Cum sa folosesti zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri
Cum sa folosesti zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri

Cum sa folosesti zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri


Cum sa folosesti zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri, stiu fiind faptul ca acesta contine multe substante nutritive ce ajuta planta sa fie viguroasa si sanatoasa. Invata cum actioneaza, dar si care este cel mai bun moment cand poti hrani trandafirii.

Cum sa folosesti zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri – Cuprins:

Cum actioneaza zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri

Zatul de cafea fertilizator pentru trandafir
Zatul de cafea fertilizator pentru trandafir

Trandafirul, considerat regele florilor, farmeca nu doar prin aspectul sau delicat si pur, cat si prin mirosul inconfundabil. Devine vedeta oricarei gradini si aduc un plus de valoare oricarui aranjament in care este inclusa si superba floare.

Daca ai in gradina sau ghiveci asa ceva, probabil te intrebi cum sa-i oferi cea mai buna ingrijire si cele mai bune substante nutritive.

Ce ai zice daca ti-as spune ca o poti invita ”la o cafea” pentru a beneficia de cele mai bune substante nuritive? Bineinteles este vorba despre o adaptare a bautului cestii de cafea pentru ca el are nevoie numai de zatul de cafea! Da, ai citit bine!

Zatul de cafea este una dintre cele mai bune substante nutritive pe care il poti folosi pentru a imbogati solul in care este fixat, fie ca vorbim de gradina, curte sau ghiveci. Amestecat cu pamant, microorganismele benefice se vor inmulti, iar plantele tale vor creste mai sanatoase si mai viguroase.

Zatul de cafea ca fertilizator pentru trandafiri este bogat in azot, cupru, potasiu si fosfor, elemente ce vor ajuta planta pentru o crestere viguroasa, plus ca si inflorirea va fi si mai bine stimulata.

Trandafiri infloriti
Trandafiri infloriti

Amestecat cu sol, zatul de cafea va transforma substratul in care este fixata floarea intr-unul bine aerisit, plin de substante nutritive si cu un drenaj perfect, pamantul retinand cantitatea optima de apa necesara radacinilor trandafirilor.

Are marele avantaj ca produce in sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor. Chiar si ramele se simt  bine intr-un astfel de substrat, ceea ce inseamna ca este unul fertil pentru plante.

Nu te speria de aciditatea zatului de cafea. Pe masura ce se descompune, acesta va deveni mai putin acid. Imprastiat in jurul plantei, zatul va aduce plantei fix necesarul de aciditate de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Cantitatea ideala de rest de la cafea, ce trebuie imprastiat la o tufa, este de jumatate de kilogram.  Acesta trebuie intins bine si uniform si apoi udat din abundenta.

Rezultate bune da si daca este amestecat  cu compost, mulci de scoarta sau frunze. Toate acestea se vor descompune in sol si va constitui un fertilizant natural de calitate pentru planta.

Citeste si: Cum sa combati putregaiul cenusiu la trandafiri. Ce tratamente aplici

Trebuie sa ai grija sa fie rest de cafea proaspata. Daca prezinta mucegaiuri sau pete de grasime nu-l folosi. Trandafirului ii poate dauna in cel mai nefast mod.

Cel mai bun moment pentru a hrani trandafirii cu zat de cafea. Cel mai bun moment pentru a hrani trandafirii cu restul de la cafea este primvara, cand plantele revin la viata. II va ajuta sa se dezvolte mai bine, plus ca va deveni si mai rezistent la boli. 

Este bine sa te asiguri ca folosesti aceasta metoda intr-un interval de timp sigur, cand nu mai exista pericolul aparitiei inghetului.

Daca se aplica prea devreme, trandafirii ar putea suferi pentru ca vor creste prea repede si noii lastari ar putea muri daca vor trece printr-o perioada cu inghet tarziu.

Cum sa folosesti zatul de cafea

Zat
Zat

Pentru cele mai bune rezultate, restul de cafea se amesteca in straturi cu frunze uscate si alt strat de iarba proaspat taiata.

La fel de bine poti amesteca zat cu hartie maruntita. Poti mulci cu compost care contine zat de cafea, dar sa fie unul vechi. Azotul continut va putea ajuta la noi cresteri tarzii si acestea ar putea fi afectate de inghet.

Atentie mare la cantitatea de zat folosita. Daca este vorba de un exces, radacinile plantei ar putea suferi arsuri. Ca sa eviti situatia, ai grija sa folosesti restul in combinatie cu compost si sa ai grija sa nu atingi tulpinile. In momentul cand fertilizezi, ai grija sa-l distribui cat mai uniform, pe o intindere cat mai mare de pamant din jurul tufei de trandafiri.

Zatul de cafea poate fi utilizat la fel de bine si in momentul cand este plantat trandafirul. Se amesteca cu pamantul in care se fixeaza si vei observa cum planta se prinde repede si se dezvolta armonios. 

Este indicat ca pe parcursul celor 12 luni din an sa folosesti rest de la cafea de cel mult trei ori.