Cum sa infiintezi o cultura de kaki. Conditii de cultivare
Cum sa infiintezi o cultura de kaki. Conditii de cultivare

Cum sa infiintezi o cultura de kaki. Conditii de cultivare


Cum infiintezi o cultura de kaki. Afla care sunt regulile infiintarii unei culturi de fructul zeilor, dar si care sunt soiurile rezistente la temperaturile scazute. Iti vom prezenta si conditiile de cultivare.

Ce este kaki

Kaki
Kaki

Numit si fructul zeilor, kaki este poama unor arbori din familia Ebenaceae, genul Diospyros. Culoarea variaza de la galben deschis la portocaliu-rosiatic. Forma se aseamana cu cea a rosiei sau a dovleacului. Kaki este o baca.

Din fericire, fructul exotic poate fi cultivat si in tara noastra. Sunt cateva reguli de aur de care trebuie sa tii cont daca vrei sa faci acest lucru.

Reusita infiintarii unei plantatii de kaki depinde in primul rand de solul in care se va dezvolta. Trebuie sa fie unul lutos-nisipos, fertil, bine drenat. Este nevoie ca pH-ul sa fie cuprins intre 5,5 si 8,3. Plantele de kaki iubesc locurile insorite. Alege un astfel de spatiu cand decizi sa infiintezi o cultura de fructul zeilor.

Soiuri de kaki care tolereaza temperaturile scazute

Cum sa infiintezi o cultura de kaki
Cum sa infiintezi o cultura de kaki

Kaki este un fruct exotic. Pana nu demult, puteam alege cele mai frumoase poame doar de pe rafturile marilor magazine. Specialistii au descoperit, insa, ca sunt unele soiuri care se adapteaza si la noi in tara, desi clima din Romania nu este una tocmai pe gustul acestor tipuri de pomi.

Vestea buna este si ca poti planta kaki chiar si la tine in gradina, daca respecti anumite conditii.

Atunci cand infiintezi o cultura de kaki, ai in vedere sa alegi un loc care, pe timpul iernii, sa le ofere o oarecare protectie. Este indicat sa-i plantezi in locuri unde sa nu fie curent, vant puternic. Poti alege, spre exemplu, sa-i plantezi langa casa, in apropierea unui gard sau a unui perete. Astfel, vor fi ceva mai protejati.

Cele mai rezistente soiuri de kaki sunt: Jiro, Rojo Brillante si Kaki Rosseyanka.

Soiul Jiro se cultiva cel mai bine in zona de sud si vestul tarii. Se adapteaza si in altele, unde temperaturile sunt ceva mai scazute, cu conditia de a fi protejati asemenea smochinului.

Soiul Rojo Brillante este unul foarte productiv. Recoltele pot sa cantareasca si 120 kg/sezon. Rodul este produs toamna (in perioda lunilor octombrie-noiembrie). Este cunoscut si sub numele de curmal japonez si creste foarte inalt. Poate atinge si 3 metri inaltime.

Kaki Rosseyanka este un alt soi de kaki foarte rezistent. La maturitate suporta temperaturi de pana la minus 30 grade Celsius. Se adapteaza in orice zona din tara noastra. De primele fructe te vei bucura dupa aproximativ 1-2 ani de la plantare. Este autopolenizator, un singur exemplar este suficient pentru a da roade. Fructele sunt dulci, non-astringente.

Seminte versus puieti. Ce sa alegi pentru o cultura de kaki

Samanta incoltita
Samanta incoltita

Daca vrei sa ai fructul zeilor chiar in gradina ta, poti infiinta o cultura prin doua modalitati. Fie prin puieti achizitionati doar din pepiniere autorizate sau prin seminte (se recolteaza doar din fructe bine coapte).

Daca alegi varianta prin seminte, este nevoie sa lasi semintele intr-un loc umed pentru aproximati 2-3 luni de zile, la temperaturi cuprinse intre 1 si cel mult 10 grade Celsius.

Semintele se pun apoi intr-o punga  in care a fost asezat si muschi de pamant. Dupa ce se produce stratificarea semintelor, acestea se pot fixa in substrat fertil. Cum a  doua varianta presupune un poces de lunga durata, este de preferat  sa o alegi pe prima. Este ideala din toate punctele de vedere.

Cum sa infiintezi o cultura de kaki

Cultura de kaki
Cultura de kaki

Exista o serie intreaga de sfaturi de urmat daca te hotarasti sa infiintezi o cultura de kaki. In afara de faptul ca este indicat sa te orientezi spre un soi care tolereaza gerul, este bine sa stii si ce nevoi are.

In primul rand, planta se dezvolta cel mai bine intr-un sol aerat, bogat in humus, cu un interval optim de pH, adica 5.5 – 5.6.

Pomul fructifer este un mare iubitor de lumina. Deci, ai grija sa–l plantezi intr-un loc potrivit, cu mult soare sau cu semiumbra.

O alta conditie pentru o buna dezvoltare este si drenajul optim. Exista riscul sa pierzi pomul fructifer daca va avea parte de umiditate crescuta.

Citeste si: Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)

O alta conditie importanta pentru a asigura reusita infiintarii culturii de kaki este si sa protejezi pomii de vant puternic. Atentie deosebita trebuie acordata mai ales toamna si iarna. Plantarile langa peretele casei sau langa un gard, poti fi solutii la indemana.

Ai grija si la distanta la care plantezi pomii fructiferi. Au nevoie de spatiu, asa ca trebuie sa asiguri o distanta intre puieti de 1.2 metri (in cazul soiului Rojo Brillante) si de cel putin 4 metri pentru soiurile ceva mai pretentioase (asa cum este Jiro).

Primele fructe le vei culege in aproximativ 2-4 ani de la plantare. In functie de conditiile de dezvoltare, se poate intampla si mai repede de atat.

Nu uita ca periodic este necesar sa aplici tratamente specifice speciilor pomicole, adica cele pe baza de sulfat de cupru si ulei horticol.

Important de stiut este si faptul ca aceste tipuri de culturi sunt foarte rezistente la daunatori.