Cum sa ingrijesti gradina toamna. Ce lucrari sunt necesare
Cum sa ingrijesti gradina toamna. Ce lucrari sunt necesare

Cum sa ingrijesti gradina toamna. Ce lucrari sunt necesare


Cum sa ingrijesti gradina toamna. Ce lucrari sunt necesare, cum sa ingrijesti pomii fructiferi, trandafirii sau alte plante. Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti ingrijesti gradina ca la carte. Sfaturi pentru pasionati!

Cum sa ingrijesti gradina toamna. Ce lucrari sunt necesare – Cuprins:

Cum sa ingrijesti gradina toamna

Cum sa ingrijesti gradina toamna
Cum sa ingrijesti gradina toamna

Daca gradinaritul este pasiunea ta, atunci ar trebui sa stii si cum sa ingrijesti gradina atunci cand vine toamna. Nu de alta, dar trebuie sa stii ce lucrari sunt necesare si mai ales ce fel de ingrasamant se aplica in aceasta perioada.

In primul rand, trebuie sa stii ca toamna este momentul perfect pentru a aduna seminte de la plantele pe care le ai in gradina. Asadar, daca obisnuiesti sa cultivi ierburi aromatice atunci trebuie sa stii ca toamna poti aduna seminte de la busuioc, salvie, cimbru, rozmarin, marar sau patrunjel.

Totodata, toamna se scot din pamant si bulbii de gladiole, crini, dalii, tuberoze, canna sau begonii. Acestia se depoziteaza in locuri uscate, nu inainte de a folosi substante antifungice care vor impiedica aparitia mucegaiului. 

Bulbi de crini
Bulbi de crini

Toamna este perioada perfecta pentru a planta bulbii plantelor ce infloresc primavara. Poti plante bulbi de lalele, zambile, narcise, anemone sau crocus. In aceeasi perioada se pot semana si plantele bienale precum panselutele, micsunelele sau garoafa turceasca.

Gazonul se poate semana in lunile septembrie-octombrie. Totodata, este bine sa cureti periodic frunzele cazute sau resturile de iarba dupa ce ai taiat-o. In acest fel, se evita si aparitia mucegaiului. Pentru a proteja gazonul pe perioada sezonului rece se poate aplica un ingrasamant care sa nu contina azot, deoarece nu vei face decat sa stimulezi cresterea gazonului.

Tot toamna se taie si trandafirii. Mare atentie la curatarea tufelor, daca nu stii cum sa faci asta ti-am pregatit un mic ghid aici. De asemenea, iti recomandam sa citesti cate ceva si despre musuroirea tufelor de trandafiri.

Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi

Dupa ce s-au cules ultimele fructe, pomii fructiferi vor avea nevoie de o curatare temeinica. Se vor elimina ramurile uscate sau rupte, dar iti recomandam sa si cureti fructele uscate sau stricate care au cazut la baza pomilor. 

Este recomandat sa sapi si pamantul din jurul pomilor, pentru a reduce numarul daunatorilor, care in acea perioada vor intra in pamant pentru hibernare. Pomii fructiferi au nevoie si de o stropire cu ulei horticol, pentru a tine sub control daunatorii care obisnuiesc sa ierneze ascunsi in scoarta acestora.

Citeste si: Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale

Si vita de vie trebuie curatata dupa ce ai cules strugurii. Nu uita ca dupa taiere, este recomandat sa faci si musuroirea butucilor de vita pentru a ii proteja de temperaturile scazute din timpul iernii.

Daca obisnuiesti sa cultivi legume, atunci trebuie sa stii ca toamna se pot semana morcovi, loboda, ceapa verde, ridichi de luna sau salata ori spanac. Nu uita nici de bulbii de ceapa sau de usturoi.