Ingrijire begonie in ghiveci. Afla cum trebuie ingrijita in sezonul rece pentru a te bucura de o planta sanatoasa si cand o poti muta in gradina dar si cum o poti salva daca sa uscat.
Ingrijirea begoniei pe timpul iernii
Begonia este un gen de planta perena, erbacee cu tulpina scurta sau care lipseste. Denumirea stiintifica este begonia rex si este originara din America Centrala si de Sud, India si Indonezia.
In tara noastra exista aproximativ 400 de specii de begonii, ingrijite fie in apartamente, fie in gradini. In functie de specie, planta cu aspect de tufa poata sa ajunga la o inaltime de aproximativ 20-50 de centimetri.
Superba planta, a carei flori pot avea diferite culori (rosu, galben, alb, portocaliu, etc), este una destul de pretentioasa, ingrijirea potrivit nevoilor ei fiind cheia pastrarii in stare buna pentru timp indelungat. Afla cum sa te ocupi de o ingrijire ca la carte pentru o begonie in ghiveci.
Este o mare iubitoare de caldura, dar cu anumita moderatie. Temperatura cea mai potivita acestui tip de planta se invarte in jurul valorii de 20-25°C.
Ingrijita corect, te va rasplati pentru grija ta cu flori superbe tot timpul anului. Se recomanda o perioada de repaos vegetativ iarna. In sezonul rece ar trebui sa fie tinuta la o temperatura de 14-15°C.
In aceasta perioda, plantele se vor uda mai rar si cu mai putina apa. Begoniile cu tuberculi au repaus profund in timpul iernii, in cazul acestora, in perioada repausului, se recomanda incetarea udarii. Poti observa daca planta ornamentala are nevoie de udare atingand pamantul cu degetul.
Udarea se va face atunci cand substratul solului este uscat la 1-2 cm de suprafata.
Daca exista perioade de ger, este bine sa o muti de pe pervazul geamului intr-un loc cu temperaturi prietenoase pentru a nu risca sa inghete. Nu alege nici sa o pui langa calorifer. Varianta este la fel de nociva pentru planta ca si cea prezentata anterior. Ar putea sa se usuce.
Specialistii ne invata ca perioada de odihna (repaos vegetativ) le este benefica. Ele vor inflori mult mai bogat in anul ce urmeaza.
In cayul celor care vor fi mutatea in gradini, trebuie sa stii ca perioada favorabila este luna mai.
Ingrijire begonie in ghiveci
Ingrijirea corecta a begoiilor incepe cu un ghiveci potrivit nevoilor ei. Desi poate sa para un aspect nesemnificatic, ei bine, afla ca recipientul va contribui la asigurarea longevitatii plantei. Tocmai de aceea este nevoie de o ingrijire ca la carte pentru o begonie in ghiveci.
Ghiveciul trebuie sa fie de marime medie, dar larg. Planta nu se poate dezvolta si nu poate trai intr-un recipient in care este constransa. Ai grija ca fundul sa aiba gauri pentru a se asigura a buna drenare a apei. Umiditatea excesiva nu va face altceva decat sa ajute radacina sa putrezeasca.
Ai grija ca in farfuriuta de sustinere a ghiveciului sa nu ramana lichid. Niciodata sa nu torni apa peste frunze. Le vei face rau. Vei observa pe frunze mici pete maronii. Acesta este semn ca ai pus apa si pe foi.
Citeste si: Ingrijirea muscatelor tiroleze iarna. Cum sa protejezi florile in sezonul rece
Daca aerul din spatiul unde este asezata begonia este uscat, ai grija sa pulverizezi in jurul ei cu apa, dar fara sa o uzi direct. Nu suporta atmosfera uscata, asa ca acorda o ingrijire ca la carte, daca vrei sa ai o begonie frumoasa in ghiveci.
Si solul in care este fixata trebuie ales cu atentie. Are nevoie de un sol care sa contina pamant de frunze, turba fibroasa, pamant de ferigi, mranita si nisip. O alta varianta care i se potriveste este si pamantul de frunze cu muschi si perlit horticol.
Indiferent de varianta de sol pe care o alegi (dintre cele doua potrivite ei), ai grija sa sapi des pamantul din jurul radacinii. Vei asigura solului o buna aerisire si permeabilitate.
Ca sa ai plante sanatoase, pline de flori, bilunar trebuie sa le si fertilizezi. Au nevoie de un ingrasamant cu eliberare prelungita pe care-l vei achizitiona din magazinele de specialitate. Fereste-te sa cumperi din locuri care nu sunt de incredre, pentru ca o substanta nepotrivita ii poate aduce chiar moartea.
Salvarea unei begonii uscate
Ca oricare alta planta, si la begonie exista riscul de a o pierde. Daca observi ca s-a uscat, trebuie sa stii ca exista sanse mari sa fie salvata foarte usor, daca tuberculul sau este inca sanatos. Tot ce ai de facut este sa scoti planta din pamant, sa tai cu o ustensila dezinfectata tulpina la doua degete deasupra radacinii. Pentru a avea o begonie frumoasa este nevoie sa te ocupi si de ingrijire, asadar mare atentie la ghiveci!
Apoi, muta tuberculul cu tulpina ramasa intr-un alt ghiveci curat. Fii atent la replantare. Se face cu partea concava in sus, la o adancime de aproximativ 3-4 degete. Ai grija ca begonia sa fie udata corespunzator. In maxim o luna ar trebui ca planta sa fie in plin proces de regenerare.
Daca planta a crescut neobisnuit de inalta, atunci trebuie sa stii ca nu are suficienta lumina si este necesar sa faci ceva in acest sens. Tot ce ai de facut este sa tunzi putin varfurile si, bineinteles, sa muti ghiveciul intr-un loc potrivit dezvoltarii ei armonioase.
Locul cel mai potrivit este pe pervazul ferestrei, unde se bucura de lumina naturala. Nu uita un aspect important: begonia prefera expunerea la lumina, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui. II vor face rau.