Cum sa ingrijesti zmeurul. Calendarul taierilor de formare si fructificare
Cum sa ingrijesti zmeurul. Calendarul taierilor de formare si fructificare

Cum sa ingrijesti zmeurul. Calendarul taierilor de formare si fructificare


Cum sa ingrijesti zmeurul, aplicand taieri de formare si fructificare. Invata in ce perioada a anului se fac,  tinand cont si de varsta si tipul de taiere. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa ingrijesti zmeurul. Calendarul taierilor de formare si fructificare – Cuprins:

Cum sa ingrijesti zmeurul. Perioadele de taiere

Taieri la zmeur
Taieri la zmeur

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, ce apartine familiei Rosaceae. Infloreste incepand din luna mai pana in iulie. Se gaseste  pe intreg teritoriul Romaniei, fiind o planta specifica zonelor cu clima temperata.

Cele mai raspandite tipuri de zmeur obisnuit, neremontat sunt: Laszka, Glen Ample, Veten, Canby, Norna, Tulameen, Wilamette, etc.

Zmeurul nu este un arbust cu pretentii greu de indeplinit. Cu toate acestea, trebui sa stii ca pentru sanatatea sa si o buna fructificare are nevoie de taieri in fiecare anotimp, mai putin iarna.

Are nevoie de un sol bine afanat si fara buruieni.

Taierile care se fac primavara sunt esentiale  pentru asigurarea unei recolte bune, cu fructe calitative.

Acestea se executa dupa ce a trecut pericolul unui inghet tardiv, mai precis in luna martie, dar nu dupa ce a aparut fenomenul de inmugurire.

Tot ce ai de facut este sa scurtezi usor varfurile plantei.

De asemenea, se vor face anumite taieri de rarire a plantelor prea indesite, astfel incat sa ramana 12-15 plante/ml de gard fructifer . Cele bolnave sun eliminate si ele.

Dupa cum am mentionat anterior, taieri se fac in aproape toate anotimpurile, iar vara nu face exceptie. Acestea se executa in luna august, imediat dupa rodire. Lastarii se scurteaza pana la lungimea de 50 cm. Vor fi taiate tulpinile care au deja doi ani si care au rodit si se usuca. Acestia nu vor mai rodi, zmeurul avand particularitatea de a se innoi sistemul de ramuri o data la doi ani.

Daca se impune, se vor aplica si taieri de rarire, lasand sa se dezvolte pe cele viguroase.

Taierile de toamna au rolul de a pregati planta pentru iernat. Acestea se impun pentru zmeurii care cresc in zonele cu ierni blande, adica in zonele unde temperaturile nu scad sub minus 20 de grade Celsius. Daca nu se respecta indicatia, este posibil ca o parte din tulpinile pe care s-au executat taieri sa aiba de suferit din cauza inghetului, iar rodul sa fie serios afectat.

De mentionat este faptul ca taieri trebuie aplicate chiar daca zmeurul este de abia plantat. Lastarii se scurteaza cu 15-20 cm imediat dupa plantare, stimuland inradacinarea plantei.

Ca sa fortifici tufa, in primul an este indicat sa fie inlaturate florile aparute din mugurii micsti. Astfel, se va evita consumul de substante pentru formarea fructelor in favoarea cresterilor vegetative

Taierile in anul doi de la plantare

Cum sa ingrijesti zmeurul. Taieri in anul 2
Cum sa ingrijesti zmeurul. Taieri in anul 2

In anul doi de la plantarea tufei trebuie eliminate tulpinile care au implinit doi ani pentru ca nu vor mai rodi. Taierea trebuie facuta adanc, cat mai aproape de sol, fara a lasa cioturi. De regula, pe acestea le vei observa ca sunt uscate.

Vor fi lasate sa se dezvolte acele tulpini tinere, viguroase, care au un an de zile. Trebuie putin scurtate, cu 15-20 cm.

Acestea trebuie sa fie uniform distribuite in jurul tulpinei (in cazul culturii de grup) sau distantate intre ele la 15-20 cm pe o banda lata de 30 ( in cazul  culturii in benzi). Restul tulpinilor se elimina, pentru a favoriza dezvoltarea sistemului radicular si a noilor drajoni.

Ramurile slabe care au mai putin de 0,5 m trebuie eliminate pentru ca nu vor ajuta la fructificare.

Taierile in anul trei de la plantare

Taierile la zmeur in anul trei de la plantare
Taierile la zmeur in anul trei de la plantare

Incepand cu anul al treilea de la plantare, primavara se elimina tulpinile care au fructificat in anul anterior. Este vorba despre cele care sunt usor uscate.

Toate varfurile tulpinilor se scurteaza cu 20-30 cm, iar cele care au suferit degeraturi se vor elimina.

In luna august, imediat dupa ce fructele au fost recoltate, tulpinile care au rodit trebuie eliminate. Se aleg apoi altele de un an, in numar de 6-10 pana la cel mult 12 bucati. Acestea vor alcatui in continuare tufa sau banda in lungul randului.

Citeste si: Cum sa combati antracnoza vitei de vie si ce tratament sa aplici

Din a patrulea an de la plantare poti ajuta zmeurul sa se dezvolte armonios prin doua metode. Fie se lasa la o tufa 8, maxim 12 tulpini roditoare, fie raresti  drajonii la 25-30 cm in lungul benzii, ajutand astfel la o buna fructificare pentru ca va beneficia si de mai multa lumina.

Drajonii destinati sa intre in constitutia tufei se aleg in prima parte a verii. Trebuie alesi cei bine  dezvoltaţi si pozitionati cat mai bine in jurul plantei-mama. Cei slabi sunt eliminati. La fel trebuie procedat si cu cei care apar ulterior.