Cum sa varuiesti pomii fructiferi
Cum sa varuiesti pomii fructiferi

Cum sa varuiesti pomii fructiferi in mod corect


Cum sa varuiesti pomii fructiferi. Varuirea pomilor fructiferi a devenit de-a lungul timpului o traditie in randul celor care au livezi, acest proces fiind practicat in unele colturi ale lumii de sute de ani.

Cum sa varuiesti pomii si de ce este bine sa faci asta – Cuprins:

Beneficii varuire pomi fructiferi

Cum sa varuiesti pomii fructiferi livada
Cum sa varuiesti pomii fructiferi livada

Cum sa varuiesti pomii fructiferi. Lasand la o parte rolul estetic, varuirea pomilor are si mai multe beneficii. Procedura de varuire a pomilor ne este descrisa de specialisti ca fiind un pas esential in lucrarile de igienizare a livezii, in special in cazul celor care nu folosesc niciun fel de substante chimice de stropit.

In plus, acest procedeu nu este deloc costisitor, putand inlocui lucrarile fitosanitare neprietenoase cu mediul si deloc ieftine.

Bineinteles, procesul de varuire a pomilor are si critici, acestia considerand ca o astfel de lucrare nu aduce niciun beneficiu real pomilor.

Citeste si: Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternative la varuire!

Totusi, ceea ce stim cu siguranta este ca pana la aceasta ora nu a fost publicat niciun studiu care sa dovedeasca ca varuirea pomilor este nociva intr-un fel sau altul.

Mai mult decat atat, cei mai multi specialisti in acest domeniu sustin ca acest tratament dezinfectant tine la distanta o serie de paraziti care pot provoca probleme scoartei copacilor.

Pomi fructiferi varuiti in livada
Pomi fructiferi varuiti in livada

Cum sa varuiesti pomii fructiferi. Potrivit specialistilor in pomicultura, varuirea trunchiurilor copacilor se face pentru distrugerea oualelor de insecte si a parazitilor care se afla in crapaturile din scoarta.

Totodata, prin acest procedeu se asigura si impiedicarea dezvoltarii muschilor si lichenilor. In acelasi timp, varul aplicat primavara devine practic un strat protector in fata razelor solare nocive.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Varul aplicat la sfarsitul toamnei va avea rolul de a combate craparea trunchiurilor in timpul iernii, atunci cand temperaturile scad cu mult sub limita inghetului.

Asadar, de-a lungul anilor s-a ajuns la concluzia ca varuirea copacilor contribuie la igienizarea si sanatatea pomului, care este ajutat prin acest procedeu sa se apere de boli si de daunatori.

Cum sa varuiesti pomii fructiferi

Pom fructifer varuit
Pom fructifer varuit

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, procedeul de varuire a pomilor se efectueaza de doua ori pe an. Mai intai la inceputul primaverii, dupa incheierea lucrarilor de taiere si stropire, inainte ca pomii sa infloreasca. Apoi, toamna, dupa ce pomii incep sa isi piarda din frunze.

Procedeul de varuire a pomilor nu este deloc unul complex, putand fi facut de oricine. Mai intai se efectueaza curatarea trunchiurilor cu o perie pentru a curata crapaturile si pentru a indeparta o parte dintre ouale insectelor.

In cazul in care scoarta unui pom arata foarte rau, este indicat ca inainte de varuire sa se trateze cu o solutie concentrata pe baza de cupru (300 de grame de sulfat de cupru la 10 litri de apa), aceasta putandu-se aplica prin pulverizare sau chiar si cu o pensula.

Cum sa varuiesti pomii fructiferi. Este important de precizat ca varuirea nu este benefica tuturor pomilor, acest procedeu nefiind util in cazul pomilor foarte tineri.

In cazul acestora, varul poate astupa porii si poate incetini astfel procesul de crestere a tulpinii sau a ramurii. De asemenea, un pom abia plantat are nevoie de soare pe coaja lui, numai asa putand creste mai repede.

Citeste si: Cum sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi

Pregatirea solutiei cu care se vor varui copacii este, de asemenea, destul de simpla. Mai intai se toarna intr-o galeata apa, putin cate putin, peste varul praf (oxid de calciu).

Varuire pomi
Varuire pomi

Atentie, trebuie lucrat cu grija, in procesul de stingere a varului creandu-se o reactie efervescenta. Apoi, este nevoie de o amestecare a solutiei pentru ca aceasta sa se poata omogeniza. Se adauga apa putin cate putin pana cand compozitia are consistenta unei smantani subtiri.

Cum sa varuiesti pomii fructiferi. Dupa aceea, totul devine extrem de simplu, urmand varuirea propriu-zisa a pomilor. Varul se aplica pe trunchiul pomului cu miscari de sus in jos cu ajutorul unei pensule.

In mod normal se varuieste doar trunchiul copacului, insa se poate varui si mai sus in functie de criterii estetice sau de cat de afectata este coaja pomului.

Atentie, este indicat ca toata aceasta operatiune sa se faca atunci cand vremea de afara este frumoasa, fara vant. De asemenea, este recomandata folosirea unor ochelari de protectie si a manusilor, varul stins fiind caustic.