Semanare salata toamna. Cum sa o faci, in mod corect
Semanare salata toamna. Cum sa o faci, in mod corect

Semanare salata toamna. Cum sa o faci, in mod corect


Semanare salata toamna. Afla cum sa faci acest lucru in gradina ta, dar si care sunt pasii corect pentru a obtine rezultatele cele mai bune la primavara. Nu trebuie sa fii un expert, insa trebuie sa respecti anumiti pasi.

Semanare salata toamna. Cum sa o faci, in mod corect – Cuprins:

Tehnologia de cultura

Cultivarea salatei
Cultivarea salatei

Semanare salata toamna, ce trebuie sa stii? Vestea cea buna este ca salata este o planta care rezista la temperaturile scazute, insa vegeteaza la temperaturi cuprinse intre 16 si 20 grade Celsius.

De asemenea, temperatura minima de germinare a semintelor este de 2-3 grade Celsius, insa acestea rezista foarte bine pana la temperaturi de -5 grade Celsius. Daca vorbim despre plantele calite, trebuie sa stii ca acestea pot rezista pana la -18 grade Celsius!

Totusi, ia in considerare faptul ca salata iubeste umiditatea, asa ca solul trebuie sa aiba valoarea de 65-75%. Mai mult, salata are pretentii moderate atunci cand vine vorba de lumina, iar in conditii de lumina redusa aceasta va avea un foliaj bogat si capatani mari.

Asadar, irigarea este absolut necesara pentru ca salata sa se dezvolte in mod corect. Irigarea culturii de salate se va face in 3 etape. Prima va fi imediat dupa ce ai pus semintele, a doua cand capatanile incep sa se formeze, iar a treia va fi atunci cand capatanile vor incepe sa creasca.

Semanare salata toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii

Semanare salata toamna
Semanare salata toamna

Cum sa faci o semanare de salata ca la carte, cand vine toamna. Pentru ca vorbim despre o specie cu perioada scurta de vegetatie, este recomandat sa cultivi salata inainte sau dupa o cultura de baza. Expertii recomanda cultivarea salatei inaintea tomatelor, telinei sau a ardeiului gogosar. Mai mult, salata poate fi cultivata pe un teren unde inainte de asta ai avut culturi timpurii de varza, conoida, cartofi, mazare, fasole, tomate ori castraveti.

Distanta de plantare este data de vigoarea solului, insa trebuie sa respecti anumite valori. Conform expertilor, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 24 cm, iar distanta dintre plantele de pe acelasi rand trebuie sa fie de 20 cm.

Citeste si: Patrunjel semanat toamna. Cum sa o faci in mod corect

Daca si tu iei in considerare semanatul salatei toamna, ar fi bine sa stii ca aceasta operatiune se face in perioada 20 septembrie – 10 octombrie. Totusi, daca faci asta, ar trebui sa mai stii ca va fi nevoie sa protejezi cultura de salata in iernile lipsite de zapada. Ia in considerare asta cand vrei sa faci o semanare de salata pe timp de toamna.

Pe scurt, va fi nevoie sa mulcesi solul folosind  paie, folie perforata sau agryl. Folia de tip agryl poate aduce un plus de temperatura cuprins intre 3 si 6 grade Celsius, iar asta inseamna ca vei obtine salata mai devreme cu 5-6 zile. Nu uita ca primavara foarte devreme va fi nevoie sa inlaturi aceste materiale pentru ca plantele sa poata porni in vegetatie.

Pentru a favoriza dezvoltarea capatanilor, expertii recomanda o fertilizare cu azotat de amoniu, insa doar atunci cand rozeta va avea in jur de 8-10 frunze. Tot in perioada de vegetatie se mai recomanda fertilizari cu azotat de potasiu si cu azotat de amoniu.