Insecticid pentru paianjenul rosu. Afla cum sa previi aparitia acestui daunator la tine in gradina, dar in acelasi timp cum sa il combati daca deja de confrunt cu un atac. Ce trebuie sa stii si in ce perioada apare!
Acarianul rosu comun. Primele semne ale unui atac
Inainte de a vorbi despre ce insecticid sa folosesti pentru paianjenul rosu sau acarianul rosu comun (Tetranychus urticae), ar fi bine sa stii si care sunt primele semne ale unui atac. Nu de alta, dar tratamentele trebuie aplicate rapid, pentru ca plantele sa nu fie afectate.
Si daca tot am vorbit despre plante, ar trebui sa stii ca paianjenul rosu poate ataca culturile de legume din sere, solarii sau din camp si afecteaza legume precum rosii, ardei, castraveti, ardei gras, fasole, varza, dovlecei sau vinete.
Totodata, acarianul rosu comun poate afecta si pomii fructiferi, vita de vie, arbustii fructiferi, dar in acelasi timp si plantele ornamentale sau florile din curtea ta.
Pomii fructiferi afectati de paianjenul rosu sunt marul si prunul, in timp ce daunatorul poate afecta si arbusti fructiferi precum coacazul, agrisul, murul sau zmeurul.
Acarianul rosu comun poate afecta si trandafiri, trandafirul japonezi sau leandrul. Asadar, pe langa culturile de legume poate afecta si florile din curtea ta.
Dupa cum spuneam, ar fi bine sa recunosti din timp un posibil atac al acestui daunator, pentru a te asigura ca aplici tratamentele la timp.
Primul semn ca te confrunti cu un atac vor fi mici puncte clorotice pe partea superioara a frunzelor. Acarianul rosu comun se hraneste prin inteparea vaselor care transporta sucul celular, iar daca nu o sa iei masuri la timp, zonele afectate se vor mari si numarul acarienilor va creste considerabil.
Bineinteles, pe masura ce va creste numarul acestora vei observa si aparitia acelor panze foarte fine. Atunci cand acestea apar inseamna ca te confrunti deja cu un atac destul de puternic.
Paianjenul rosu comun este un acarian cu dimensiuni reduse, cuprine intre 0.3 si 0.6 mm. De multe ori este destul de greu de observat cu ochiul liber, asa ca este bine sa inspectezi plantele in mod frecvent.
Insecticid pentru paianjenul rosu. Cum sa combati daunatorul si ce tratamente aplici
Daca nu o sa aplici un insecticid pentru paianjenul rosu, trebuie sa stii ca frunzele afectate se vor ingalbeni, iar apoi se vor usca si vor cadea.
Mai mult decat atat, pe frunzele afectate va aparea si o panza de paianjen foarte fina. Aceasta are ca scop protejarea acarienilor de factorii de mediu, dar si de tratamentele chimice aplicate.
Vestea proasta este ca acarianul rosu comun poate avea pana la 10 generatii pe an in camp sau in gradina, iar in spatiile protejate poate avea pana la 20 de generatii pe an, deoarece femelele pot depune pana la 150 de oua de-a lungul vietii.
Atacurile mai severe ale acestui paianjen rosu au loc in perioada iunie-august, insa primele semne se pot observa inca din luna mai. Acesta poate ramane activ pana in luna octombrie, asa ca mare atentie!
Citeste si: Cum sa prepari un insecticid natural pentru flori. 5 retete utile
Pentru a combate paianjenul rosu comun este recomandat sa folosesti Floramite 240 SC, Kanemite SC sau Movento 100 SC pentru culturile de tomate, castraveti, vinete, ardei gras sau dovlecei ori pepeni verzi sau galbeni.
Pentru vita de vie expertii recomanda sa folosim Vertimec, Milbeknock sau Nissorun 10 WP.
Acarianul rosu comun poate fi combatut la culturile de zmeur sau mur folosind Vertimec. Acelasi tratament poate fi aplicat si pentru mar sau prun.
Pentru plantele ornamentale iti recomandam sa aplici un tratament cu Floramite 240 SC.
Pentru prevenirea aparitiei acestui daunator este recomandata aplicarea tratamentelor preventive, in functie de fenofazele indicate de producator.
In lunile calduroase de vara, atunci cand atacul se poate intensifica, este indicat sa aplici tratamentele o data la 2 saptamani. Totodata, trebuie sa alternezi produsele mentionate mai sus!