Cum sa ingrijesti begonia
Cum sa ingrijesti begonia

Cum trebuie sa ingrijesti Begonia


Begonia este o planta cu flori foarte frumoase, ce poate fi gasita in culori si forme extrem de variate. Totusi, trebuie sa stii cum sa ingrijesti o astfel de planta, pentru ca de multe ori dupa ce cumparam o begonie, aceasta se usuca si moare.

Iata ce sfaturi ne dau cultivatorii si cum trebuie sa avem grija de o begonie, cand infloreste, cum procedam daca aceasta s-a uscat sau cum pot fi inmultite!

Ce fel de planta este begonia?

Begonie
Begonie

Ei bine, begonia este o planta erbacee perena cu flori intens colorate, dar destul de sensibila la temperaturile scazute. Florile de begonie pot atinge o inaltime de aproximativ 40 de centimetri, iar configuratia acestora poate fi asemanata cu cea a trandafirilor.

Begonia face parte din Ordinul Begoniales, familia Begonicae, care include mai mult de 1.800 de specii de plante diferite. Planta este originara din America Centrala si de Sud, Africa si sudul Asiei.

Atunci cand este ingrijita bine, begonia poate sa faca flori tot anul, insa aceastea sunt mai bogate pe perioada verii. Sunt si specii de begonii care pot avea flori multe si iarna, asa ca puteti alege o gama variata.

In functie de tipul radacinilor, begoniile sunt de trei feluri:

  • Begonii rizomatoase – speciile decorative prin frunze, care raman verzi pe toata perioada anului
  • Begonii tuberculate – speciile cele mai cunoscute, care au flori mai si sunt frumos colorate
  • Begonii fasciculate – speciila de begonii care pe timpul iernii pierd o parte in frunze

Expunerea la lumina si temperatura potrivita pentru begonii

Begonia
Begonia

Din cauza faptului ca begonia este sensibila la temperaturile scazute din tara noastra, aceasta poate fi mutata in gradina doar in luna mai atunci cand primavara aduce temperaturi calde.

Aceasta planta se simte cel mai bine la temperatura de 20-22 grade Celsius in aer, iar pe timpul noptii se recomanda ca temperatura sa nu scada sub 14 grade. Temperatura recomandata la nivelul radacinilor este de 16-18 grade.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si ingrijirea begoniilor. Acestea prefera locurile luminoase, insa nu le expuneti in soare deoarece puteti face mai mult rau decat bine.

Lumina soarelui poate deshidrata si arde begoniile. Mai mult, daca temperatura din aer depaseste 22 de grade Celsius, se recomanda mutarea plantelor la umbra.

Cum si de cate ori pe saptamana se uda begonia?

Cum sa uzi begonia
Cum sa uzi begonia

In primul rand trebuie sa intelegem ca begonia se poate ofili atunci cand este udata excesiv, sau cand este expusa la temperaturi foarte inalte. Evitati sa stropiti planta direct pe flori pentru ca acestea se pateaza. Asa ca aveti mare grija la acesti factori fundamentali!

Udarea begoniilor se face de doua ori pe saptamana sau mai mult daca este vara si temperatura este ridicata. Substratul trebuie sa fie reavan, adica sa aiba suficienta umiditate. Pe timpul iernii, begoniile se uda foarte rar si cu putina apa.

Pentru begoniile tuberculate se recomanda reducerea udarii la sfarsitul toamnei, iar atunci cand frunzele incep sa cada puteti sa nu mai puneti apa deloc. Tuberculii se scot din pamant si se planteaza intr-o ladita cu turba uscata, intr-un loc racoros si aerat unde nu putrezeste si nu ingheata.

Cum se reproduc si cand este bine sa cultivi begoniile?

Cum sa reproduci begoniile
Cum sa reproduci begoniile

Pentru a intelege cum se reproduc begoniile, o sa explicam in detaliu pentru fiecare specie in parte.

