Cum sa iti pregatesti curtea pentru iarna
Cum sa iti pregatesti curtea pentru iarna

Cum sa iti pregatesti curtea pentru iarna


Iarna se apropie cu pasi repezi, iar daca esti una dintre persoanele ce locuiesc la casa, nu ar fi rau sa stii cum sa iti aranjezi curtea pentru sezonul rece. Ce trebuie sa stii, cum sa ai grija de plantele tale si cum sa iti pregatesti curtea pentru iarna.

Curata frunzele uscate cazute prin curte

Frunze de toamna in curte
Frunze de toamna in curte

Toamna este perioada cand frunzele prind acea culoare caramizie de care toti suntem indragostiti, dar pentru cei ce locuiesc la curte acestea nu mai sunt chiar atat de frumoase. Frunzele cazute pot putrezi, asa ca se formeaza bacterii si acestea pot afecta solul din curtea ta.

Tocmai din acest motiv, este necesar sa aduni toate frunzele uscate, petalele, tulpinile, dar si alte resturi vegetale pentru ca le vei folosi pentru a face compost. Daca inca nu stii cum sa faci acest ingrasamant natural, iti aratam aici cum sa faci compost.

Totodata, scoate si radacinile plantelor sau legumelor pe care le-ai avut pe toata perioada verii si pe care nu vrei sa le mai ai si la anul.

Solul trebuie sapat si afanat

Sapat in curte
Sapat in curte

Urmatorul pas, dupa ce ai strans frunzele si ai facut compost, este sa sapi solul. Mai mult, ar trebui sa si fertilizezi solul pentru a te asigura ca o sa ai plante frumoase la primavara.

In cazul in care vrei sa semeni gazon, o poti face, insa trebuie sa stii ca temperaturile scazute vor incetini cresterea acestuia. De asemenea, exista si ingrasaminte special create pentru sezonul rece, asta in cazul in care vrei sa ai un gazon frumos si pe perioada rece.

Avantajul principal al fertilizarii solului atunci cand vine toamna este ca substantele nutritive din compost se vor elibera treptat pana la inceputul primaverii. Totodata, inghetul face posibila si eliminarea germenilor si a bacteriilor din sol.

Taierea pomilor fructiferi

Taiere pomi fructiferi
Taiere pomi fructiferi

Dupa cum bine stiti, taierea pomilor se poate face primavara devreme sau toamna, in perioada de repaus vegetativ. Nu incercati sa faceti aceasta taiere prea devreme, pentru ca pomii devin sensibili si sunt vulnerabili la frig. De asemenea, taierea timpurie poate sa compromita si productia de fructe.

Taierea de intretinere presupune eliminarea ramurilor uscate, a celor cu pozitie verticala de la partea superioara a coloanelor ori a celor care atarna la baza coaroanei. Mai aducem in discutie si taierea de corectare, adica acea prin care se indeparteaza ramurile fara muguri, adica cele ce nu produc fructe si incarca inutil pomul.

Va trebui sa aveti in vedere si taierile de intinerire sau regenerare, adica acelea prin care se realizeaza indepartarea ramurilor batrane si care nu mai rodesc, pentru a face loc celor mai tinere. Mare atentie, fiecare pom se taie intr-un anumit fel, asa ca ar trebui sa va documentati inainte!

Plantele care nu rezista la frig trebuie mutate in casa

Flori in ghiveci
Flori in ghiveci

Nu mai e nevoie sa aducem aminte de plantele care nu rezista la frig si care trebuiesc mutate in casa. La prima bruma, acestea vor avea de suferit asa ca iti sugeram ca la sfarsitul lunii octombrie sa muti plantele sensibile la frig in casa.

Bulbii de flori precum lalelele, zambilele, narcisele, daliile sau gladiolele pot fi scosi si replantati la primavara, daca vrei sa le muti locul.

In cazul in care ai si plante aromatice precum busuiocul, cimbru, rozmarin, poti sa aduni semintele pe care vrei sa le cultivi si la anul. Pune semintele in plicuri, pe care scrii numele plantelor, pentru a sti ce plantezi.

Plantele care nu pot fi mutate in curte, arbustii sau anumiti pomi ce nu rezista la frig, trebuie protejate. Drept urmare puteti inveli folosind o rogojina ori o panza din material rezistent, vandut in magazinele de specialitate.

Strange mobilierul de exterior si goleste instalatiile exterioare

Instalatie de irigat in curte
Instalatie de irigat in curte

Daca ai mobilier de exterior, ar fi bine sa il strang si sa il pui la adapost in sezonul rece. Nu uita ca plasticul sau lemnul se poate degrada daca este expus la ger, zapada, vant sau ploaie. In cazul in care unele piese de mobilier nu pot fi mutate, ar fi indicat sa le protejezi cu un strat de lac sau ulei de calitate superioare, dar sa le si acoperi cu o husa de material impermeabil. Afla si cum sa iti pregatesti casa pentru iarna!

Cei ce folosesc instalatii exterioare prin care circula apa, adica instalatii de irigat sau cismele, trebuie sa le goleasca. In cazul in care uitati si soseste gerul, tevile sau robinetele se pot sparge pentru ca apa ingheata.

Si in cazul piscinelor sau a iazurilor, apa trebuie evacuata pentru a preveni inghetarea acesteia. Daca nu faci acest lucru, o posibila defectiune te va costa destul de mult. Acoperirea piscinelor sau a iazurilor, dupa ce le-ati golit, este iarasi indicata. Zapada sau inghetul le poate afecta.