Cum sa ingrijesti Ochiului boului de munte (Aster alpinus)
Cum sa ingrijesti Ochiului boului de munte (Aster alpinus)

Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)


Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte. Afla care sunt bolile si daunatorii acestei plante, dar si in ce loc se simte cel mai bine Aster alpinus. Iti explicam si cum poti sa inmultesti aceasta floare chiar la tine acasa.

Aster alpinus sau Ochiul boului de munte

Ochiul boului de munte
Ochiul boului de munte

Aster alpinus sau Ochiul boului de munte este o planta originara din Europa, America de Nord si zona temperatura de pe continentul asiatic. Este o planta perena, pitica, ce atinge cel mult 30-35 de centimetri inaltime.

In Romania, plantacreste, asa cum ii spune si numele, in zona montana, dar poate fi cultivata si in gradina sau in ghivece, in apartament.

Fiind o floare extrem de colorata si nu foarte greu de intretinut, multi gradinari de ocazie au optat pentru cultivarea ei in gradina, in vreme ce multi dintre cei care locuiesc la bloc au ales sa isi infrumuseteze apartamentul cu aceasta planta.

Cum inmultesti Ochiul boului de munte

Aster alpinus
Aster alpinus

Inmultirea plantei se face fie prin seminte, fie prin divizarea tufei. Rasadurile se obtin primavara, prin semanarea de seminte in spatii protejate. Cel mai bine este sa faci asta in lunile februarie-martie.

Trebuie sa stii ca semintele germineaza in aproximativ 2 saptamani, la o temperatura de 20 de grade Celsius.

Atentie! Plantele obtinute in ghiveci pot fi mutate, transplantate in gradina, doar cand radacina ocupa intreg vasul de cultura.

Daca vrei sa plantezi semintele direct in gradina, iti recomand sa faci cuiburi cu o adancime de 2 centimetri, in care sa plantezi cel mult 3-4 seminte.

Citeste si: Cum sa ingrijesti hortensia. Cand se planteaza aceasta floare?

Este recomandat sa aplici ingrasaminte organice din comert sau ingrasaminte pe baza de gunoi semidescompus sau de mranita.

Trebuie sa mai stii ca aceasta planta infloreste destul de repede si, din acest motiv, se recomanda plantarea la intervale de doua saptamani.

Pe de alta parte, divizarea tufei se face fie toamna tarziu, dupa ce s-au trecut toate florile, fie primavara devreme, inainte de aparitia bobocilor si a florilor. Important este sa nu aplici aceasta procedura foarte des, asta insemnand sa pastrezi cam 1-2 ani intre doua divizari consecutive.

Trebuie sa mai stii ca ochiul boului de munte va inflori undeva la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Daca vrei sa ai o gradina frumoasa, gradinarii specialisti recomanda sa elimini plantele si florile ofilite sau uscate.

In ce loc se simte cel mai bine

Floare Ochiul boului de munte
Floare Ochiul boului de munte

Ochiul boului de munte se simte cel mai bine… la munte. Totusi, daca te decizi sa platezi aceasta floare in gradina ta, trebuie sa stii ca se simte foarte bine la soare. Soiurile pitice pot fi crescute si in ghiveci, la umbra.

Este important tipul de sol pe care il are la dispozitie. Planta se simte bine in soluri bogate in humus si cu suficient de multa apa, cu un pH netru si o umiditate moderata.

In perioada de inflorire, udarea este extrem de importanta. Lumina este un factor extrem de important. Aceasta planta prefera zonele luminoase, insorite sau semiumbrite

Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte

Polenizare aster alpinus
Polenizare aster alpinus

Cea mai importanta in mentinerea sanatoasa a plantei este udarea, iar specialistii recomanda folosirea unui aspersor oscilant. Motivul? Acesta reduce consumul de apa si, in plus, asigura dispersarea uniforma a acesteia, fara afectarea florilor si a partilor verzi ale plantei.

Este important sa fie evitata udarea pe timpul zilei, fiind recomandat ca aceasta sa fie facuta seara sau dimineata devreme.

Citeste si: Plantare si ingrijire magnolie. Cum sa o faci in mod corect

Atentie! Nu neglija udarea mai ales in perioadele de seceta. Ochiul boului de munte are radacinile la suprafata solului si este afectata de seceta foarte usor.

Se recomanda utilizarea ingrasamintelor naturale sau de sinteza, asa cum am mai spus, dar si aplicarea de tratamente fitosanitare in mod regulat.

Trebuie sa iti mai spun ca daca vrei flori frumoase, atunci este recomandat sa rupi bobocii secundari inca de cand apar.

Este adeverat, nu este o practica agreata de gradinarii de rand, insa cei profesioniosti si cultivatorii fac asta frecvent si, de altfel, poti apela la serviciile acestora pentru a-ti mentine gradina frumoasa.

Boli si daunatori

Flori Ochiul boului de munte
Flori Ochiul boului de munte

Chiar daca este o planta care traieste in mod normal in zone libere, la munte, in gradina ta devine destul de sensibila.

Este o planta atacata de boli si daunatori, care produc patarea si apoi degradarea frunzelor, piticirea plantelor sau chiar deformarea florilor.

Citeste si: Ingrijire leandru. Cum sa il inmultesti si ce ingrasamant aplici

Cea mai cunoscuta boala este Fusarium sau fuzarioza. De partea cealalta, afidele sunt cei mai cunoscuti daunatori.

Vestea buna este ca poti identifica din timp problemele si sa apelezi la fungicide pentru a trata plantele, mai ales daca sunt cultivate in ghiveci.