Cum sa plantezi rizomi de bujori si in ce perioada
Cum sa plantezi rizomi de bujori si in ce perioada

Cum sa plantezi rizomi de bujori si in ce perioada


Cum sa plantezi rizomi de bujori. Afla in ce perioada trebuie sa faci acest lucru pentru a planta sa se prinda, dar si cum sa procedezi pentru a obtine rezultatele dorite. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa plantezi rizomi de bujori si in ce perioada – Cuprins:

Cum sa plantezi rizomi de bujori

Cum sa plantezi rizomi de bujori
Cum sa plantezi rizomi de bujori

Ce este rizomul. In cazul in care nu stiai, rizomul este o tulpina subterana geofila, care se aseamana destul de mult cu o radacina. Totusi, rolul rizomului este de a depozita substantele de rezerva ale plantei, dar in acelasi timp serveste si ca organ de inmultire vegetativa.

Trebuie sa stii ca bujorii se pot planta toamna, dar si primavara. Daca alegi sa ii plantezi toamna, perioada optima este in lunile septembrie-octombrie, iar rizomii vor avea timp sa se aclimatizeze fara nicio problema. In cazul in care alegi sa ii plantezi primavara, poti face acest lucru dupa ce a trecut pericolul de inghet, adica incepand cu lunile aprilie-mai.

Atunci cand plantezi bujorii, este indicat sa faci o groapa cu dimensiunile de 60 cm latime, 60 cm adancime si 60 lungime. Pe fundul gropii este indicat sa pui nisip sau gunoi de grajd, insa ia in vedere faptul ca acest strat nu trebuie sa fie mai gros de 15 cm.

Dupa aceea, pune un pic din stratul superior de pamant pe care l-ai scos din groapa, pentru ca acesta este cel mai fertil. Rizomul de bujor se va planta la o adancime de aproximativ 7-10 cm, iar dupa aceea se va acoperi cu pamant. La final, este indicat sa uzi abundent zona in care ai plantat bujorul.

Bujor inflorit
Bujor inflorit

Operatiunea nu s-a terminat inca, pentru ca va fi necesar sa mulcesti suprafata, pentru a te asigura ca protejezi planta pe durata sezonul rece, dar si pentru a mentine umiditatea in sol.

Ar fi bine sa mais tii ca bujorul trebuie plantat intr-un loc luminos, asa ca iti recomandam sa alegi o suprafata cu expunere sudica, deoarece razele soarelui vor ajunge mai usor la planta si ii vor ajuta cresterea.

Citeste si: Ingrijirea bujorilor iarna. Cum sa faci asta si cand trebuie fertilizati

Fertilizarea bujorilor se face de primavara pana vara tarziu. Incepand cu luna septembrie nu este indicat sa mai aplici ingrasamant tufelor de bujori deoarece vei stimula cresterea acestora si vor fi afectate de temperaturile scazute care urmeaza sa vina.

Bujorul este o planta destul de rezistenta, insa mai trebuie sa stii ca principalii daunatori ai acesteia sunt paianjenul rosu comun, tripsii, dar si melcii sau limacsii.

Legat de boli, poti intampina probleme legate de Patarea bruna a frunzelor, rugina bujorului. Rizoctonia sau putrezirea bazei plantei, dar si putregaiul cenusiu al bujorului.