Ingrijire Zamioculcas. Afla cum sa cresti planta ZZ, ce trebuie sa iei in considerare daca si tu vrei una la tine in casa, dar si care sunt cerintele fata de lumina sau unde ar trebui sa stea ghiveciul.
Ingrijire Zamioculcas. Cum sa faci asta in mod corect
Ingrijire Zamioculcas. Pentru cei ce nu stiu, planta ZZ este originara din Africa de Est, mai exact din partea de Sud a Kenyei si pana in Nord-Estul Africii de sud. Vorbim despre o planta tropicala perena, cunoscuta si sub numele de Planta Eternitatii, Palmierul de smarald, Palmierul aroid sau Planta Zuzu.
Chiar daca vorbim despre o planta tropicala, ar trebui sa stii ca Zmioculcas nu are nevoie de foarte multa apa, asa ca daca vei uita sa o uzi pentru o perioada mai lunga de timp nu va avea nicio problema. Mai mult, este indicat sa lasi pamantul din ghiveci sa se usuce bine intre udari.
Asadar, daca o sa o uzi prea des, radacinile plantei o sa fie afectate si vor putrezi. De asemenea, o sa observi destul de repede cand nu are apa, deoarece planta incepe sa se ofileasca atunci cand nu este udata pentru o perioada prea lunga de timp, insa isi va reveni destul de repede.
Planta ZZ creste bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 26 de grade Celsius, insa va avea nevoie de un mediu cu o umiditate mai ridicata. Ideal ar fi sa pui un bol cu apa langa ghiveci sau sa pulverizezi apa pe frunzele acesteia o data pe saptamana.
Mare atentie, ghiveciul trebuie sa aiba neaparat gauri de drenaj pentru a permite excesului de apa sa se scurga. Trebuie mentionat faptul ca planta nu creste bine intr-un pamant care retine umiditatea. Ideal ar fi sa folosesti un pamant special pentru plante suculente sau pentru cactusi.
Nu uita nici de faptul ca o data la 2-3 ani, ghiveciul plantei ar trebui schimbat cu unul mai mare. Astfel, vei permite radacinilor sa se dezvolte in mod corect si le vei oferi spatiul necesar.
Ce probleme poti intampina la planta ZZ
Daca tot vorbim despre cum sa faci o ingrijire ca la carte pentru Zamioculcas, ar trebui sa stii si ce probleme poti intampina. Nu de alta, dar este bine sa stii cum sa actionezi si cand este cazul.
In primul rand, este posibil sa observi ca anumite frunze se ingalbenesc. Cea mai intalnita cauza este ca planta primeste prea multa apa, asadar va trebui sa lasi pamantul sa se usuce foarte bine pana o sa o uzi din nou.
Daca frunzele incep sa se usuce, este posibil ca planta sa primeasca prea putina apa, asa ca in acest caz ar trebui crescuta frecventa udarilor.In ambele cazuri va trebui sa tai frunzele ingalbenite sau uscate folosind o foarfeca sau un cutit bine ascutit. Asadar, mare atentie si la acest aspect!
Citeste si: Cum sa ingrijesti Limba soacrei. 8 sfaturi utile pentru ca planta sa creasca sanatos
Ideal ar fi ca ghiveciul sa fie pozitionat intr-un loc unde planta este ferita de lumina directa a soarelui, mai ales in partea a doua a zilei, atunci cand aceasta este mai puternica. Frunzele pot suferi arsuri cauzate de razele ultraviolete.
Daca planta primeste prea multa apa, atunci mai mult ca sigur radacinile vor incepe sa putrezeasca. In acest caz, o sa observi ca frunzele incepe sa se vestejeasca asa ca va trebui sa o muti intr-un alt ghiveci cu pamant proaspat si sa tai radacinile afectate. Asteapta pana ce pamantul va fi uscat foarte bine, inainte sa o uzi din nou.
Zamioculcas poate atrage si daunatori precum afide sau paduchi lanosi. O sa observi anumite decolorari pe frunze, asa ca este indicat sa o inspectezi cu atentie o data pe saptamana. In cazul daunatorilor, poti folosi un insecticid cu ulei esential de Neem sau unul cu sapun, ambele facute in casa.