Busuiocul este una dintre cele mai cunoscute plante aromatice din bucatarie si chiar daca nu ne place gustul sau aroma sa, fiecare dintre noi recunoaste foarte usor mirosul puternic, usor intepator al busuiocului. Dincolo de calitatile care il recomanda in gastronomie, busuiocul, considerat a fi o planta sacra, are multe proprietati curative si nu ar strica sa il includem in alimentatia noastra.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Busuiocul este o planta ierboasa, cu origini in Asia tropicala, care face parte din familia Laminaceae. Asadar, sunt sanse foarte mici sa il gasim in flora spontana de la noi, mai ales ca nu se da in vant dupa temperaturile scazute de pe timpul iernii.
Este o planta care creste destul de inalta si poate atinge pana la 20-60 cm in inaltime. Frunzele sunt de un verde deschis, intens si sunt matasoase la atingere. Frunzele nu sunt foarte mari, ci ating cam 1,5-5 cm ca dimensiune. Florile sunt albe, dispuse in racem.
Busuiocul este foarte sensibil la frig, preferand condiile de mediu caracterizate de caldura si umezeala. Poate fi adaptat la noi si cultivat in gradina, cu respectarea conditiilor de mediu de care are mare nevoie. Poate fi cultivat si in ghiveci.
Beneficii busuioc
Busuiocul (Ocimum basilicum) este bogat in vitamina A, C si K, dar contine si calciu, ceva calorii, dar nu foarte multe, fier, mangan si fier.
Reduce nivelului zaharului din sange fiind util in dieta persoanelor care sufera de diabet. In plus, el ajuta la ameliorarea efectelor pe care glicemiile crescute le au pe termen lung.
Busuiocul este o sursa foarte buna de vitamine, minerale si antioxidanti. Toate acestea ajuta organismul in lupta cu efectele radicalilor liberi. Este important de mentionat ca mare parte dintre acesti compusi tind sa dispara sau sa isi piarda din calitati odata cu uscarea plantei. Din acest motiv, iti recomand sa il consumi cat mai proaspat cu putinta.
Planta este un remediu natural, folosit din cele mai vechi timpuri, in ameliorarea greturilor si a simptomelor asociate muscaturilor de insecte.
Un studiu recent documenteaza proprietatile antimicrobiene ale busuiocului, care fac din aceastra planta un antibiotic natural. Efectul sau este crescut si daca este asociat cu un alt antibiotic din gradina, usturoiul. Consumate impreuna tin virusurile la distanta si ajuta organismul sa lupte cu infectiile deja instalate.
Asa cum am spus, busuiocul contine antioxidanti care ajuta in lupta cu efectele radicalilor liberi din organism si, secundar, previne o serie de boli grave, cum sunt cancerele de colon, san sau pancreas.
Se pare ca busuiocul actioneaza la nivel celular incetinind procesul de imbatranire, iar acest efect este si mai vizibil cand busuiocul este aplicat local, la nivelul pielii.
In plus, busuiocul este un bun alita in lupta cu stresul cotidian. Concret, acesta ajuta organismul sa se adapteze mai usor la situatiile stresante, astfel incat impactul acestora sa fie mai mic.
Busuiocul are si efect antiinflamator, ajuta organismul sa lupte cu infectiile si reduce eliberarea de citokine, celule de aparare ale organismului, responsabile insa si cu procesele inflamatorii.
Cum sa folosesti busuiocul
Intern, pulberea de busuioc, administrata in combinatie cu cea de sunatoare, in proportii egale, este utila in ameliorarea asteniilor, depresiei si a nevrozelor. Este important ca tratamentul sa fie urmat pe termen lung, intre 3 si 7 luni.
Tot pulberea proaspat macinata este eficienta in ameliorarea impotentei si a frigiditatii. Este eficienta in doze mari, adica 2-3 lingurite administrate de cate 3 ori pe zi, in amestec cu miere de albina. Cura trebuie sa dureze o luna, apoi se va lua o pauza de 1-2 saptamani, fiind reluata ulterior.
Pulberea isi dovedeste eficienta si in tratarea migrenelor si a durerilor de cap survenite pe fond nervos, dar si in oboseala intelectuala sau in surmenaj. Aceste probleme pot fi ameliorate si cu macerat la rece.
Pulberea, administrata de patru ori pe zi, pe stomacul gol, este benefica in tratarea colitei de fermentatie, a balonarii, anorexiei, dispepsiei pe fond nervos, dar si a gastritei hiperacide survenita pe fond emotional negativ.
