Ingrijire gloxinia iarna. Cum sa o faci si cand intra in repaus
Ingrijire gloxinia iarna. Cum sa o faci si cand intra in repaus

Ingrijire gloxinia iarna. Cum sa o faci si cand intra in repaus


Ingrijire gloxinia iarna. Cum sa ingrijesti corect gloxinia pe timp de iarna, cand intra in repaus, mai ales ca dispare complet, pierzandu-si florile si frunzele. Nu o arunca pentru ca doar se odihneste pentru o perioada de timp. Afla si cum o poti inmulti.

Ingrijire gloxinia iarna. Cum sa o faci si cand intra in repaus – Cuprins:

Ce este gloxinia

Gloxinia
Gloxinia

Gloxinia este o planta perena, de interior, care bucura simtul vazului cu flori catifelate pentru o perioada mare de timp. Specialistii o considera o “Pasare Phoenix” a plantelor pentru ca iarna dispare complet si renaste in sezonul urmator. Nu te grabi sa tragi concluzii pripite si sa crezi ca a murit.

Tot ce face este sa intre in repaus si sa se odihneasca pentru a putea inflori abundent dupa perioada de iarna. Tocmai de aceea trebuie sa stii mai multe despre ingrijire pe timp de iarna si cum sa tii gloxinia sanatoasa.

Plantele gloxinia din ziua de azi sunt hibrizi, crescute pentru a produce rapid un numar mare de flori. Timp de doua luni te vor bucura cu corole de o frumusete deosebita. Sunt catifelate si au forma unui clopotel. Nu sunt parfumate, dar compenseaza cu varietatea culorilor.

Exista flori de culoare rosie, roz, alb sau mov. Incepe sa infloreasca primavara. In cazul in care observi ca florile incep sa se estompeze spre finalul verii – inceputul toamnei, inseamna ca a inflorit mai devreme primavara. In acest caz este posibil sa infloreasca repetat, pana toamna tarziu.

Ingrijire gloxinia iarna, pe timpul repausului vegetativ

Ingrijire gloxinia iarna
Ingrijire gloxinia iarna

Ingrijirea gloxiniei nu presupune operatiuni dificile. Se numara printre plantele pentru care nu este nevoie sa depui mult efort. Nevoile ei sunt usor de indeplinit. Trebuie sa stii ca pe timpul iernii, planta dispare complet, intrand in repaus vegetativ. Perioada de odihna din timpul iernii o va ajuta, practic, sa se refaca pentru a putea inflori abundent din primavara.

Ingrijire gloxinia iarna. Cand intra in repaus vegetativ este indicat sa-i indeplinesti mai multe cerinte, asa ca mare atentie la sfaturile pe care ti le vom da.

Prima dintre ele se refera la necesitatea de a indeparta florile ofilite pe masura ce acestea se usuca. Va fi momentul cand frunzele se vor ofili si ele, iar planta nu va mai inflori.

A doua cerinta pe care trebuie sa o indeplinesti este si sa reduci udarea pamantului ghivecelor cu gloxinia in momentul cand florile si frunzele au fost indepartate.

Citeste si: Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Al treilea pas pe care trebuie sa-l faci, pentru binele florii, este sa opresti udarea cand planta s-a ofilit in intregime. Este momentul cand trebuie sa scoti tuberculii din ghivece, sa-i cureti de pamant si sa-i imbaiezi cu un tratament cu fungicide si insecticide. Este important sa urmezi toti pasii despre ingrijire gloxinia iarna.

Se recomanda folosirea de insecticide si fungicide cu aplicare la sol, in defavoarea celor cu aplicare pe frunze. Dupa ce s-au uscat, aseaza-i pentru iernat in pungi de hartie pe care le-ai perforat pentru a putea circula aerul. Poti folosi, la fel de bine, si cutii de carton in care ai asezat strat de turba fibroasa sau talas. Pastrarea lor se face in locuri racoroase, dar cu temperaturi pozitive. Ideal este sa le pastrezi la o temperatura de 10 grade Celsius.

Daca procedura ti se pare complicata, le poti pastra in ghivece pe care le depozitezi, pe perioada iernii, intr-un spatiu intunecat, la temperaturi de aproximativ 15 grade Celsius.

A patra cerinta pe care trebuie sa o indeplinesti pe timpul de repaus este sa ai grija ca pamantul in care sunt fixate, daca sunt pastrate in ghivece, sa nu fie foarte uscat. Ajuta radacina sa nu moara pulverizand cu moderatie apa.

Ultimul pas pe care trebuie sa-l faci pentru planta este sa o muti la lumina indirecta. Vei face acest pas cand observi ca iese din perioada de repaus vegetativ. Acum este momentul si cand se reia udarea regulata. Udarea se face riguros, astfel incat solul sa ramana umed.

Inmultirea gloxiniei

Inmultirea gloxiniei
Inmultirea gloxiniei

Acum ca stii mai multe despre ingrijire gloxinia iarna, ar fi bine sa stii si despre inmultire. Gradinarii profesionisti ne invata ca exista trei metode de inmultire a frumoasei plante. Se face prin: seminte, divizarea tuberculilor sau butasi de frunze.

Daca alegi prima varianta, cea prin seminte, trebuie sa stii ca poti face acest lucru primavara. O vei face cu ajutorul semintelor stranse din sezonul trecut. Ai grija sa pui semintele la suprafata substratului, fara sa le acoperi cu pamant. Pentru a germina au nevoie de o temperatura de 22-24 grade Celsius. In maxim o luna de zile vei avea plantute numai bune de repicat.

A doua varianta este la fel de usor de dus la bun sfarsit. Inmultirea prin  divizarea tuberculilor se face la sfarsitul perioadei de repaus. Tuberculul se divide cu grija, astfel incat fiecare fragment sa contina cel putin un mugure. Se fixeaza in sol proaspat si se uda cu moderatie. In trei luni de la plantare vei avea si primele flori.

Ultima metoda, cea prin lastari, se poate face pe intreaga durata a verii. Procedura este simpla. Tot ce ai de facut este sa colectezi frunze mature pe care le pui la inradacinat in apa. Cand are radacinile formate, o poti fixa in sol.