Daunatori la rasaduri. Afla cum sa ii identifici, dar mai ales ce tratamente trebuie aplicate pentru a mentine plantele sanatoase. Care sunt cele mai bune produse pentru a combate daunatorii.
Daunatori la rasaduri. Care sunt acestia si cum sa ii combati
Daunatori la rasaduri vei intalni mai tot timpul, tocmai de aceea ar fi bine sa stii care stun acestia, cum arata si ce fel de tratamente trebuie sa utilizezi.
Afidele sunt, poate, ce mai intalnita problema atunci cand vine vorba de rasaduri. Vorbim despre acele insecte mici de culoare verde, pe care le intalnim pe suprafata inferioara a frunzelor, dar si pe lastari.
Primul semn ca ai de a face cu afidele va fi suprafata lipicioasa a frunzelor. Practic, acelea sunt excrementele afidelor si de multe ori reprezinta un mediu favorabil pentru aparitia ciupercilor patogene.
Pentru a tine sub control afidele va trebui sa inspectezi in mod regulat rasadurile. Daca ai observat aparitia acestora si nu sunt multe la numar, le poti distruge manual.
Totusi, daca ai de a face cu multe insecte, acestea pot fi combatute cu un tratament folosind Mavrik 2F, Mospilan sau Closer. Neaparat respecta cantitatile recomandate de producator atunci cand faci stropirea!
Mai departe, vorbim despre musculita alba. Asa cum ii spune si numele, avem de a face cu insecte de culoare alba care apar in conditii de temperatura ridicata si umiditate scazuta.
Plantele trebuie inspectate in mod constant, iar daca ai observat aparitia acestor daunatori la rasaduri va fi necesar sa faci un tratament cu Mospilan, Actellic 50 EC sau Mavrik 2F.
Pe langa musculita alba, mai intalnim si acarienii. Acestia sunt niste paienjeni de dimensiuni foarte mici, care se pot observa destul de greu.
Aceste insecte se pot observa pe partea inferioara a frunzelor si se hranesc cu sucul celular al plantelor. Drept urmare, pe frunze vei putea observa mici puncte clorotice care vor capata o culoare galbena.
Pentru a tine la distanta acarienii este indicat sa aplici un tratament cu Sanmite, Voliam Targo sau Vertimec. Bineinteles, va trebui sa respecti cantitatile recomandate de producator!
Daunatori la rasaduri. Tripsii sunt alte insecte de dimensiuni foarte mici care afecteaza in mod frecvent rasadurile. Acestia se hranesc cu sucul celular al plantelor si primele semne arata ca niste pete de culoare argintie.
In cazul in care ai observat aceste semne, va trebui sa aplici un tratament cu Vertimec, Mospilan sau Minecto Alpha. Daca nu aplici la timp stropirile, tripsii pot afecta destul de serios rasadurile.
Citeste si: Tratamente rasaduri dupa plantare. Cum sa le protejezi impotriva daunatorilor
Tuta absoluta, cunoscuta si ca molia tomatelor, este un daunator deosebit de periculos. Cu toate ca adultii nu dauneaza in mod direct, larvele vor face cele mai mari pagube.
Larvele se hranesc contintuu timp de 12-15 zile si atacul se va observa sub forma unor galerii in frunze. Ulterior, acestea pot ataca tulpinile sau varful plantelor.
Ca si tratamente, se recomanda Minecto Alpha, Affirm sau Coragen. De asemenea, se poate face si un tratament la nivel radicular folosind Minecto Alpha.