Begoniile rizomatoase se pot reproduce prin butasi din tulpina sau frunza. Butasii se mentin intr-un mediu umed, dar si la adapost de lumina puternica. Frunza se imparte in portiuni patrate, pe care le asezati cu fata interioara orientata in jos intr-o tava ce ati umplut-o cu nisip si turba (50/50 – in parti egale). Imediat ce noile plante au iesit, mutati-le la lumina puternica.

Begoniile tuberculate se inmultesc tot prin butasi, dar si prin divizarea tuberculilor. In luna aprilie, puteti sa prelevati din vlastarele bazale butasii, cu o lingume de 7-10 cm si care au atasata o parte din tubercul. Mai departe, plantati-i intr-un amestec de turba si nisip (50/50 – parti egale). Mentineti temperatura de 20 de grade Celsius, iar atunci cand prind radacina ii puteti transfera in ghivece diferite.

Tuberculii se planteza in lunile martie sau aprilie, la o temperatura de 18 grade. Plantati-i cu partea concava indreptata in sus, in mici recipiente ce contin turba umeda. Atunci cand observati ca apar primele vlastare, le puteti transfera in ghivece umplute cu pamant fertil.

Begoniile cu radacini fasciculate se reproduc prin plantarea semintelor sau prin butasi. Daca alegeti sa reproduceti begoniile cu radacini fasciculate prin butasi din frunza sau tulpina, trebuie sa stiti ca acestia se taie lingi de 5-7 cm, se introduc cu polul inferior intr-un preparat cu hormoni rizogeni si se pastreaza fiecare intr-un ghiveci separat prin cu pamant fertil si umed. Temperatura ideala este de 18-24 de grade, iar ghivecele trebuie tinute in penumbra.

Daca vreti sa reproduceti begoniile fasciculate prin plantarea semintelor, trebuie sa stiti ca acestea se planteaza in lunile ianuarie sau februarie, la o temperatura de 18-24 de grade Celsius. Folositi o ladita umpluta cu compost, al carei continut il mentineti umed si il feriti de lumina soarelui pana in momentul germinatiei. Atunci cand germinatia a inceput, asigurati in mod gradat mai multa lumina si reduceti temperatura pana la 18 grade Celsius.

Begonie ghiveci
Begonie ghiveci

Cultivarea begoniilor este un procedeu destul de simplu, insa difera in functie de specia pe care o alegeti.

Begoniile rizomatoase se cultiva primavara si vara. Acestea pot fi expusa in plina lumina, insa feriti-le de lumina soarelui pentru ca planta se va usca. Temperatura preferata este de 15 grade Celsius, iar acestea se uda o data sau de doua ori pe saptamana (chiar mai des, daca este foarte cald).

Begoniile tuberculate se dezvolta cel mai bine in locuri luminoase si, bineinteles, nu trebuie expuse direct la soare. Temperatura ideala nu trebuie sa fie mai mare de 18 grade Celsius, insa daca este mai mare va trebui sa puneti ghiveciul intr-o albie cu prundis ud, pentru a mentine umiditatea. La fiecare doua saptamani, in perioada cresterii, administrati un ingrasamant lichid ce contine potasiu. Begoniile tuberculate se replanteaza primavara si pentru a face asta veti folosi un amestec pe baza de turba. Mai mult, trebuie sa asigurati un drenaj corespunzator folosind bucati de teracota plasate pe fundul ghiveciului.

Begoniile cu radacini fasciculate sunt mai greu de ingrijit, fata de celelalte specii. Plantele se expun in plina lumina, insa nu direct in lumina soarelui, iar temperatura ideala este de 15 grade Celsius. Daca temperatura este mai mare, planta se aseaza la umbra, insa aerul trebuie ventilat, dar lipsit de curenti.

Udarea plantei se face o data sau de doua ori pe saptamana, ori mai des daca temperatura este mare. Evitati stropirea directa a florilor pentru ca acestea se vor pata. Nu uitati sa indepartati frunzele sau florile de indata ce acestea s-au uscat, deoarece pot determina putrezirea frunzelor sanatoase cu care intra in contact.

Din luna aprilie pana in luna septembrie, se administreaza un ingrasamant lichid, la fiecare 2 saptamani.

