De ce nu se limpezeste vinul. Cum sa scapi de sedimente
De ce nu se limpezeste vinul. Cum sa scapi de sedimente

De ce nu se limpezeste vinul. Cum sa scapi de sedimentele din acesta


De ce nu se limpezeste vinul. Afla cum sa faci limpezirea vinului in mod corect si in ce consta acest procedeu. Cum sa scapi de sedimentele depuse pentru a obtine un vin de calitate. Iata ce trebuie sa stii si tu!

De ce nu se limpezeste vinul. Cauze

De ce nu se limpezeste vinul
De ce nu se limpezeste vinul

Daca si tu obisnuiesti sa produci vin la tine acasa, atunci ar trebui sa stii de ce nu se limpezeste vinul si care pot fi cauzele. Iata ce spun expertii.

Ei bine, principalul motiv pentru care vinul nu se limpezeste este ca acesta nu este tras de pe drojdie imediat dupa ce procesul de fermentare s-a incheiat. Astfel, limpezirea vinului se va produce mult mai greu.

Pentru cei ce nu stiu, limpezirea vinului reprezinta ultima etapa a procesului, asa ca va trebui sa te inarmezi cu rabdare, chiar daca ai muncit mult.

Un alt motiv pentru care vinul nu se limpezeste este ca acesta inca fermenta atunci cand ai adaugat stabilizatorii, adica bitartratul de potasiu sau bentonita.

Totodata, trebuie sa stii ca vinul procesul de fermentare poate fi influentat si de temperatura. Daca este prea frig, atunci fermentarea vinului o sa dureze mai mult. Mai mult, daca drojdia e prea veche, atunci este posibil ca fermentarea sa dureze mai mult decat de obicei.

Mare atentie si la fluctuatiile de temperatura, dar si la temperaturile prea mari. Vinul trebuie pastrat intr-o incapere unde temperatura este constanta, dar in acelasi timp si intr-un mediu lipsit de vibratii pentru a permite sedimentelor sa se depuna pe fundul damigenei.

Filtrarea vinului
Filtrarea vinului

Vinul trebuie filtrat foarte bine atunci cand il imbuteliezi. Daca nu faci acest lucru in mod corect, atunci in vinul tau vor exista impuritati. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

O alta problema o reprezinta si dezvoltarea bacteriilor otetului. Practic, atunci cand vinul incepe sa se acreasca. In  acest caz nu exista nicio solutie si mai mult ca sigur ca ai facut anumite greseli, fie in perioada de fermentare a vinului, fie legate de spatiul de depozitare.

Trebuie sa mai stii faptul ca in urma procesului de fermentatie este eliberat dioxid de carbon, un gaz fara culoare sau miros. Ei bine, dioxidul de carbon trebuie sa iasa, insa va fi necesara folosirea unui sas ce permite gazului sa iasa, dar in acelasi timp creaza si o bariera impotriva oxigenului.

Este absolut necesar sa limitezi expunerea la oxigen a vinului pe care vrei sa il produci pentru a mentine prospetimea, dar mai ales pentru a preveni oxidarea.

Mare atentie daca produci vinul intr-o incapere fara aerisire, spre exemplu un beci sau crama. Dioxidul de carbon poate atinge o concentratie destul de mare si exista pericol de intoxicatie. Tocmai de aceea, nu trebuie sa stai prea mult in aceste incaperi sau sa lasi vinul sa fermenteze intr-o incapere deschisa ori in aer liber.

In ce consta limpezirea vinului. Cum sa o faci si care sunt metodele

Damigene cu vin
Damigene cu vin

De ce nu se limpezeste vinul, Acum ca stii care sunt posibilele cauze pentru care vinul nu se limpezeste, ar trebui sa stii si care sunt cele mai utilizate metode pentru limpezirea acestuia.

Practic, limpezirea vinului consta in stabilizarea acestuia si se refera la scoaterea de pe drojdii. Acesta este cel mai important proces pentru a produce un vin de calitate.

Cea mai utilizata metoda pentru limpezirea vinului este bentonita alimentara. Vorbim despre o argila care isi mareste volumul si absoarbe particulele aflate in suspensie in vinul tulbure. Ulterior, acestea se depun pe fundul damigenei.

Citeste si: Cum sa faci vin, in mod corect. Greseli de evitat

Bentonita se va folosi doar dupa ce fermentarea vinului a luat sfarsit. Vei gasi acest produs sub forma de pulbere, insa trebuie sa stii ca trebuie lasata in apa timp de 12 ore inainte de a o putea utiliza.

Limpezirea vinului se poate face si prin utilizarea proteinelor alimentare. In acest caz, se poate utiliza cazeina, albumina, gelatina sau clei de peste.

Gelatina vegetala este o metoda ce a devenit destul de populara in ultimii ani. Reprezinta o alternativa la gelatina de origine animala iar solutiile sunt gelatina provenita din mazare sau seminte de grau.

Stabilizarea tartrica este o alta metoda utilizata pentru limpezirea vinului. Vorbim despre o metoda chimica avansata, asa ca nu o sa auzi despre asta foarte des. Procesul consta in eliminarea unui element chimic din cele doua ce alcatuiesc bitratratul de potasiu.