Tratament pentru viermele sarma la rosii. Cum sa protejezi cultura de tomate din gradina ta, cum sa recunosti un atac al acestui daunator, dar si care sunt solutiile pentru a combate viermii sarma. Iata cum sa actionezi!
Care este ciclul de viata al acestui daunator
Inainte de a stii care este cel mai bun tratament pentru viermele sarma la rosii, trebuie sa stii si cate ceva despre ciclul de viata al acestui daunator.
Viermele sarma este, de fapt, o larva a gandacului pocnitor (Elateride), iar ciclul de viata al acestuia este de aproximativ 4-5 ani.
Adultii vor depune ouale in sol la o adancime de 1-5 cm, iar dupa aproximativ 30 de zile vor aparea si larvele. Aceasta perioada dureaza pana la 4 ani, iar aceste larve sau viermii sarma pot atinge o lungime de pana la 2 cm. Ii vei recunoaste usor dupa culoarea galben-maro.
Viermii vor migra in sol la diferite adancimi, in functie de temperaturile exterioare. Astfel, in lunile aprilie-mai se vor ridica in stratul superior al solului si atunci vor produce cele mai mari pagube.
Vara, atunci cand temperaturile sunt ridicate, viermii sarma se vor retrage la o adancime mai mare, iar apoi vor reveni in stratul superior in lunile septembrie-octombrie.
Cand temperaturile exterioare scad sub valoarea de 9 grade Celsius se vor retrage la o adancime mai mare pentru a ierna.
Dupa 3-4 ani larvele se vor transforma in pupe, iar dupa alte 30 de zile vor aparea si adultii. Gandacii pocnitori vor ramane in pamant pana cand va veni primavara, iar in prima jumatate a lunii mai vor iesi la suprafata.
Tratament pentru viermele sarma la rosii. Cum sa recunosti un atac
Tratament pentru viermele sarma la rosii. Daca la cartofi, viermii sarma se hranesc cu tuberculii, la rosii acest daunator va urca prin radacina si va ajunge in tulpine plantelor, iar acolo se va hrani.
Drept urmare, frunzele plantelor vor incepe sa se ingalbeneasca, cresterile vor fi incetinite, iar in cazul unui atac masiv intreaga recolta poate fi compromisa.
Pentru a preveni un atac al viermelui sarma la cultura de tomate primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este dezinfectia solului. In acest caz iti recomandam sa folosesti Nemasol 510, dar mai ales sa respecti recomandarile de pe eticheta produsului si de asemenea cantitatile.
Citeste si: Cum sa combati omida verde la rosii (Helicoverpa armigera)
Sunt recomandate si araturile de vara sau de toamna mai adanci, pentru a tine sub control populatia de viermi sarma. Mai mult decat atat, ia in calcul si rotatia culturilor de legume, deoarece este foarte importanta. Gasesti aici un ghid despre cum sa faci rotatia culturilor de legume in mod corect.
Bineinteles, pentru combaterea viermelui sarma o sa ai nevoie si de un insecticid, iar in acest caz iti recomandam Trika Expert.
Trebuie sa mai stii ca Force 1.5 G sau Force Evo nu sunt omologate pentru culturile de rosii, asadar daca o sa il folosesti este posibil ca atunci cand fructele ajung la maturitate sa existe reziduuri in acestea.