Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai plante cu frunzis bogat si pline de flori pentru mult timp
Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai plante cu frunzis bogat si pline de flori pentru mult timp

Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai plante cu frunzis bogat si pline de flori pentru mult timp


Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai muscate cu frunzis bogat si pline de flori pentru mult timp. Invata ce nevoi are, indeplineste-le pe toate si vei avea ghivece cu flori perfecte pentru multi ani.

Ce sunt muscatele?

Muscate rosii inflorite
Muscate rosii inflorite

Muscatele sunt printre cele mai populare flori de ghiveci de pe la noi. De culori diferite, nu foarte pretentioase, muscatele sunt potrivite pentru absolut orice timp de persoana, adica si pentru cele care locuiesc la casa si cele care stau la bloc. Tocmai de aceea trebuie sa stii mai multe despre ingrijirea muscatelor.

Denumirea stiintifica este de Pelargonium, dar toate lumea o cunoaste, dupa cum ii ziceau si bunicile noastre, drept muscata.

Este un gen de planta florala care include circa 200 de specii. Aceste specii infloresc din primavara pana toamna tarziu, dar, doar daca sunt ingrijite conform nevoilor lor. Este o planta perena, decorativa, fara miros, originara din Africa de Sud.

Citeste si: Cum sa combati caderea frunzelor la muscate. Cauze si remedii

Este o planta cu crestere rapida, iubitoare de apa. In tara noastra, frumoasele flori si-au facut loc in vietile oamenilor inca din secolul XVI-lea si au ramas si astazi la fel de populare.

Coloritul lor este foarte variant, de la alb la rosu, intr-o multitudine de nuante. Florile sunt si ele de marimi si forme diferite. Sunt alcatuite din cinci valve, cu fructe alungite, in fiecare dintre ele gasindu-se cate o samanta. Hibrizii, care sunt cele mai frumoase dintre muscate, nu fac seminte, singura posibilitate de inmultire fiind cea vegetativa.

Muscata este o planta rezistenta la boli si daunatori, neavand nevoie de lucrari speciale in acest sens. In cazul in care, totusi, plantele tale sunt atacate de daunatori, acestia se combat foarte usor cu insecticide obisnuite achizitionate din comert, iar bolile prin administrarea de fungicide. Acum ca stii mai multe, ar trebui sa afli sfaturi utile si despre ingrijirea muscatelor.

Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai muscate sanatoase si inflorite pentru mult timp

Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai muscate sanatoase si inflorite pentru mult timp
Ingrijirea muscatelor. Cum sa ai muscate sanatoase si inflorite pentru mult timp

Daca esti un iubitor al florilor de ghiveci, probabil ai si muscate pe care vrei sa le intretii cat mai bine. Sunt patru lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a ajuta planta sa infloreasca din abundenta si sa aiba frunze din belsug, insa si sanatoase.

Ingrijirea muscatelor. Cele patru aspecte de care trebuie sa tii cont sunt: ciupirea, udarea, fertilizarea si lumina.

Daca vrei o planta perfecta, trebuie sa ai grija sa le ciupesti atunci cand situatia o impune. Acest lucru se refera la toaletarea ramurilor. Ciupirea se executa doar la ghivecele cu ramuri dese.

Trebuie taiat maxim o treime din lungimea totala a ramurilor. Cele care sunt dezgolite de foi pot fi scurtate si mai mult de atat, iar in cazul in care pe ramuri exista flori, se evita scurtarea. Toaletarea va avea drept efect ca din mugurii laterali sa se formeze ramuri noi.

Grija mare si la udare. Este nevoie de echilibru perfect, iar aparitia de frunze galbene este semn ca ai exagerat cu apa sau, dimpotriva, ca nu ai udat-o deloc.

Ingrijirea muscatelor
Ingrijirea muscatelor

Nevoile plantei se schimba in functie de anotimp. Daca pe timpul verii se impune o udare zilnica, pe timpul iernii frecventa scade. In cazul zilelor caniculare, din cand in cand, puteti scufunda ghiveciul in apa, pentru o hidratare optima, dar apa nu trebuie sa balteasca in recipient sau sa ramana in farfurioara de sustinere.

Ingrijirea muscatelor insemna o udare echilibrata care este usor de observant in pamantul din ghiveci. Trebuie sa fie umed, dar nu noroios.

Grija mare si la fertilizare. In perioada de inflorire, nevoia de substante nutritive creste. Deci, in perioada cu pricina, este bine sa primeasca saptamanal ingrasamant sau, in cel mai extrem caz, macar la doua saptamani, dar nu mai tarziu.

Citeste si: Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici

Este bine ca ingrasamantul pe care-l achizitionezi sa fie unul lichid, special pentru acest tip de planta si sa fie cumparat din magazine de specialitate.

Inainte de a pune ingrasamantul, citeste cu atentie instructiunile si respecta intru totul dozajul recomandat de producator. Substratul in care supravietuieste cel mai bine este format dintr-un amestec simplu de pamant de frunze sau de padure – doua parti, compost – doua parti, nisip – o parte. Asa faci ingrijirea muscatelor in mod corect.

Nu in ultimul rand, grija mare si la lumina naturala de care beneficiaza planta. Daca stau la umbra, sansa de a inflori din abundenta si sa aiba multe frunze este limitata tocmai de lipsa acestui factor esential dezvoltarii si supravietuirii ei. Intr-un loc umbros, va inflori slab. Daca va sta intr-un spatiu cu lumina puternica, vei observa ca va inflori din abundenta.

Trebuie sa stii si ca muscata iubeste sa fie asezata in spatii deschise, aerisite si ca nu este prietena zilelor caniculare. Daca temperatura depaseste 35 de grade Celsius, este bine sa nu le lasi direct in soare. Este de preferat sa stea in semiumbra. Se va dezvolta minunat daca beneficiaza de lumina naturala inca de la primele ore ale diminetii.