Frunze lipicioase la orhidee. De ce se intampla acest lucru si cum sa combati problema, pentru a avea plante sanatoase. Afla ce tratament sa aplici si de ce nu ar fi bine sa lasi lucrurile asa, daca vrei ca plantele sa infloreasca in continuare.
Frunze lipicioase la orhidee. Cum sa rezolvi acest lucru si ce tratament aplici
In primul rand, trebuie sa stabilim cauzele, iar acestea pot fi multiple. Dupa cum bine stii si dupa cum am mai vorbit atunci cand am adus in discutie paduchii verzi la trandafiri, afidele ar putea fi principalul motiv pentru care ai frunze lipicioase la orhidee.
In cazul in care inca nu stii, afidele sunt acei paduchi verzi pe care ii gasim de obicei pe trandafirii din gradina si in urma carora frunzele plantelor devin lipicioase. De fapt, acele urme lipicioase sunt excrementele afidelor, care se hranesc cu seva plantei si care pot atrage furnici sau muste.
Citeste si: Boli si daunatori la orhidee. Cum sa mentii planta sanatoasa
Nu uita sa verifici si suprafata inferioara a frunzelor, deoarece afidele aleg acel loc pentru a depune ouale. In cazul in care orhideea ta este atacata de afide, trebuie neaparat sa aplici un tratament, deoarece planta se poate usca. Un alt daunator care ataca orhideele in acelasi mod este musculita alba de sera.
Un tratament eficient impotriva afidelor sau ale musculitei albe este uleiul horticol sau uleiul de neem. Este un tratament natural pentru frunze lipicioase la orhidee.
In acelasi timp, pentru a combate afidele la orhidee poti folosi si produse precum Mospilan, Decis, Fastac, Faster sau Karate Zeon. Pentru musculita alba de sera iti recomandam Mospilan, Decis, Fastac sau Actellic.
O alta cauza care poate duce la frunze lipicioase la orhidee o reprezinta cantitatea prea mare de apa pe care o administram la planta. Suprafata inferioara a frunzelor devine lipicioasa deoarece planta incearca sa regleze presiunea cauzata de prea multa apa in interior.
In acest caz, o sa vezi mici bule care se formeaza pe frunze, iar acest lucru se intampla deoarece apa este eliminata din planta. Daca acest lucru se intampla la planta ta, trebuie sa stii ca nu este in mare pericol, insa ai grija cu cantitatea de apa pe care o administrezi la orhideele tale.
Citeste si: Cum sa faci transplantarea orhideelor in alt ghiveci
Iti recomandam sa stergi frunzele cu grija folosind un burete, insa mare atentie sa cauzezi rani pe pori. Poti incerca si cu o laveta umeda, vei avea nevoie doar de apa!
Acum ca stii ce trebuie sa faci atunci cand exista frunze lipicioase la orhidee, iti sugeram sa acorzi o atentie mai mare plantelor din casa ta. Astfel, vei tine daunatorii la departare si plantele tale vor inflori de fiecare data!