Plantare trandafiri fara radacini. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si la ce trebuie sa acorzi atentie pentru ca butasii sa si dezvolte radacinile. Sfaturi utile de la expertii in gradinarit!
Plantare trandafiri fara radacini. Cum sa faci asta si care sunt pasii pe care sa ii urmezi
Plantare trandafiri fara radacini. Daca si pe tine te pasioneaza gradinaritul si florile reprezinta slabiciunea ta, atunci cu siguranta ar trebui sa stii si cum se planteaza butasii de trandafiri. Nu de alta, dar aceasta metoda de propagare este usoara si rezultatele te vor bucura cu siguranta.
In primul rand, trebuie sa stii ca poti planta butasi de trandafiri aproape tot anul, insa pentru a obtine cele mai bune rezultate acestia trebuie taiati cand temperatura din timpul zilei este de peste 12 grade Celsius, insa nu trebuie sa fie nici foarte cald, asa ca maxima este de 32 grade Celsius. Asadar, perioada ideala este din primavara pana in toamna.
Primul pas va fi sa recoltezi butasii de trandafiri, insa inainte de a face asta trebuie sa uzi bine plante cu o zi inainte. Radacinile trandafirului trebuie sa fie bine hidratate pentru ca planta sa fie sanatoasa.
A doua zi, poti taia butasii, iar expertii ne sfatuiesc sa ii alegem pe cei ale caror petale de flori au inceput sa cada. Butasul trebuie sa aiba o lungime intre 10 si 20 de centimetri, dar mai ales sa aiba 3-5 noduri de unde pot iesi frunzulitele si mugurii. Taietura din partea de sus ar trebui sa fie undeva la jumatate centimetru deasupra unui nod, iar in partea de jos la jumatate de centimetru sub un astfel de nod.
Urmatorul pas va fi sa pui acesti butasi in apa, insa mare atentie sa ii feresti de lumina soarelui. O alternativa este sa ii pui in niste prosoape de hartie umede, iar apoi intr-un loc racoros. Butasii trebuie mentinuti hidratati.
Pentru a ajuta butasii sa isi dezvolte radacini este recomandat sa folosesti un cutit bine ascutit, dupa care sa indepartezi parti din coaja de la un capat. Practic, e ca si cum ai ascutit un bat, insa tot ce vei face este sa indepartezi coaja butasului de trandafir in pe 2-3 laturi.
Dupa aceea, o sa ai nevoie de un hormon de inradacinare, pe care il poti cumpara de la magazinele de flori. Partea de jos a butasului, unde ai indepartat portiuni din coaja, se va baga in acest hormon pentru a ajuta la dezvoltarea radacinilor.
Apoi, lasa doar doua frunze in partea de sus a butasului, pe celelalte indeparteaza-le folosind o foarfeca bine ascutita. Nu le rupe, pentru a nu provoca rani suplimentare. Frunzele vor fi necesare in procesul de fotosinteza, pentru ca planta sa produca nutrienti.
Citeste si: Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti
Pasul urmator va fi sa pui butasul in pamant, la o adancime de aproximativ 3 centimetri. Apasa pamantul din jurul butasului pentru a il fixa, iar apoi uda-l foarte bine. Acopera apoi butasul cu o sticla de plastic taiata pe jumatate. Daca ai pus butasul in ghiveci, acesta trebuie pus undeva ferit de lumina directa a soarelui.
Tine minte ca butasii au nevoie si de aer, asa ca sticla va trebuie scoasa de cateva ori pe saptamana. Daca butasii incep sa prinda o culoare maronie si frunzele au cazut, atunci inseamna ca nu se vor prinde si va trebui sa ii scoti din pamant si sa ii arunci.
Dupa ce ai plantat butasii, acestia trebuie udati in mod constant, insa doar atunci cand pamantul este uscat. Nu il uda excesiv, deoarece prea multa apa va duce la putrezirea radacinilor sau acestea nu se vor dezvolta deloc.
Butasii vor avea nevoie de 9-12 luni pentru a isi dezvolta radacinile si pentru a ii putea planta in gradina. Asadar, va trebui sa te inarmezi cu rabdare pana ce acestia incep sa creasca sanatos.