De ce nu se fac dovleceii. Cum sa te asiguri ca obtii o recolta buna
De ce nu se fac dovleceii. Cum sa te asiguri ca obtii o recolta buna

De ce nu se fac dovleceii. Cum sa te asiguri ca obtii o recolta buna


De ce nu se fac dovleceii. Afla care pot fi cauzele pentru care dovleceii nu cresc in gradina ta, dar si cum sa rezolvi acest lucru. Ce trebuie sa stii si care sunt sfaturile pe care ni le dau expertii pentru a obtine o recolta buna.

De ce nu se fac dovleceii. Cum sa te asiguri ca obtii o recolta buna – Cuprins:

De ce nu se fac dovleceii. Cum sa identifici cauzele si ce solutii sunt

De ce nu se fac dovleceii
De ce nu se fac dovleceii

De ce nu se fac dovleceii. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, ar trebui sa stii cum sa identifici cauzele pentru care legumele din gradina ta nu cresc si ce solutii ai pentru a remedia acest lucru.

In primul rand, tine minte ca dovleceii trebuie semanati dupa ce trece orice pericol de inghet. Fie ca pui rasaduri sau seminte, pentru a se dezvolta in mod corect pamantul trebuie sa aiba o temperatura de peste 10 grade Celsius.

In cazul in care florile cad prematur sau dovleceii sunt deformati, atunci problema este legata de polenizare. Dovleceii au flori masculine si feminine, asa ca depind de insecte pentru a transfera polenul de la o floare la alta si pentru a produce legume.

Totodata, daca temperaturile sunt scazute sau exista o perioada ploioasa, polenizarea nu se va face deloc. O alternativa este polenizarea manuala, iar pentru asta va trebui sa folosesti o pensula cu ajutorul careia sa transferi polenul de la florile masculine la cele feminine. Poti face acest lucru si cu un betisor de urechi.

Apa este foarte importanta pentru dezvoltarea dovleceilor, asa ca daca plantele nu sunt udate la timp acestia nu vor creste. Verifica primul strat de 2-3 cm de pamant si daca acesta este uscat, atunci poti uda plantele.

In cazul in care este umed mai asteapta, pentru ca daca exista prea multa apa la nivelul radacinilor acestea nu vor mai avea acces la oxigen si plantele vor fi afectate, iar radacinile vor putrezi.

Udarea dovleceilor
Udarea dovleceilor

Fluctuatiile de apa pot cauza stres, asa ca acesta poate fi un alt motiv pentru care dovleceii nu cresc. Plantele trebuie udate regulat, pentru a se putea dezvolta, asa ca acorda atentie acestui aspect important!

Desigur, dovleceii au nevoie si de nutrienti, asa ca ar trebui sa te asiguri ca fertilizezi plantele cu un ingrasamant de tip NPK. In cazul in care exista o deficienta de calciu in sol, fructificarea o sa fie afectata. Solutia este sa faci un amendament cu sulfat de calciu sau clorura de calciu.

De asemenea, poti folosi si coji de oua pe care sa le pisezi si pe care le incorporezi in pamantul din jurul plantelor. Uda apoi foarte bine pamantul, pentru ca nutrientii sa ajunga la radacini si sa fie absorbiti.

Citeste si: De ce se ingalbenesc frunzele la dovlecei. Cum sa ai grija de plante si care pot fi cauzele

Nu este indicat sa folosesti prea mult azot pentru a fertiliza dovleceii deoarece vei incuraja dezvoltarea frunzelor, asa ca toti nutrientii vor fi folositi pentru asta. Pentru a fructifica, este nevoie si de potasiu sau fosfor.

Daca dovleceii sunt plantati prea aproape si aerul nu poate circula, exista riscul de aparitie al bolilor fungice. Tine minte sa respecti distantele de plantare, le gasesti in acest ghid asa ca ar trebui sa il urmezi.

Dovleceii au nevoie de lumina soarelui pentru a se dezvolta cum trebuie, asa ca alege cu grija suprafata de pamant pe care ii cultivi. Sunt necesare cel putin 6 ore de lumina directa pentru a creste cum trebuie, asa ca tine minte acest lucru.