Cum sa folosesti cenusa la rosii si ce efect are
Cum sa folosesti cenusa la rosii si ce efect are

Cum sa folosesti cenusa la rosii si ce efect are


Cenusa la rosii. Afla cum sa o folosesti, dar mai ales ce efect are asupra plantelor. Totodata, trebuie sa stii si in ce perioada se aplica, dar si cum sa faci solutia pentru fertilizarea plantelor.

Cum sa folosesti cenusa la rosii si ce efect are – Cuprins:

Ce beneficii ofera cenusa

Galeata cu cenusa
Galeata cu cenusa

In cazul in care inca nu stiai, cenusa provenita din arderea lemnelor este un ingrasamant foarte bun pentru plantele din gradina. Aceasta contina cantitati mari de potasiu, dar si fosfor, fier, zinc, calciu sau mangan. Pe scurt, poti sa folosesti cenusa la rosii pentru a avea plante sanatoase si rosii pline de gust.

Mare atentie! Cenusa trebuie sa provina din arderea lemnului care nu a fost tratat cu diverse substante, care nu a fost lacuit sau care nu a fost vopsit.

Cea mai buna cenusa este cea rezultata din arderea lemnului de fag, stejar sau artar. Aceasta contine mai multi nutrienti decat cea rezultata din arderea lemnului rasinos.

Asadar, cenusa la rosii poate fi extrem de utila, insa mare atentie la provenienta lemnului pe care il folosesti. In caz contrar, cenusa poate face rau plantelor, asa ca mare atentie si la acest aspect!

Cenusa la rosii. Cum sa o folosesti ca si ingrasamant

Cenusa la rosii
Cenusa la rosii

Cenusa la rosii este foarte utila, insa aceasta trebuie aplicata intr-o anumita perioada pentru ca plantele sa beneficieze de aportul de nutrienti.

Expertii recomanda sa utilizezi cenusa in perioada in care plantele infloresc si tot ce trebuie sa faci este sa presari putina in jurul plantelor. Cenusa mai poate fi pusa in groapa in care urmezi sa plantezi rasadurile de rosii.

Totodata, rosiile au nevoie de un sol cu pH sub valoarea de 7, adica putin acid. In cazul in care solul este foarte acid sau alcalin, poti utiliza cenusa pentru a scadea aciditatea pamantului din gradina ta.

Mai poti utiliza cenusa amestecata cu apa pentru a trata semintele de rosii inainte de a le planta. Ai nevoie de doua linguri de cenusa pe care sa le amesteci cu un litru de apa. Semintele se pun in solutie si se lasa timp de 2 zile, dupa care se pot planta.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Cenusa mai poate fi utilizata si daca urmeaza sa cultivi rosii pe o suprafata de pamant. Este recomandat sa folosesti 100 grame de cenusa pentru un metru patrat de pamant.

Cenusa la rosii. Daca folosesti balegar provenit de la bovine, ar trebui sa stii ca acesta este foarte acid. Ei bine, cenusa te va ajuta sa scazi aciditatea si va trebui sa utilizezi in jur de 60 de grame de cenusa pe metru patrat.

Pe langa rosii, cenusa poate fi utilizata si pentru varza, morcovi, ardei, ridichi, fasole, sfecla dovlecei sau usturoi. Acestea sunt planteel care cresc foarte bine intr-un sol cu pH cuprins intre 5.5 si 6.8.

Nu este recomandat sa folosesti cenusa pentru plantele care cresc foarte bine in soluri acide, iar aici mentionam zmeurul sau afinul.

In acelasi timp, cenusa nu trebuie utilizata pe suprafetele unde cultivi cartofi, vinete sau rubarba, deoarece aceste plante prefera solul al carui pH este cuprins intre 5 si 5.8.