Cum sa ingrijesti planta paianjen. Daca si tu ai o astfel de planta in casa, ar trebui sa stii care sunt problemele de care te poti lovi, de ce boli sau daunatori poate fi afectata, dar si care sunt cerintele legate de apa sau umiditate.
Cum sa ingrijesti planta paianjen si ce sfaturi trebuie luate in considerare
Cum sa ingrijesti planta paianjen. Afla ce sfaturi ne dau expertii, unde ar trebui sa pui ghiveciul in casa ta, dar si cat de des trebuie udata planta pentru a se dezvolta sanatos. Ce trebuie sa stii si care sunt cele mai intalnite probleme.
Pentru cei ce nu stiu, planta paianjen este una dintre cele mai populare plante ce pot fi crescute in casa, iar principalul motiv este ca se ingrijeste foarte usor. Totusi, trebuie luate in considerare anumite aspecte.
In primul rand, ghiveciul trebuie pus intr-un loc unde beneficiaza de lumina moderata. Asadar, poate supravietui fara probleme si in locurile unde lumina soarelui nu ajunge mereu. Totusi, tine minte ca o sa creasca cel mai bine daca nu o sa fie in lumina directa a soarelui.
Pentru a se dezvolta corect, planta paianjen nu are trebuie sa fie udata foarte des. Regula de aur este sa o uzi doar atunci cand stratul de la suprafata al pamantului din ghiveci este uscat.
Cand uzi planta tine minte sa eviti udarea frunzelor, deoarece daca o sa bata soarele direct in acestea se vor arde. Asadar, mare atentie la acest aspect!
Legat de temperatura, ar trebui sa stii ca aceasta planta provine din Africa de Sud si de Vest sau Africa Occidentala, asadar vorbim despre o planta tropicala ce creste bine in medii cu umiditate ridicata si temperaturi de peste 7 grade Celsius.
Rezista fara probleme in sezonul rece, insa va trebui sa o muti la interior deoarece daca temeperaturile scad prea mult aceasta se va ofili si va muri. Tine minte sa o bagi in casa atunci cand vine toamna si temperaturile incep sa scada.
Expertii ne sfatuiesc sa schimbam ghiveciul plantei o data la 2 ani, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. Ideal ar fi sa folosesti un ghiveci din teracota, deoarece ghivecele din plastic previn circulatia aerului spre deosebire de cele din teracota care sunt au pori.
Nu uita ca acestea trebuie sa aiba gauri de drenaj pentru a permite excesului de apa sa se scurga. In caz contrar, radacinile pot putrezi din cauza apei care stagneaza si atunci planta va muri.
Boli si daunatori ce pot afecta planta paianjen
Acum ca stii cum sa ingrijesti planta paianjen, o sa iti spunem si care sunt bolile sau daunatorii care o pot afecta. Nu de alta, dar trebuie sa stii cum sa actionezi atunci cand depistezi o problema.
Cea mai intalnita problema la planta paianjen este legata de ingalbenirea frunzelor. Cauza principala este ca uzi planta prea des sau ii pui prea multa apa, asa ca ce poti face este sa o muti la umbra si apoi sa lasi pamantul din ghiveci sa se usuce. Dupa aceea, taie toate frunzele galbene folosind o foarfeca bine ascutita.
In cazul in care observi ca frunzele incep sa se brunifica sau sa se usuce, cel mai probabil este o problema legata de calitatea apei de la robinet, deoarece sarurile prezente in aceasta apa sunt toxice pentru aceasta planta tropicala.
Citeste si: Ingrijire bonsai de interior. Cum sa faci asta in mod corect, ce trebuie sa stii
Problema o poti rezolva folosind doar apa distilata, iar frunzele brunificate sau varful acestora se vor taia cu o foarfeca bine ascutita. Gasesti aici un ghid despre cum sa faci apa distilata la tine acasa.
Frunzele ofilite reprezinta cea mai mare problema deoarece sunt sanse mari ca planta sa nu poata fi salvata. De regula, este bine sa astepti in jur de 10 zile sa vezi daca acestea isi vor reveni, insa daca nu este cazul mai mult ca sigur ca planta ta a murit.
Si daunatorii pot cauza probleme, iar cei mai intalniti sunt afidele, acarienii, musculitele albe de sera sau paduchii lanosi. Problemele se rezolva folosind un insecticid natural cu ulei esential de neem. Gasesti aici un ghid despre cum sa il prepari.