Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le utilizezi si care sunt cele mai bune
Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le utilizezi si care sunt cele mai bune

Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le utilizezi si care sunt cele mai bune


Ingrasaminte naturale pentru tomate. Afla de ce sunt necesare, dar si care sunt cele mai indicate pentru cultura de rosii din gradina ta. Ce trebuie sa stii si cum sa le administezi in mod corect pentru a ajuta plantele sa fructifice cat mai bine.

Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le utilizezi si care sunt cele mai bune – Cuprins:

Ingrasaminte naturale pentru tomate. Cum sa le folosesti pe cele mai bune

Ingrasaminte naturale pentru tomate
Ingrasaminte naturale pentru tomate

Ingrasaminte naturale pentru tomate. De multe ori, aceste ingrasaminte naturale sunt foarte eficiente si nu costa aproape nimic, asa ca reprezinta o solutie ideala pentru cei ce obisnuiesc sa cultive tomate in gradina.

Inainte de a iti explica pe care trebuie sa le folosesti, ar fi bine sa stii si care sunt cerintele plantelor. Nu de alta, dar trebuie sa intelegi cum functioneaza.

Azotul este necesar pentru dezvoltarea sistemului foliar, adica pentru dezvoltarea frunzelor, insa tine minte ca daca aplici prea mult atunci va scadea productia de rosii, deoarece toate substantele nutritive vor merge catre frunze.

Fosforul este necesar pentru dezvoltarea radacinilor, dar si pentru a florilor sau a fructelor. Totusi, prea mult fosfor poate duce la oprirea din crestere a plantelor, insa acest lucru se intampla destul de rar daca folosesti ingrasamintele naturale.

Potasiul ajuta la coacerea fructelor, dar in acelasi timp si la procesul de fotosinteza. Insa, daca folosesti prea mult atunci rosiile o sa devina acide, asa ca mare atentie.

Calciul este necesar pentru ca rosiile sa creasca sanatos, iar o deficienta duce la deformarea fructelor si la putrezirea acestora in partea de jos. Practic, productia poate fi compromisa.

Magneziu este esential pentru producerea de clorofila, adica acel pigment de culoare verde esential in procesul de fotosinteza. De asemenea, este necesar pentru ca plantele sa poata absorbi substantele nutritive din pamant. Daca exista o deficienta, atunci frunzele se vor ingalbeni, insa acele nervuri vor ramane verzi.

Fierul ajuta plantele la producerea de clorofila. Cu toate ca tomatele nu au nevoie de foarte mult fier, o deficienta poate duce la ingalbenirea frunzelor.

Alte substante necesare pentru cresterea corecta a tomatelor sunt cuprul, zincul, sulful sau molibdenul. Toate acestea pot fi adaugate folosind un fertilizator chimic.

Ingrasamant din coji de banane
Ingrasamant din coji de banane

Acum ca stii ce fel de substante nutritive sunt necesare pentru cultura de rosii, o sa iti explicam si ce ingrasaminte naturale pentru tomate poti folosi. Spre exemplu, cojile de banane contin potasiu, magneziu, fosfor si calciu, insa nu contin azot.

Ce poti face este sa tai cojile de banane si sa le ingropi in pamantul din jurul plantelor. Ideal ar fi sa le ingropi inainte sa plantezi rasadurile de rosii, insa nu este o problema daca o sa o faci dupa ce acestea au fost puse in gradina sau solar.

Si cojile de legume sunt utile pentru fertilizarea tomatelor. Acestea contin azot, potasiu si fosfot, adica cele trei macroelemente necesare pentru o crestere corecta. Pentru rezultate rapide iti recomandam sa pui aceste coji intr-o galeata cu apa, sa o acoperi si sa le lasi acolo timp de 1-2 zile, dupa care sa uzi plantele cu acel “ceai” pe care tocmai l-ai obtinut.

Si apa in care ai fiert orez, paste sau legume poate fi utila pentru tomate. Las-o sa se raceasca, iar apoi uda plantele din gradina deoarece apa contine azot, calciu, fier si fosfor, asa ca va ajuta tomatele si este absolut gratuita. Tine minte totusi ca nu o poti folosi daca in aceasta ai pus sare deoarece vei omora plantele!

Zat de cafea pentru rosii
Zat de cafea pentru rosii

Zatul de cafea este de asemenea util in gradina, deoarece contine azot si acesta va ajuta la dezvoltarea sistemului foliar. Pe langa asta, zatul contine si potasiu, fosfor, bor, cupru, magneziu, zinc sau calciu. Pune-l in jurul plantelor si acesta va ajuta si la mentinerea pH-ului ideal pentru tomate.

De asemenea, poti folosi zatul pentru a face o infuzie. O sa ai nevoie de 10 litri de apa, in care pui 250 de grame de zat si pe care il lasi sa stea 1-2 zile. Dupa aceea, uda plantele cu acel lichid obtinut.

Citeste si: Ce sa nu plantezi langa rosii. Cum sa le cultivi in mod inteligent

Chiar si cojile de ceapa ajuta tomatele din gradina deoarece contin potasiu si calciu. Pentru a le utiliza le poti taia marunt si le presari pe pamantul din jurul plantelor sau le lasi sa stea in 10 litri de apa timp de o saptamana, dupa care uzi plantele din gradina.

Sa nu uitam nici de cojile de oua, care contin calciu si cantitati mici de potasiu. Acestea pot fi pisate si presarate in jurul plantelor sau poti turna peste coji apa clocotita, dupa care le lasi asa timp de 3-4 zile. Urmatorul pas va fi sa pulverizezi solutia obtinuta pe frunzele tomatelor.

La final, iti mai spunem ca mai poti folosi si sare amara sau sare Epsom. Aceasta contine sulf si magneziu, iar tot ce trebuie sa faci este sa dizolvi o lingurita de sare intr-un litru de apa, dupa care sa pulverizezi solutia pe plante o data pe luna.