Cum sa usuci ardeii iuti. Afla care sunt cele mai bune metode, dar si cum sa procedezi in mod corect pentru ca ardeii sa poata fi pastrati pentru o perioada lunga de timp. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi atunci cand vrei sa faci asta.
Cum sa usuci ardeii iuti si cum sa ii pastrezi pe termen lung
Cum sa usuci ardeii iuti. Cu toate ca putem gasi ardei iuti aproape tot timpul anului, daca obisnuiesti sa ii cultivi la tine in gradina nu ar fi rau sa stii cum sa ii usuci corect, dar si cum ar trebui pastrati pentru a rezista cat mai mult.
In primul rand, terbuie sa stii ca ardeii trebuie culesi pentru a fi pusi la uscat doar dupa ce au ajuns la maturitate si au devenit rosii. Desigur, culoarea finala depinde si de soiul de ardei pe care il cultivi, insa majoritatea acestora devin rosii sau portocalii.
Un mic secret al expertilor este sa culegi ardeii impreuna cu acea codita si sa nu o rupi. Ardeii se usuca mai repede daca au codita atasata, pentru ca daca este rupta este posibil ca in interiorul acestora sa isi faca loc aerul, bacteriile sau dunatorii.
Dupa ce i-ai cules, ardeii se spala foarte bine pentru a inlatura murdaria sau praful, iar apoi se pun intr-un prosop de bucatarie pentru a elimina excesul de apa.
Cea mai populara metoda de a usca ardeii este sa ii pui la aer. Adica sa legi coditele cu o ata sau sa le strapungi cu un ac si o ata, iar apoi sa ii lasi sa atarne langa geamul de la bucatarie.
Nu uita ca in locul in care ii usuci trebuie sa circule aerul, iar temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 16 si 17 de grade Celsius. Daca este prea rece, ardeii vor continua sa se coaca, iar daca este prea cald vor mucegai.
O alta metoda de a usca ardeii este sa ii lasi la soare. Pune-i pe o tava, iar apoi acopera-i cu un tifon pentru a ii proteja impotriva insectelor. Tava se pune in lumina directa a soarelui, iar pe timp de noapte trebuie bagata intr-un loc unde insectele nu au acces. Repeta pasii pana ce ardeii se usuca in totalitate.
Citeset si: Frunze gaurite la ardei. De ce se intampla asta si cum sa previi
Poti folosi si un deshidrator, un aparat ce poate fi utilizat pentru deshidratarea fructelor sau a legumelor. Toata operatiunea va dura cateva ore, insa ai grija sa urmezi pasii recomandati de producator. Poti cumpara un deshidrator de pe Emag.ro.
Daca inca nu stiai, ardeii iuti pot fi deshidratati si la cuptor. Mai exact, trebuie sa setezi cea mai mica temperatura a cuptorului, undeva la 60-70 de grade Celsius, sa pui ardeii intr-o tava cu hartie de copt sau o folie de aluminiu, iar apoi sa ii lasi acolo pana ce se usuca. Lasa usa de la cuptor crapata pentru a putea elimina umiditatea acumulata si caldura.
Dupa ce ai uscat ardeii iuti, acestia trebuie pusi la pastrat. Ii poti pune intr-un borcan de sticla pe care il poti inchide ermetic sau ii poti lasa intr-un loc unde aerul circula, pentru a evita mucegairea acestora.