De ce se usuca frunzele de ceapa. Cum sa te asiguri ca recolta nu este diminuata
De ce se usuca frunzele de ceapa. Cum sa te asiguri ca recolta nu este diminuata

De ce se usuca frunzele de ceapa. Cum sa te asiguri ca recolta nu este diminuata


De ce se usuca frunzele de ceapa. Afla care pot fi cauzele, dar mai ales cum sa procedezi in fiecare situatie si ce ar trebui sa faci pentru ca plantele sa isi revina. Ce trebuie sa stii si ce sfaturi ne dau expertii pentru a rezolva aceste probleme.

De ce se usuca frunzele de ceapa. Cum sa te asiguri ca recolta nu este diminuata – Cuprins:

De ce se usuca frunzele de ceapa. Cum sa ajuti plantele si care pot fi cauzele

De ce se usuca frunzele de ceapa
De ce se usuca frunzele de ceapa

De ce se usuca frunzele de ceapa. Daca si tu ai aceasta problema in gradina, o sa iti spunem care pot fi cauzele, dar mai ales cum sa actionezi pentru ca recolta de ceapa sa nu fie diminuata.

In primul rand, trebuie sa stii ca frunzele de ceapa incep sa se culce la pamant cand ciclul de viata s-a incheiat si este gata pentru recoltare. De regula, acest fenomen are loc la inceputul lunii august si pana in luna septembrie.

Totusi, daca nu este cazul, ar trebui sa stii ca sunt mai multe cauze. Cea mai des intalnita este faptul ca ceapa este udata prea des si primeste prea multa apa. Astfel, radacinile nu mai au acces la oxigen, iar frunzele vor incepe sa se brunifice, sa se inmoaie si sa se usuce.

Tine minte ca ceapa are nevoie de apa in mod regulat, insa doar atunci cand pamantul este uscat. Totusi, daca nu o sa o uzi la timp, frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca, iar apoi varfurile incep sa se usuce.

O metoda simpla de a mentine umiditatea in sol este sa adaugi un strat de mulci. Nu te costa foarte mult si apa nu se va mai evapora atat de repede in timpul perioadelor cu temperaturi ridicate.

Si daunatorii pot ataca ceapa, asa ca daca observi ca aceasta prezinta gauri in frunze si varfurile frunzelor incep sa se usuce atunci poate fi vorba de un atac al tripsului californian. Tripsii se hranesc cu seva plantelor, insa daca este vorba de un atac minor plantele vor putea creste fara probleme. In caz contrar, va fi necesar sa aplici un tratament cu un insecticid.

Ceapa atacata de tripsi
Ceapa atacata de tripsi

Si viermele de ceapa poate cauza probleme, mai exact este vorba de o larva care se hraneste cu bulbul de ceapa si reprezinta un adevarat pericol pentru intreaga recolta.

Adultii acestui vierme se prezinta sub forma unor musculite de culoare cenusie care pot depune pana la 200 de oua intr-un ciclu de viata si pot avea pana la 3-4 generatii intr-un an. Pentru a combate acest daunator o sa fie nevoie sa aplici un tratament cu Karate Zeon 50 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG, Actara 25 WG sau Novadim Progress.

Problemele pot aparea si de la nematodul tupinilor si bulbilor, un daunator care ataca usturoiul, dar si ceapa. Femelele pot depune oua in interiorul plantelor, insa un numar foarte mare de aproximativ 200-500 de oua.

Citeste si: Cum sa procedezi daca ceapa infloreste si de ce se intampla asta

Ulterior, larvele vor incepe sa eclozeze si acestea se vor hrani cu tulpina, care apoi va incepe sa se indoaie, frunzele se vor ingalbeni, iar apoi se vor brunifica si se vor usca. Mai mult decat atat, nematozii se hranesc si cu bulbii, care se vor inmuia, ceea ce inseamna ca recolta va fi compromisa.

Pentru a preveni aceasta problema este indicat sa faci rotatia culturilor si sa cultivi ceapa pe aceeasi suprafata de pamant doar o data la 4 ani. Evita si cultivarea usturoiului, pentru ca face parte din aceeasi familie.

Problema poate fi rezolvata prin tratamente termice sau chimice pentru sol, care vor elimina nematozii, dar in acelasi timp si ouale acestora. Pentru a face asta poti utiliza Nemasol 510.