Cum sa ingrijesti prunii dupa ce ai cules fructele. Afla ce tratamente trebuie sa aplici toamna, pentru a te asigura ca pomii fructiferi vor rodi la fel de bine si in anul ce urmeaza. Iata ce trebiue sa faci si care sunt pasii.
Cum sa ingrijesti prunii dupa ce ai cules fructele
Cum sa ingrijesti prunii dupa ce ai cules fructele. Dupa cum bine stim, treaba noastra nu se termina dupa ce am cules roadele pomilor fructiferi atunci cand vine toamna. De ce? Ei bine, pomii trebuie curatati, taiati, dar si stropiti. Asta se intampla si in cazul prunilor, asa ca ar fi bine sa stii cum sa procedezi daca si tu ai in livada acesti pomi fructiferi.
In primul rand, trebuie sa stii ca va fi nevoie sa culegi toate fructele din pruni. Nu lasa absolut niciun fruct in pom, pentru ca acestea pot fi gazda bolilor sau a daunatorilor si locul perfect pentru ca acestea sa ierneze. Tocmai de aceea, este indicat sa culegi toate fructele, chiar si cele mumificate!
Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer
Pe langa asta, trebuie sa culegi si fructele cazute sau stricate, de la baza trunchiului. Chiar si aceste fructe pot fi purtatoare de boli sau pot „gazdui” daunatori. Mai mult decat atat, ar fi bine sa cureti si frunzele cazute de la baza pomului fructifer.
Expertii recomanda si saparea pamantului din jurul pomilor, iar aceasta lucrare se va face in luna octombrie, pana la inceputul lunii octombrie. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai joase, trebuie sa stii ca pamantul nu se va sapa dupa ce a venit primul inghet.
Saparea in jurul pomilor ajuta la inlaturarea daunatorilor, dar si a oualelor acestora. Practic, dunatorii care ierneaza in pamant vor fi scosi la suprafata si vor cadea prada pasarilor. In acelasi timp, trebuie sa stii ca sapatul nu se face la o adancime mai mare de 10 centimetri, pentru a nu taia radacinile.
Tratamente de toamna la pruni
Dupa ce ai cules toate fructele din pomi, este indicat sa aplici un tratament cu un produs cupric, iar in acest caz iti recomandam un fungicid precum Champion 50 WP, Alcupral 50 PU sau Champ 77 WG. Aici gasesti un articol cu mai multe detalii despre cum sa prepari zeama bordeleza.
Dupa ce au cazut toate frunzele si prunii au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica in lunile octombrie sau noiembrie, poti incepe si curatarea pomilor. Taie frunzele uscate sau rupte, pentru ca acestea pot ascunde diverse boli precum monilioza. Tocmai de aceea este bine sa stii cum sa ingrijesti prunii dupa cules.
Este indicat sa mai aplici un tratament cu zeama bordeleza, dupa ce ai curatat pomii fructiferi si dupa ce toate frunzele au cazut. Aici gasesti un articol cu mai multe detalii despre cum sa prepari zeama bordeleza. Nu uita sa aplici tratamentele in zilele insorite, atunci cand nu exista precipitatii sau vant.