Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci in mod corect
Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci in mod corect

Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci in mod corect


Taierea coacazului toamna. Afla cum sa faci asta in mod corect si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a te asigura ca vei avea o recolta bogata si in anul ce urmeaza. Iata ce trebuie sa stii!

De ce este necesara aceasta operatiune si cand se face

Coacaz rosu
Coacaz rosu

Ei bine, taierea coacazului toamna este necesara pentru ca aduce anumite beneficii acestui arbust fructifer. In primul rand, taierea de toamna inseamna si eliminarea bolilor sau anumitor daunatori.

Bineinteles, taierea se face in functie de tipul arbustului fructifer, dar indiferent de acesta va ajuta arbustul sa dea un randament mai bun in anul ce urmeaza. Mai mult decat atat, acestia vor fi si mai sanatosi.

In functie de temperaturile exterioare, taierile de toamna se fac in luna septembrie sau octombrie. Dupa ce ai recoltat fructele si arbsustul a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica au cazut toate frunzele, poti face si operatiunea de taiere.

Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii

Taierea coacazului toamna
Taierea coacazului toamna

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand faci taierea coacazului toamna nu sunt deloc dificili, asa ca trebuie doar sa acorzi atentie. Nu este o operatiune grea, asa ca iti trebuie doar rabdare. Vom incepe cu taierea coacazului negru.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa cureti pamantul de la baza arbustului. Fie ca vorbim despre frunze uscate, iarba sau un strat de mulci pe care l-ai aplicat anul trecut, acestea trebuie indepartate. Ar fi bine sa arzi aceste resturi, deoarece pot ascunde boli sau daunatori!

Dupa aceea, trebuie sa te ocupi de ramurile uscate sau de cele rupte. De asemenea, ramurile bolnave sau cele care au fost afectate de daunatori trebuie taiate neaparat. Ar fi bine sa tai si ramurile acoperite de muschi ori licheni.

Apoi, trebuie sa te ocupi de ramurile care au crescut in mijlocul tufei. In acest fel, favorizezi circulatia aerului si reduci sansele ca arbustul sa fie afectat de boli sau daunatori. Mai mult decat atat, luma soarelui va patrunde la interior si va ajuta la dezvoltarea arbustului. In acest fel, taierea coacazului va ajuta arbustul pe timp de toamna.

Citeste si: Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta

Si lastarii care au crescut la baza arbustului trebuie indepartati pentru ca nu fac decat sa consume seva coacazului si nu o sa rodeasca. Este indicat sa ii tai de indata ce apar.

Dupa ce ai avut grija de toate aceste lucruri, este indicat sa faci si o scurtare a arbustului cu aproximativ 6-8 cm. La final, ar fi bine sa aplici si un strat proaspat de mulci, pentru ca va proteja radacinile arbustului pe toata durata sezonului rece.

Atunci cand vine vorba de coacazul alb sau rosu, lucrurile stau un pic diferit. Acesti arbusti fructiferi au o crestere mai lenta, iar asta inseamna ca unele soiuri nu vor avea nevoie de o taiere anuala.

Diferentele sunt ca se vor taia lastarii subtiri care nu au rodit in anul respectiv, insa se va evita taierea lastarilor tineri. Dupa aceea, poti aplica toti pasii despre care am discutat la coacazul negru.