Infuzia fierbinte, bauta in doze mari si indulcita cu miere, este buna in ameliorarea simptomelor din gripa, raceala, bronsita acuta, tuse, dar si in infectiile renale si urinare acute. Se recomanda administrarea a doi litri de infuzie pe zi.
Maceratul la rece se consuma in cure de cate 2 luni pe an sau chiar constant, dar nu mai mult de 4 cani pe zi pentru a preveni imbatranirea.
Maceratul la rece este recomandat, in cure de o luna, cu administrare dimineata, pe stomacul gol, in reducerea simptomelor menopauzei.
Ceaiul de busuioc se administreaza pentru efectele energizante si revigorante pe care le are in astenia de primavara, iar infuzia, administrata cate o cana, de trei de ori, este utila in cresterea poftei de mancare.
Extern, inhalatia cu infuzia este recomandata in rinita si raceli puternice, in vreme ce pentru starile de surmenaj, oboseala accentuata, acompaniate de dureri de cap sunt recomandate baile cu macerat la rece sau cu infuzie combinata.
Busuiocul. Preparare si administrare
Cum sa folosesti busuiocul. Pulberea se obtine prin macinarea plantei si cernerea produsului obtinut. Se administreaza, de obicei, cate o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Este recomandata mentinerea pulberii sublingual timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa. Trebuie sa mai stii ca este indicat sa prepari pulberea proaspata, mentinerea ei in casa pentru mai mult de 4-5 zile duce la pierderea proprietatilor curative.
Maceratul la rece se obtine cu 2-3 ramurele de busuioc care se pun intr-o cana de 250 ml de apa si se lasa la macerat timp de 10 ore. Apoi se scot, iar produsul obtinut se va bea. Maceratul la rece poate inlocui macar o parte din apa pe care o bei zilnic, ceea ce inseamna ca poti bea cel putin 2-3 cani din acest produs.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de busuioc uscat peste care se toarna o cana cu apa fierbinte. Infuzarea se va face timp de 15 minute, apoi produsul se va bea fiind recomandat in bronsite, dureri articulare si insuficienta respiratorie.
Citeste si: Cum sa folosesti florile de tei. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Pentru obtinerea decoctului, se fierbe o mana de frunze de busuioc uscate intr-o jumatate de litru de apa timp de 10 minute. Amestecul se va pastra acoperit inca 15 minute si se va bea apoi, toata cantitatea in aceeasi zi. Stimuleaza lactatia la tinerele mamici. Decoctul poate fi utilizat si pentru clatirea cavitatii bucale sau pentru gargara in ameliorarea unor leziuni aflate fie in cavitatea bucala, fie la nivelul gatului.
Infuzia fierbinte se obtine din 1-2 lingurite de planta maruntita, care se oparesc cu o cana de apa, apoi se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se consuma mai cald decat infuzia obisnuita, avand efecte mai rapide. Este recomandata si pentru prevenirea racelilor, doza recomandata fiind de 3-6 cani in 12 ore.
Pentru inhalatie se prepara o infuzie fierbinte, iar 2 minute de la turnarea apei fierbinti, pacientul pune capul deasupra canii la cel mult 30 de centimetri de ea. Capul si cana se acopera cu un prosop, iar inhalatia poate fi oprita dupa 10-15 minute. Este recomandat ca dupa, pacientul sa evite sa stea in frig timp de trei ore.
Uleiul de busuioc se obtine prin adaugarea in 500 ml de ulei a unei maini de busuioc taiat. Amestecul se lasa la loc insorit timp de doua saptamani, apoi se strecoara si poate fi utilizat pentru masaj si inhalatii, dar si intern, cate zece picaturi, de trei pri pe zi, pentru ameliorarea problemelor digestive.
Busuiocul. Contraindicatii si reactii adverse
Busuiocul este bogat in vitamina K, o vitamina care ajuta la coagularea sangelui. Din acest motiv, persoanele cu probleme sanguine ar trebui sa ceara sfatul unui hematolog inainte de a consuma busuioc.
Totodata, persoanele cu diabet sau hipertensiune nu pot consuma busuioc pentru ca acesta poate interactiona cu medicatia alopata.
Busuiocul este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care isi doresc sa ramana insarcinate.
Toxicitate. Nu este documentata, insa trebuie sa stii ca e nevoie sa respecti dozele recomandate.