Ingrijire palmier de interior. Afla cum sa il cresti in mod corect, unde ar trebui pozitionat ghiveciul in casa ta, dar si cum sa il tai pentru a nu ii afecta cresterea. Iata ce trebuie sa stii si ce probleme poti intampina.
Ingrijire palmier de interior. Cum sa il cresti si ce trebuie sa iei in considerare
Ingrijire palmier de interior. Daca si tu vrei sa ai un palmier in casa si nu stii cum sa il ingrijesti, o sa iti spunem ce trebuie sa iei in considerare si la ce aspecte sa acorzi atentie.
Spre exemplu, palmierul nu va creste cum trebuie in lumina directa a soarelui, asadar ghiveciul ar trebui pozitionat intr-un loc unde beneficiaza de lumina, insa razele soarelui nu bat direct in frunzele acestuia.
Totusi, trebuie mentionat ca palmierul poate creste si in spatiile cu lumina redusa, mai ales pe perioada sezonului rece. Bineinteles, atunci cand vine primavara ar trebui mutat intr-un loc cu mai multa lumina, deoarece va intra in perioada de vegetatie.
Palmierul va avea nevoie de apa doar atunci cand pamantul de la suprafata ghiveciului este uscat, asa ca nu exagera si pune-i apa doar cand este nevoie. Asigura-te ca ghiveciul are si gauri de drenaj, pentru ca excesul de apa sa se scurga. Astfel, eviti si putrezirea radacinilor.
Amestecul de pamant pe care il folosesti pentru palmier este iarasi foarte important, asa ca atunci cand vrei sa il muti intr-un ghiveci mai mare ar trebui sa cumperi un pamant special pentru palmieri sau unul pentru cactusi.
In timpul sezonului cald, atunci cand palmierul se afla in perioada de vegetatie este indicat sa folosesti si un ingrasamant lichid pe care sa il administrezi o data pe luna. De regula, palmierii sunt afectati de lipsa de potasiu, asa ca foloseste un ingrasamant care contine mai mult potasiu.
Nu uita sa stergi frunzele palmierului de praf in mod constant, pentru a ajuta ca procesul de fotosinteza sa se deruleze in mod corect. Pentru a iti usura munca, poti spala palmierul cu ajutorul unui dus, folosind apa rece.
Ca si regula de baza, tine minte ca palmierul nu trebuie tinut la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Palmierii nu tolereaza temperaturile scazute, asa ca sub nicio forma nu trebuie tinut afara, acestia se baga in casa toamna, cand vremea incepe sa se raceasca.
Daca vrei sa tai un palmier, tine minte ca doar frunzele de la baza se pot indeparta. Niciodata sa nu ii tai varful, deoarece ii vei stopa cresterea si acesta isi va reveni destul de greu.
Ce probleme poti intampina cu un palmier de interior
Acum ca stii mai multe despre cum sa faci o ingrijire ca la carte pentru un palmier de interior, ar di bine sa stii si ce probleme poti intampina. Ei bine, ca si alte plante de interior acesta poate fi afectat de daunatori precum acarienii sau paduchii lanosi. Inspecteaza-l cu atentie o data pe saptamana si daca observi vreo problema o poti trata cu un insecticid facut in casa cu sapun sau ulei esential de neem.
O alta problema a palmierilor este faptul ca varfurile frunzelor se pot brunifica, iar asta anunta o deficienta de potasiu. Asadar, tine minte sa fertilizezi palmierul, insa nu exagera cu cantitatea de ingrasamant deoarece frunzele se pot brunifica si daca primeste o cantitate prea mare de potasiu.
Citeste si: Cum sa reduci umiditatea din casa cu ajutorul plantelor. Care sunt acestea?
Frunzele galbene anunta o problema legata de lipsa de lumina, asa ca in acest caz va trebui sa muti ghiveciul intr-un loc unde va primi mai multa. Totodata, frunzele galbene pot aparea din cauza faptului ca palmierul este udat prea des, nu uita ca pamantul trebuie sa se usuce la suprafata inainte sa ii pui din nou apa.
Frunzele se mai pot arde daca palmierul este pus in lumina directa a soarelui. In acest caz, tot ce poti face este sa muti ghiveciul intr-un alt loc si sa tai frunzele afectate.
Daca frunzele palmierului prezinta niste pete maronii, ar trebui sa stii ca acestea pot aparea din cauza temperaturilor scazute. In cazul in care ghiveciul este pus intr-o zona unde exista curenti de aer reci, iti recomandam sa il muti.
Palmierul isi poate reveni daca a fost pus intr-un loc cu temperaturi scazute, insa doar daca tulpina nu a fost afectata. Pune-i ingrasamant si acesta isi va reveni fara probleme. In cazul in care aceasta a inceput sa se brunifice, atunci inseamna ca palmierul tau nu mai poate fi salvat.