Udarea rasadurilor. Afla cum sa o faci corect pentru a evita alungirea acestora. La ce aspecte trebuie sa acorzi atentie si ce trebuie sa stii pentru ca rasadurile sa creasca sanatoase.
De ce se alungesc rasadurile
Inainte de a vorbi despre cum sa uzi rasadurile, ar trebui sa stii si cate ceva despre alungirea acestora. De ce se intampla acest lucru?
Ei bine, rasadurile se alungesc din cauza unei accelerari a procesului de dezvoltare a plantelor. Acest lucru poate fi cauzat de hormonii de crestere, de factorii de mediu sau de anumite lucrari tehnologice.
In primul rand, atunci cand vrei sa cresti rasadurile in mod corect, trebuie sa fii atent la temperatura spatiului in care acestea stau. Daca temperatura din timpul noptii este mai mare de 20 de grade Celsius si ziua ai o temperatura mai mica, atunci rasadurile se vor alungi.
Totodata, rasadurile trebuie sa aiba part de lumina. In caz contrar, acestea se vor alungi spre zonele luminoase, asa ca asigura-te ca le tii langa un geam.
Bineinteles, excesul de apa poate fi un alt factor care duce la alungirea rasadurilor, mai ales daca sunt tinute la temperaturi ridicate.
In cele din urma, ar mai trebui sa stii ca rasadurile se pot alungi si din cauza excesului de azot care accelereaza cresterea, dar si din cauza faptului ca nu au fost rarite la timp ori mutate in ghivece separate.
Udarea rasadurilor. Cum sa faci asta pentru a evita alungirea plantelor
Acum, haide sa vorbim si despre udarea rasadurilor. Cum trebuie sa uzi plantele pentru a te asigura ca acestea nu se vor alungi.
In primul rand, tine minte sa folosesti apa care a stat cel putin 24 de ore si a carei temperatura este un pic mai mare decat cea a camerei in care se afla rasadurile.
Plantele se uda si in functie de umiditatea aerului din incaperea unde le tii, dar si in functie de pamantul pe care l-a folosit sau adancimea recipientului in care au fost semanate. Totodata, apa nu trebuie sa stagneze in pamant, asa ca asigura-te ca recipientul are gauri de drenaj.
Citeste si: Tratamente rasaduri legume. Cum sa ai grija de plante si ce produse sa utilizezi
Mare atentie si la vreme. In cazul in care este soare si cald, rasadurile trebuie udate mai des pentru ca pamantul se va usca mai repede. In zilele cu nor, irigarea se face mai rar.
Ar fi bine si sa testezi umiditatea solului cu degetul. Chiar daca acesta este uscat la suprafata, este posibil ca umiditatea sa se mentina si daca o sa le uzi in continuare apa care stagneaza o sa afecteze radacinile rasadurilor.
La final, iti mai spunem si ca cel mai bun moment pentru a uda rasadurile este dimineata, asa ca tine minte si acest lucru si foloseste sfaturile pe care ti le-am dat mai sus.