Cum sa infiintezi o cultura de gulii. Conditii de crestere, boli si daunatori
Cum sa infiintezi o cultura de gulii. Conditii de crestere, boli si daunatori

Cum sa infiintezi o cultura de gulii. Conditii de crestere, boli si daunatori


Cum sa infiintezi o cultura de gulii. Gulia sau napul german este o leguma inrudita cu varza si broccoli si a ajuns in Europa undeva catre mijlocul secolului al XVI-lea. Este un aliment utilizat cu precadere in tarile baltice, in Vietnam, Cipru si zona central-nordica a continentului nord-american.

In Romania este regasita mai ales in Transilvania si Banat. O recunosti usor dupa frunzele lungi petiolate, dispuse de-a lungul tulpinii. Are o culoare care variaza de la verde la violet.

Cum sa infiintezi o cultura de gulii. Conditii de crestere, beneficii, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficii gulie

Beneficii gulie
Beneficii gulie

Guliile sunt extrem de sarace in calorii, fiind ideala in regimurile hipocalorice, specifice persoanelor care vor sa piarda in greutate. La 100 de grame de gulie sunt doar 27 de calorii, ceea ce este, asa cum am spus, foarte putin. In putin, guliile sunt bogate in vitaminele C, B6, B1, A, K, dar si in piroxina, niacina, acid pantotenic, fosfor, calciu, mangan, cupru si seleniu.

Unul dintre beneficiile consumului de gulie (Brassica oleracea var. gongylodes) este dat de faptul ca acestea nu sunt o sursa de colesterol. Daca ai diabet sau o suferinta cardio-vasculara, guliile te pot ajuta sa pastrezi colesterolul in limite normale.

Daca tot am amintit de suferinta cardio-vasculara, hipertensivii ar trebui sa consume cu incredere guliile pentru ca acestea ajuta la reglarea, la normalizarea tensiunii arteriale. se intampla asta datorita continutului de potasiu care actioneaza ca un vasodilatator si, prin acest efect, sustine o mai buna oxigenare a celulelor corpului. 

Vitamina C este un antioxidant natural, iar guliile sunt bogate in acest compus, prevenind astfel imbatranirea celulara si degradarea functiei acestora. Putem spune ca gulia previne aparitia unor afectiuni cum sunt cele care tin de o imunitate slabita.

Potasiul din gulie este asociat, totodata, cu o buna functionare a sistemului nervos, duce la reducerea simptomelor depresiei prin reglarea nivelului de serotonina si scade riscul aparitiei dementelor.

Pe de alta parte, gulia sustine sanatatea sistemului muscular si ajuta la pierderea in greutate, asa cum am spus deja. Pentru ca este o leguma bogata in fibre, gulia te poate ajuta sa iti normalizezi tranzitul intestinal si sa scapi sau macar sa ameliorezi constipatia.

Inmultirea guliei

Rasaduri de gulie
Rasaduri de gulie

Inmultirea guliei se face prin seminte care sunt semanate in diferite perioade ale anului pentru obtinerea rasadurilor.

Inmultirea se face prin utilizarea unor soiuri sau hibrizi, dintre care cele mai cunoscute sunt gulia alba, gulia gigant si gulia purpurie.

Semintele se seamana la o adancime de 1 cm in tavite alveolate, cu latura nu mai mare de 5 cm. Daca semeni pentru obtinerea de rasaduri timpurii, trebuie sa ai grija sa faci asta in rasadnite calde, cu 40 de zile inainte de cultivare si sa tii cont ca rasadul nu se repica.

Dupa semanare, semintele sunt udate cu un fungicid care are scopul de a preveni aparitia bolii numite caderea rasadurilor. Germinarea se produce in cel mult 8 zile, la o temperatura cuprinsa intre 17 si 23 de grade.

Cultura de gulii. Conditii de crestere

Cultura de gulii
Cultura de gulii

Guliile nu sunt printre cele mai pretentioase plante cu privire la conditiile de mediu. Trebuie, insa, sa ai grija la cateva aspecte.

Gulia vegeteaza bine pe soluri fertile-bogate in materie organica, mijlocii-usoare, reavene, drenate, afanate. Sunt potrivite solurile luto-nisipoase, argilo-nisipoase, lutoase sau cele din zona de lunca a raurilor. Solurile ceva mai grele, cum sunt cele argilo-lutoase si argiloase sunt, de asemenea, bine tolerate de gulie. Trebuie sa mai stii ca pH-ul ideal are o valoare cuprinsa in intervalul 5,5-7,5.

Gulia se simte bine in spatii luminoase, dar se dezvolta bine atat in conditii de zi scurta, adica in care lumina se mentine mai putin de 12 ore, cat si in cele de zi lunga, cand lumina se mentine mai mult de 14 ore pe zi.

Citeste si: Cum sa cultivi vinete albe. Conditii de crestere, beneficii, boli si daunatori

Gulia este, insa, pretentioasa cand vine vorba de apa. Are nevoie de destul de multa apa si din acest motiv se simte bine in soluri reavene, asa cum am scris mai sus. Asadar, irigarea prin picurare este o cerinta obligatorie pentru o cultura de gulie. Totusi, umiditatea excesiva duce la craparea tulpinilor, iar seceta produce lemnificarea tulpinilor.

Temperatura cel mai bine tolerata de gulie este in intervalul 12-18 grade Celsius. Minima tolerata este de 5 grade Celsius, in vreme ce maxima nu ar trebui sa treaca de 26 grade Celsius. Trebuie sa tii cont ca plantele mature sunt afectate de inghet la -1 grad Celsius, in vreme ce plantele tinere sunt compromise la 0 grade.

Cum sa ingrijesti cultura de gulii

Cultura de gulie
Cultura de gulie

Este important sa stii ca o cultura timpurie de gulii trebuie infiintata in luna aprilie, cu rasadurile produse in sere, rasadnite calde, in vreme ce cultura tarzie se infiinteaza in iunie, fie din rasaduri produse in gradina, fie cu rasaduri care provin din rasadnite reci. Este important ca la plantare, rasadurile sa fie calite si sa aiba macar 35 de zile de cand au rasarit.

Esalonarea culturii de gulii se face prin infiintarea de culturi in perioada aprilie-iunie, la un interval de 20 de zile una de alta. Este vital sa se mentina o distanta de 25 cm intre plante si 40 intre randuri. Dupa cel mult o saptamana de la plantare, in locul rasadurilor care nu au prins se pot planta altele.

Asa cum am spus, este recomandata irigarea prin picurare, insa poate fi facuta, fara probleme, si prin aspersie.

Este recomandat sa fie efectuate prasile manuale si mecanice, dupa caz.

Fertilizarea se poate face cu produse de la YARA.

Boli si daunatori

Gulia
Gulia

Caderea plantutelor, mana verzei, rugina alba, putregaiul uscat si cel cenusiu, dar si patarea neagra sunt cele mai frecvente boli care pot afecta guliile.

Fluturele alb al verzei si buha verzei, musculita alba a verzei, puricii cruciferelor, paduchele verde al piersicului, cartita si coropisnita sunt cei mai cunoscuti daunatori.

Este recomandat sa fie efectuate periodic actiuni de combatere a bolilor si a daunatorilor.