Cum sa recoltezi semintele de morcovi si cum trebuie pastrate
Cum sa recoltezi semintele de morcovi si cum trebuie pastrate

Cum sa recoltezi semintele de morcovi si cum trebuie pastrate


Cum sa recoltezi semintele de morcovi. Afla in ce perioada se recolteaza semintele, cum sa le pastrezi in mod corect, dar si cand poti face semanatul. Iata ce trebuie sa stii si la ce adancime trebuie sa le pui in pamant.

Cum sa recoltezi semintele de morcovi si cum trebuie pastrate – Cuprins:

Cum sa recoltezi semintele de morcovi. Care este perioada ideala

Cum sa recoltezi semintele de morcovi
Cum sa recoltezi semintele de morcovi

Cum sa recoltezi semintele de morcovi. Daca si tu ti-ai pus in plan sa pastrezi seminte de morcovi pentru a le folosi pe viitor, afla ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Plantele trebuie lasate in pamant timp de doi ani pentru a produce seminte.

Asta inseamna ca nu mai poti recolta toti morcovii si va trebui sa lasi cateva plante sa se dezvolte cum trebuie pentru a putea recolta semintele in anul ce urmeaza. Nu uita ca morcovii reprezinta, de fapt, radacina acestor plante.

Avantajul recoltarii semintelor este ca pe viitor vei putea cultiva morcovi care sunt adaptati la conditiile climatice din gradina ta. Asadar, vei putea avea recolte bogate.

Este recomandat sa recoltezi seminte de morcov de la soiurile care nu sunt hibride, asa ca mare atentie la acest aspect. Astfel, te asiguri ca semintele produse vor da nastere la plante identice, ceea ce inseamna ca vei putea recolta acelasi soi de morcovi, cu aceeasi forma sau dimensiuni.

Pentru recoltarea semintelor de morcovi iti recomandam sa alegi cateva plante sanatoase, fara urme de boli sau daunatori. Acestea se lasa in pamant pe perioada iernii si daca inca nu stiai, morcovii sunt plante bienale.

Flori de morcovi
Flori de morcovi

Acestea vor intra in perioada de repaus vegetativ cand vine iarna, iar in anul urmator vor incepe sa infloreasca. Florile se vor transforma apoi in seminte. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi scazute, plantele se pot muta in ghivece.

Cand vine primavara, plantele vor incepe sa infloreasca, asa ca vei observa o multime de flori albe in forma unei umbrele. Acolo se vor forma semintele.

Este foarte importanta perioada cand recoltezi semintele, pentru ca daca faci asta prea tarziu semintele se vor imprastia in mod natuaral, asa ca le vei pierde. Totusi, nu trebuie recoltate nici prea devreme pentru ca este posibil sa nu fi ajuns inca la maturitate.

Recolteaza semintele cand jumatate din acestea sunt uscate. Asteapta pana ce intreaga “umbreluta” incepe sa se usuce si apoi taie toata tulpina.

Recoltarea semintelor de morcovi
Recoltarea semintelor de morcovi

Dupa asta, pune de indata semintele pe o bucata de hartie pentru ca vor incepe sa cada. Apoi, trebuie sa le lasi sa se usuce pentru a evita formarea mucegaiului. Daca vor prinde mucegai, semintele nu vor mai putea fi folosite.

Lasa-le la uscat timp de aproximativ o saptamana intr-un loc lipsit de umezeala, cu o buna circulatie a aerului si lipsit de lumina directa a soarelui.

Citeste si: Langa ce se planteaza morcovii. Cum sa cultivi in mod inteligent

Dupa ce s-au uscat, alege semintele si arunca resturile uscate. Pune semintele intr-o punga de hartie sau intr-un plic si asigura-te ca aerul nu intra deloc. Apoi, pune-le la pastrat pentru sezonul urmator.

Semintele de morcov se pot pune in pamant in lunile martie-iunie, iar germinarea acestora se va face in aproximativ 10-12 zile daca temperatura in sol este de cel putin 10 grade Celsius.

Daca temperatura din sol este mai scazuta, perioada de germinare poate ajunge pana la 3 saptamani. Semintele se pun la o adancime de un centimetru, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 5-6 cm, in timp ce distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25-30 cm.