Cum sa alegi tipul de sol, ghivecele si fertilizatorii pentru begonii

Cum alegi solul pentru begonie
Cum alegi solul pentru begonie

Alegerea corecta a solului si a ghiveciului este o operatiune importanta atunci cand te decizi sa cultivi. Ghiveciul in care plantati begonia trebuie sa fie de marime, insa larg pentru ca plantei nu ii place sa fie constransa. Iata cateva modalitati de a amenaja florile din ghiveci!

De asemenea, ghiveciul in care plantati begonia trebuie sa aiba neaparat cateva gauri pentru scurgerea apei, deoarece umiditatea excesiva dauneaza sanatatii plantei si radacinile vor putrezi.

Alegerea solului este extrem de importanta, deoarece este mediul unde begonia va creste. Se recomanda sa alegeti un sol cu drenaj bun, care sa contina turba fibroasa, pamant de ferigi, pamant de frunze, mranita si nisip. O alternativa este amestecul ce contine pamant de frunze, muschi si perlit horticol.

Dupa ce ai plantat begonia, nu uita sa sapi regulat pamantul din jurul plantei folosind o lopatica. In acest fel veti mentine solul aerisit si permeabil.

Fertilizatorul este si el important pentru dezvoltarea plantei, asa ca din primavara pana in toamna acesta trebuie administrat la fiecare doua saptamani. Puteti alege un fertilizator cu eliberare prelungita, sub forma de granule.

La begoniile rizomatoase, administrati ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze. Sunt acele batoane fertilizantae de culoare verde, care contin un pic mai mult azot.

Begoniile tuberculate au nevoie de ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plantele decorative prin flori. Sunt acele batoane fertilizante de culoare rosie, care contin un pic mai mult fosfor si potasiu.

Fertilizarea se intrerupe in perioada de repaus, adica toamna-iarna.

Bolile si daunatorii begoniilor

Boli begonie
Boli begonie

Ca orice plante, begoniile pot avea boli. Iata care sunt cele mai des intalnite:

  • Putregaiul/mucegaiul cenusiu – apare mai ales in conditiile in care solul plantei are o umiditate foarte mare si este provocat de ciuperca (Botrytis cinerea). Va veti da seama daca begonia dumneavoastra este afectata de putregaiul cenusiu atunci cand observati pete gri pe spatele frunzelor.
  • Bacterioza begoniei – aceasta este provocata de bacteria Xantromonas, iar simptomele sunt pete luciase ca de ulei
  • Fainarea begoniei – apare in conditiile in care temperaturile din mediul in care este tinuta sunt foarte mari, iar aerul uscat favorizeaza aparitia finarii. Aceasta boala este provocata de ciuperca (Oidium begoniae) si va veti da seama ca begonia dumneavoastra este afectata atunci cand veti vedea o pudra alba pe spatele frunzelor.

Printre daunatorii begoniilor se numara paduchele verde al castravetilor, tripsul plantelor de sera sau musculita alba.

Acum ca stii totul despre begonii, nu ar fi rau sa vezi si niste idei despre cum sa iti amenajezi curtea!

Cum sa procedezi atunci cand begonia s-a uscat

Begonie inflorita
Begonie inflorita

Daca ai ajuns acasa dupa un concediu lung si ai gasit florile dar si frunzele begoniei tale uscate, trebuie sa stii ca planta poate fi readusa la viata destul de usor. Tuberculul plantei poate sa fie inca sanatos, asa ca exista mari sanse ca aceasta sa mai traiasca.

Va trebui sa scoti radacina begoniei din pamant, sa tai tulpina la doua degete deasupra radacinii si apoi sa o plantezi intr-un alt ghiveci. Planteaa radacina cu partea concava in sus, la o adancime de trei sau patru degete.

Timp de o luna va trebui sa uzi planta regulat, iar aceasta va rasari. In cazul in care begonia va creste prea inalta, asigura-te ca are suficienta lumina si mut-o pe pervazul unei ferestre. Tunde putin varfurile plantei daca este nevoie.