socul ne imbie cu mirosul parfumat si florile albe, extrem de placute, dar este, in acelasi timp, un remediu utilizat de mult timp in medicina traditionala din Europa. Nu cred ca exista cineva care sa nu fi baut macar o data din racoritoarea socata. Pe de alta parte, ceaiul de soc este un remediu natural pentru gripa si raceala. Florile de soc au, insa, mai multe intrebuintari si beneficii pentru sanatate.
Beneficii flori de soc
Florile de soc (Sambucus nigra) sunt utilizate in ameliorarea sinuzitei, a racelilor si a gripei, dar si in bronsita, diabet si constipatie. Sunt cunoscute pentru efectul lor diaforetic, diuretic si pentru faptul ca pot opri sangerarile.
De asemenea, florile de soc sunt utilizate, sub forma de gargara, pentru ameliorarea tusei, a racelii, a raguselii si a dificultatilor de respiratie, in vreme ce cataplasmele cu flori de suc sunt benefice in ameliorarea durerilor articulare si a diverselor inflamatii.
Socata este benefica pentru ameliorarea afectiunilor renale. In acest caz se recomanda sa bei aproximtiv un litru si jumatate de socata in fiecare zi pentru ca acest remediu stimuleaza puternic functia si activitatea rinichilor, previne formarea pietrelor si a nisipului, ajuta la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si amelioreaza umflarea mainilor si a picioarelor. In cazul persoanelor care sufera de cistita sau pielonefrita, au nevoie de o cura de 1-2 saptamani cu socata, cel putin o data la fiecare trei luni.
Pentru a prepara socata, ai nevoie de 12 ciorchini de flori de soc pe care sa ii pui intr-un borcan de aproximativ 5 litri, alaturi de zeama de la 2 lamai, 300 de grame de miere si trei litri de apa. Amestecul se lasa la macerat pentru cinci zile, la temperatura camerei, apoi, sucul se strecoara si se pune in recipiente curate, pastrandu-se la rece.
Cum sa folosesti florile de soc
Infuzia combinata de flori de soc este recomandata pentru calmarea sistemului nervos si pentru a reduce efectele unor medicamente sedative. Se recomanda utilizarea acestui remediu dupa intreruperea tratamentului cu sedative, cu scopul de a normaliza activitatea cerebrala. Este important sa iti spun ca o astfel de cura dureaza intre 4 si 6 saptamani si presupune administrarea unei cani de infuzie, de trei ori pe zi.
Pentru a pregati infuzia ai nevoie de 3-4 lingurite de flori de suc care se pun la macerat intr-o jumatate de litru de apa pentru 8-10 ore. Lichidul se pune deoparte, iar planta se fierbe intr-o alta jumatate de litru de apa pentru 5 minute. Cele doua extracte de amesteca si se consuma asa cum am spus mai sus.
Ceaiul de flori de soc este recomandat pentru ameliorarea racelii, mai ales pentru efectul sudorific, febrifug si antitusiv pe care il are. Isi gaseste utilizarea si in boli infectioase acute, cum sunt cistitele sau bronsitele bacteriene.
Este recomandat ca ceaiul sa fie administrat inca de la aparitia primelor simptome. Pentru a prepara ceaiul, trebuie doar sa oparesti o lingurita de planta uscata si maruntita cu 250 ml de apa clocotita si apoi sa lasi la infuzat pentru cel mult 10-15 minute. Ceaiul se bea cat mai cald posibil.
Pulberea de flori de soc este recomandata in ameliorarea sinuzitei si a bronsitei pentru ca acest remediu reduce inflamatia cailor respiratorii si sustine eliminarea secretiilor in exces, stimuland, totodata, imunitatea, capacitatea naturala a organismului de a se apara in fata infectiei.
Citeste si: Cum sa folosesti fructele de aronia. Proprietati, beneficii, contraindicatii
Cura este de dpua saptamani, cu o saptamana pauza, timp in care se administreaza cate o lingurita de pulbere de patru ori pe zi. Pulberea se obtine prin macinarea fina a florilor uscate ale plantei si se pastreaza in borcane inchise cat mai bine, ermetic, timp de cel mult 2 saptamani, in spatii intunecoase si reci.
Uleiul de flori de soc este un remediu numai bun pentru piele deoarece hraneste si reface pielea, mai ales pe cea cu tendinta de uscare, de deshidratare. Tratamentul se aplica, mai ales in perioadele cu vant si aer uscat, sau in anotimpul rece. Este indicata masarea pielii o data pe saptamana, imediat dupa iesirea din dus.
Poti prepara ulei de flori de soc chiar la tine acasa punand intr-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc si o jumatate de litru de ulei de masline sau de samburi de struguri. Borcanul trebuie apoi inchis ermetic si mentinut la soare timp de 2 saptamani pentru a permite macerarea. La final, lichidul se filtreaza, iar produsul se mentine in sticle de culoare inchisa.
Tinctura cu flori de soc este deosebit de utila pentru tratarea arsurilor de gradul II si III. Se recomanda utilizarea acestui produs pentru dezinfectarea acestui tip de rani ale pielii, apoi pe piele se pun comprese cu infuzie combinata de flori de soc, astfel incat vindecarea sa fie mai rapida, iar cicatricele ramase sa fie de dimensiuni mai mici si mai putin vizibile.
Pentru a o prepara, ai nevoie de 15 linguri de pulbere de flori de soc peste care sa adaugi 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul trebuie macerat intr-un borcan inchis ermetic timp de 2 saptamani, inainte de a se filtra si a se depozita in recipiente de mici dimensiuni, inchise la culoare.
La final trebuie sa iti spun ca utilizarea produselor din flori de soc le este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, dar si ca in cazul diabeticilor se recomanda utilizarea cu precautie si cu avizul medicului specialist.
Nu te-as sfatui sa utilizezi produse din flori de soc inaintea si dupa efectuarea unor interventii chirurgicale pentru ca acestea pot afecta coagularea sangelui.