De ce putrezesc prunele in pom. Cum sa tratezi acest fenomen si care este cauza
De ce putrezesc prunele in pom. Cum sa tratezi acest fenomen si care este cauza

De ce putrezesc prunele in pom. Cum sa tratezi acest fenomen si care este cauza


De ce putrezesc prunele in pom. Afla cum sa tratezi acest fenomen la pomii fructiferi, dar mai ales care este cauza. Ce trebuie sa stii si ce tratamente trebuie aplicate atunci cand se intampla acest lucru!

De ce putrezesc prunele in pom. Cum sa tratezi acest fenomen si care este cauza – Cuprins:

De ce putrezesc prunele in pom

De ce putrezesc prunele in pom
De ce putrezesc prunele in pom

De ce putrezesc prunele in pom? Ei bine, principala cauza are la baza o boala si anume monilioza (monilinia laxa). Daca inca nu ai auzit de aceasta boala, afla ca se manifesta mai ales in anii reci si ploiosi.

Monilioza ataca florile care se vor brunifica si vor cadea, frunzele care se vor usca si vor atarna fara sa cada, dar si ramurile care se vor indoi in forma de carlig.

Totodata, monilioza ataca si frunctele care se vor zbarci, se vor brunifica si vor cadea. Mai mult, pulpa fructelor ajunse la maturitate va putrezi, iar la exterior vor aparea pete galbui-cenusii. Pe masura ce boala avanseaza, fructele se vor mumifica si vor ramane in pom.

Cum sa combati monilioza la prun

Monilioza prunului
Monilioza prunului

Acum ca stii raspunsul la intrebarea de ce putrezesc prunele in pom, ar fi bine sa stii si care sunt cele mai bune tratamente pe care le poti aplica. Nu de alta, dar monilioza poate afecta destul de grav recolta de prune si daca nu este tratata la timp pomii fructiferi se vor usca.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca atunci cand observi acele fructe mumificate in pomi va trebui sa le culegi si sa le distrugi prin ardere.

In cazul in care nu strangi fructele mumificate, atunci o sa permiti transmiterea bolii si in anul urmator. Acea ciuperca va ierna pe fructele mumificate, dar si in scoarta ramurilor care au fost atacate.

Si daca tot am adus vorba de ramuri, afla ca acele ramuri uscate care au fost atacate de monilioza se taie si se distrug prin ardere.

Ramurile se taie pana la zoana sanatoasa, insa dupa ce ai terminat cu taierile va trebui sa faci o stropire cu zeama bordeleza (5%) pentru a te asigura ca stopezi propagarea bolii. Expertii recomanda si acoperirea ranilor provocate de taieri cu un mastic cicatrizant. Acestea sunt tratamentele pe care le aplici in perioada de repaus vegetativ.

Citeste si: De ce cad nucile verzi si cum sa previi acest lucru

Pentru a combate monilioza florilor si a lastarilor se recomanda sa faci 1-2 tratamente in stadiul de buton alb si la scutarea petalelor folosind Chorus 50 sau Folicur Solo 250 EW. Este absolut necesar sa faci aceste tratamente, daca nu vrei ca la final de toamna sa iti pui intrebarea de ce putrezesc prunele.

Pentru monilioza fructelor, se recomanda un tratament la intrarea in parga si apoi la 2 saptamani de la efectuarea primului tratament. In acest caz, se recomanda o stropire cu Chorus 50, iar timpul de pauza va fi de 7 zile.

Expertii mai recomanda si Luna Experience 400 SC, insa in acest caz se face doar un tratament pe sezon, din faza de buton alb pana cand fructele se coc.

Alternativ, se mai pot face tratamente cu Score 250 EC, Teldor 500 SC, Merpan 80 WDG sau Funguran OH 50 WP.