Cum sa ingrijesti palmierul pitic (Chamaedorea)
Cum sa ingrijesti palmierul pitic (Chamaedorea)

Cum sa ingrijesti palmierul pitic (Chamaedorea)


Palmierul pitic sau palmierul de munte este un subtip de palmier care contine peste 100 de specii de palmieri de dimensiuni reduse. Originari din zonele tropicala si subtropicala a continentului american, palmierii pitici ating o inaltime de 0,3-6 metri.

Cele mai cunoscute subtipuri sunt Chamaedorea elegans – un palmier a carui crestere este rapida si care atinge inaltimea de 1,5-2 metri; Chamaedorea cataractum – un palmier micut, cu aspect de tufa deasa si Chamaedorea elatior – un palmier cu tulpina subtire.

Cum sa inmultesti palmierul pitic

Palmierul pitic
Palmierul pitic

Inmultirea palmierului pitic (Chamaedorea) se realizeaza primavara, prin seminte. Inmultirea poate fi realizata, desi mult mai rar, prin despartirea lastarilor, a tufei.

Daca doresti sa obtii palmierul pitic trebuie sa faci insamantarea la cald, la aproximativ 25 de grade. Semintele se tin la inmuiat 24 de ore inainte de a fi semanate intr-o minisera.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru petunii

Este important sa se asigure drenarea recipientului in care sunt plantate semintele si ca acestea sa fie puse la o adancime de cel mult 3 centimetri, distanta dintre seminte fiind de aproximativ 4 centimetri.

Atentie! Daca alegi sa le plantezi in ghivece, acestea trebuie sa aiba o inaltime mai mica de 15 centimetri. Cel mai probabil, semintele vor germina in aproximativ o luna. Ele vor putea fi mutate in exterior cand vor atinge inaltimea de 10-15 centimetri.

Unde se simte cel mai bine Chamaedorea

Chamaedorea
Chamaedorea

Palmierul pitic se simte cel mai bine la o temperatura de 18-19 grade. Daca este mai cald, se recomanda pulverizarea apei pe frunzele plantei pentru asigurarea umiditatii din aer.

In perioada repausului vegetativ, adica toamna si iarna, palmierul pitic se simte bine la 9-12 grade Celsius. Trebuie sa mai stii ca palmierul pitic nu reactioneaza bine la scgimbarile bruste de temperatura.

Aceasta planta se simte bine la lumina, asa ca prefera spatiile insorite, insa trebuie ferit de actiunea directa a razelor soarelui si de curenti. Se recomanda plasarea ghiveciului in spatele unei ferestre cu perdea, eventual cu orientare catre est.

In ceea ce priveste solul acesta trebuie sa fie pe baza de turba, pamant de gradina si nisip, dar poti folosi si amestecurile din comert.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)

Pamantul de schimba partial la 2 ani, iar planta se muta intr-un alt ghiveci, mai mare, in momentul in care radacinile au ocupat intreg ghiveciul vechi, nu mai devreme de 2-3 ani, unii spun chiar 5-6.

Este important ca la replantare, radacina principala sa fie acoperita cu pamant. In plus, transplantarea trebuie facuta cu mare grija deoarece radacinile sunt foarte sensibile si se pot rupe usor. Palmierului pitic ii prieste solul cu un pH cuprins intre 5 si 7.5.

In perioada de primavara-vara, cand evapotranspiratia este intensa, se recomanda udarea la cateva zile, de trei ori pe saptamana, cand pamantul este uscat la suprafata.

Desi au nevoie de apa, palmierii pitici sunt foarte sensibili la excesul de apa, acesta ducand la putrezirea radacinilor si compromiterea plantei. In perioada de toamna – iarna, cand temperaturile sunt scazute, udarea va fi redusa, insa cu grija ca pamantul sa fie mentinut reavan.

Mare atentie insa la farfurioara de sub ghiveci. Pentru a preveni imbibarea cu apa a substratului, este recomandat ca aceasta farfurioara sa fie mereu golita de apa.

Cum sa ingrijesti palmierul pitic

Cum sa ingrijesti palmierul pitic
Cum sa ingrijesti palmierul pitic

Fertilizarea trebuie sa se faca bilunar in perioada de vegetatie, adica primavara si toamna si sa fie intrerupta in perioada de repaus vegetativ, adica toamna si iarna.

Se recomanda aplicarea de fertilizatori cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze, datorita continutului mai mare de azot, un element nutritiv esential pentru acest tip de planta.

Asa cum am mai spus, este necesar sa fii cu ochii pe aceasta planta si sa eviti udarea ei excesiva pentru a prevenbi putrezirea radacinii si pierderea palmierului.

Citeste si: Ingrijire leandru. Cum sa il inmultesti si ce ingrasamant aplici

La fel, trebuie sa fii atent la temperatura si umiditatea ambientala. Daca temperatura depaseste 20 de grade Celsius este imperios necesara pulverizarea apei pe frunzele plantei.

Tot din ritualul de ingrijire al palmierului pitic face parte si mutarea lui intr-un ghiveci mai spatios. Se recomanda ca transplantarea sa fie facuta la 2-3 ani, dupa ce radacinile au ocupat tot spatiul din ghiveciul vechi.

Boli si daunatori la palmierul pitic

Frunze palmier pitic
Frunze palmier pitic

As mentiona la boli putrezirea radacinilor, ca un efect al excesului de apa. Asadar, mare atentie la cantitatea de apa pe care o administrezi acestei plante.

In ceea ce priveste daunatorii, coropisnitele, tripsii, afidele si acarienii – paienjenii microscopici si paianjenul rosu comun.

Daunatorii pot fi combatuti cu substante omologate din comert. Dupa cum vezi, nu este atat de greu sa ai grija de aceasta planta!