Plantarea vitei de vie. Cum sa alegi materialul saditor
Plantarea vitei de vie. Cum sa alegi materialul saditor

Plantarea vitei de vie. Cum sa alegi materialul saditor


Plantarea vitei de vie. Afla cum sa alegi materialul saditor pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cand se planteaza vita de vie si cum se pregateste terenul, dar si care sunt distantele de plantare.

Plantarea vitei de vie. Cum sa alegi cel mai bun materialul saditor

Plantarea vitei de vie
Plantarea vitei de vie

Daca si tu iei in considerare plantarea vitei de vie (Vitis vinifera) in gradina ta, atunci ar fi bine sa stii cum sa alegi cel mai bun material saditor, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca cel mai bun material saditor se poate procura de la unitatile de desfacere specializate. Asadar, iti recomandam sa cumperi butasi de vita de la statiunile de cercetare specializate in acest domeniu precum cele din Iasi, Murfatlar, Dragasani etc.

Citeste si: Schema tratamente pomi fructiferi. Cum sa aplici stropirile si ce produse sa folosesti

Nu uita ca atunci cand cumperi materialul saditor sa achizitionezi un plus de 3-5%, acesta fiind necesar inlocuirii celui care nu se prinde, pentru a evita aparitia spatiilor goale.

Vitele pentru plantat trebuie sa aiba cea mai buna calitate. Uita-te la lungime portaltoiului care trebuie sa fie de 30-32 cm, sudura punctului de altoire sa fie perfecta, sa aiba cel putin doua radacini principale dispuse simetric in jurul bazei butasului, a caror lungimi sa fie de minimum 15 cm. Mai mult, radacinile trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 milimetri.

Cum sa pregatesti terenul, distanta de plantare

Distanta plantare vita de vie
Distanta plantare vita de vie

Bineinteles, inainte de a planta vita de vie, ar fi bine sa stii si cum sa pregatesti terenul. Ei bine, terenul trebuie curatat de pietre, buruieni, radacini sau cioate, iar apoi se niveleaza daca este cazul. 

Totodata, este indicat sa il fertilizezi cu gunoi de grajd sau ingrasaminte fosfatice si potasice. Este recomandat sa faci aceasta operatiune pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Expertii mai recomanda si desfundarea solului, daca este cazul. Aceasta operatiune se face toamna de preferinta, la 2 cazmale ceea ce inseamna aproximativ 60 cm adancime. Practic, se sapa terenul si primul strat de la suprafata se pune la fund, in timp ce al doilea strat de 30 cm adancime se va aduce la suprafata.

Citeste si: Plantare vita de vie toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii

Distanta de plantare a vitei de vie este deosebit de importanta, pentru ca acest lucru poate influenta cantitatea de struguri pe care o recoltezi.

Soiurile mai putin viguroase (Muscat de Hamburg, Chasselas, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Regina viilor) necesita distante mai mici de plantare. In acelasi timp, soiurile viguroase precum Coarna neagra, Feteasca regala, Afuz-Ali sau Aligote necesita distante mai mari de plantre.

Pe terenurile unde vita de vie ramane neingropata peste arna, vita de vie se planteaza la o distanta de 1.8-2.2 metri intre randuri. Daca vita de vie se ingroapa, distanta dintre randuri va fi de 1.6-1.8 metri. Pentru pergole, distantele dintre randuri vor fi de 2.5 metri.

Pe randuri, distantele de plantare vor fi de 1 metru pentru soiurile mai putin viguroase si de 2 metri pentru soiurile viguroase.

Cea mai buna perioada pentru a planta vita de vie este primavara, mai exact in luna martie-aprilie, insa aceasta operatiune se poate face si toamna, de la sfarsitul lunii octombrie pana cand temperaturile scad sub valoarea de 0 grade Celsius.

Daca alegi sa faci plantarea vitei de vie primavara, mare atentie ca temperaturile din sol, dar si din aer, sa depaseasca valoarea de 5 grade Celsius.