Tratamente cuprice la pomi. Cum sa prepari solutia si cand se fac stropirile
Tratamente cuprice la pomi. Cum sa prepari solutia si cand se fac stropirile

Tratamente cuprice la pomi. Cum sa prepari solutia si cand se fac stropirile


Tratamente cuprice la pomi. Afla cand se efectueaza, dar si cum sa prepari solutia. Ce trebuie sa stii, ce proprietati are cuprul asupra pomilor fructiferi si de ce nu este indicat sa sari peste aceste tratamente.

Tratamente cuprice la pomi. Cum sa prepari solutia si cand se fac stropirile – Cuprins:

Ce rol are cuprul si de ce este important pentru pomii fructiferi

Prune mumificate
Prune mumificate

Inainte sa vorbim despre tratamente cuprice la pomi, ar fi bine sa intelegi si de ce este cuprul important, dar mai ales ce rol are acesta la pomii fructiferi.

Ei bine, cuprul va distruge organismele patogene, asadar va tine la distanta agentii patogeni, asadar produsele cuprice vor tine la distanta bolile ce pot afecta pomii.

Fungicidele pe baza de cupru ajuta vor inhiba germinarea sporilor, asa ca supravietuirea agentilor patogeni de la un an la altul se va face foarte greu. 

Vestea buna este ca momentan nu sunt semnalate forme de rezistenta ale patogenilor la tratamentele care includ cuprul. Asadar, produsele cuprice raman in continuare foarte eficiente pentru a distruge rezerva de boli.

Tocmai de aceea, expertii ne recomanda sa facem stropirile folosind produsele cuprice pentru a ne asigura ca pomii fructiferi sunt sanatosi si ca recoltele viitoare nu vor fi diminuate

Tratamente cuprice la pomi. Cum sa le efectuezi

Tratamente cuprice la pomi
Tratamente cuprice la pomi

Tratamente cuprice la pomi. Cu toate ca sunt extrem de benefice, stropirile cu produse cuprice trebuie facute in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce toate frunzele au cazut, mai exact in perioada octombrie-noiembrie.

Iti recomandam sa faci un tratament cu sulfat de cupru sau piatra vanata, adica acea sare se culoare albastra care este cunoscuta ca fungicid si bactericid. Pe scurt, reduce rezerva de boli si daunatori.

Cu toate ca este un tratament benefic, este indicat sa nu folosesti o solutie care depaseste concentratia de 5%. Aplica un tratament cu o concentratie de 3-5%, adica amesteca 300-500 grame de sulfat de cupru cu 10 litri de apa.

Daca folosesti o solutie cu concentratie mai mare de 5% o sa cresti cantitatea de cupru din pamant, radacinile vor fi afectate si solul o sa devina toxic,. Mai mult, frunzele plantelor se vor decolora.

Citeste si: Lucrari de toamna in livada. Cum sa le faci si care sunt acestea

Tratamentul se poate efectua daca temperaturile depasesc 5 grade Celsius si daca pe timpul noptii acestea raman pozitive. Totodata, asigura-te ca in ziua respectiva nu o sa ploua si nu va bate vantul.

Aplica solutia cu atentie, chiar si in crapaturile din scoarta deoarece in aceste locuri greu accesibile se afla si formele hibernante ale daunatorilor.

Sulfatul de cupru tine la distanta boli precum monilioza, basicarea frunzelor sau ciuruirea frunzelor. Nu ar trebui sa aplici acest tratament in perioada de vegetatie deoarece cuprul poate arde mugurii, lastarii si frunzele, iar asta inseamna ca intreaga recolta va fi afectata.

Daca este nevoie sa aplici tratamentul cu sulfat de cupru un perioada de vegetatie, atunci acesta se amesteca impreuna cu var stins pentru a obtine zeama bordeleza. Gasesti aici un ghid despre cum sa prepari zeama bordeleza.