De ce face zgomot centrala termica. Afla cum sa procedezi in acest caz, dar mai ales care pot fi cauzele. Ce pasi trebuie sa urmezi si cand este nevoie sa chemi un specialist, pentru a o verifica. Iata ce trebuie sa stii!
De ce face zgomot centrala termica. Cum sa procedezi si care pot fi cauzele
De ce face zgomot centrala termica. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, afla ca pot aparea defectiuni la centrala termica, mai ales daca aceasta are o varsta. Asadar, anumite componente pot sa cedeze in timp.
Pentru cei ce nu stiu, o centrala termica poate rezista fara probleme timp de 10 ani, insa daca o intretii in mod corespunzator si ii faci toate verificarile la timp, atunci aceasta poate rezista chiar si 20 de ani.
Totusi, chiar daca centrala este aproape noua sau are deja cativa ani de functionare pot aparea diverse defectiuni, De regula, zgomotele te vor anunta ca este ceva in neregula si ar trebui sa stii care pot fi acestea.
Spre exemplu, daca centrala scoate niste sunete ca si cum ar fi lovita de un ciocan sau prezinta un suierat, asta inseamna ca exista depuneri de calcar pe schimbatorul de caldura. Asta se intampla din cauza apei dure.
Totodata, cand centrala termica scoate niste sunete puternice este posibil sa apara probleme la camera de ardere. In aceste cazuri, va fi nevoie sa chemi specialistul pentru ca mai mult ca sigur va trebui sa inlocuiesti niste piese.
In cazul in care centrala incearca sa porneasca si nu exista flacara, atunci va exista un zgomot ca si cum s-ar opri brusc. Ei bine, fie exista o problema legata de arzator, fie exista depuneri de calcar pe electrodul responsabil cu aprinderea. Tot ce poti face este sa cureti electrodul sau sa inlocuiesti arzatorul, insa si in acest caz este nevoie de un specialist.
Daca centrala are un huruit destul de puternic, atunci posibil sa fie legat de o defectiune a pompei de recirculare. Aceasta are rolul de a recircula apa calda din centrala termica sau cazan in prin calorifere sau, daca este cazul, prin tevile de sub podea.
Citeste si: Zgomot in calorifere. Cum sa il opresti si care sunt cauzele
Din cauza impuritatilor prezente in apa si care se pot acumula in zona pompei, aceasta se poate bloca. Drept urmare, vei auzi acel zgomot si asta este semnul pe care il primesti ca trebuie sa chemi un specialist de indata pentru a o verifica.
Daca centrala termica se opreste, atunci ar trebui sa verifici presiunea apei. In cazul acesta o poti umple cu apa pana la presiunea de 1.5 bari, insa mare atentie ca in acel moment sa nu functioneze.
La final, iti mai spunem ca mai poti auzi si o anumita bolboroseala la nivelul centralei termice, iar principala cauza este legata de aerisirea centralei termice. Asta inseamna ca exista goluri de aer, iar acestea pot fi eliminate destul de usor, insa pentru asta va trebui sa consulti manualul tehnic sau sa chemi un specialist.