Cum sa fertilizezi corect florile pe timp de vara, adaptand hranirea in functie de nevoile punctuale ale plantelor, dar si de situatia din teren, adica daca este vorba de o perioada cu seceta sau una cu umiditate in exces.
Reguli generale de fertilizare pe timp de vara
Ca regula generala, plantele trebuie hranite pe tot parcursul celor trei luni de vara. Este stiut faptul ca planta are nevoie de nutrienti mai multi decat in perioada de iarna, spre exemplu. In sezonul cald plantele se afla in stadiul de inflorire, consumul de resurse fiind mai mare decat in restul anului.
Cele trei luni de vara sunt considerate de toti gradinarii ca fiind cele mai ofertante dintre lunile din an. Florile beneficiaza de lumina din belsug, temperaturi prietenoase si nutrienti.
In teorie totul suna bine, dar, de cele mai multe ori, practica vine cu alta fata a realitatii, tradusa prin temperaturi foarte ridicate si seceta. In astfel de cazuri, modul de fertilizare trebuie readaptat potrivit situatiei concrete din vara respectiva, pentru ca totul difera de la an la an.
Daca este vorba de o perioada cu temperaturi care ating sau depasesc pragul de canicula, florile sun supuse unui stres foarte mare. Va trebui sa nu-i faci si tu si mai mult rau si sa-i administrezi fertilizanti. Evita, deci, sa stropesti planele cu ingrasaminte, fie ele si organice.
Trebuie sa eviti sa hranesti plantele cu ingrasaminte in miezul verii, iar cand o faci, ai grija sa alegi unul potrivit plantelor pe care le detii. Suplimentele nutritive pot fi lichide sau solide.
Daca vorbim de un sol uscat, este evident ca nu vei folosi un ingrasamant solid. Inainte de administrare, ingrijeste-te ca solul sa fie bine irigat. Reia inca o data udarea plantei dupa ce ai administrat suplimentul.
Este bine sa te orientezi catre unul lichid, dedicat plantei careia vrei sa il administrezi. Florile sunt diferite, la fel ca si nevoile lor . Cum suplimentele sunt si ele diferite, alege-l pe cel potrivit plantelor tale.
Cele lichide se absorb mult mai repede decat cele solide, iar daca observi ca florile au nevoie urgenta de nutrienti, atunci foloseste unul foliar. Se va absorbi si mai repede decat cel lichid si planta isi va reveni mult mai eficient.
Daca alegi aceasta varianta, nu utiliza ingrasamantul in miezul zilei, cand este foarte cald. Vei face si mai rau plantei pentru ca frunzele vor fi afectate. Nu o folosi nici pe timp de vant pentru ca solutia nu va ajunge in mod eficient pe frunze.
De regula, fertilizantii foliari se dizolva cu totul in apa si nu contin impuritati care sa duca la acumularea de reziduri pe frunze.
Pentru plantele cu frunze lucioase, asa cum este ficusul, sau cu frunze pietroase sau groase va fi nevoie sa folosesti un adjuvant pentru ca substanta nutritiva sa adere pe suprafata lunecoasa a frunzelor. Poti solicita o astfel de substanta in fitofarmacii. Un astfel de produs este si Adimel.
Niciodata nu fertiliza plantele in perioada de repaus, adica in acel interval cand planta se va usca total sau partial (adica doar partea aeriena a plantei).
Cum sa fertilizezi florile vara, in mod corect
Oferta fertilizantilor de pe piata este foarte bogata din acest punct de vedere. Este indicat sa optezi pentru substante nutritive cu eliberare lenta. Se gasesc in magazinele de specialitate sub forma de granule sau sub forma de bastonase care se infig in pamant.
Daca alegi prima varianta indicata, va trebui sa pui granulele respective pe fundul gropii de plantare sau amestecate in sol.
Cele doua tipuri de substante nutritive se potrivesc plantelor de ghivece.
Daca alegi bastonasele va trebui sa te documentezi pentru ce tip de plante le poti folosi. Vei vedea ca se gasesc in comert in mai multe culori, fiecare nuanta fiind dedicata unui anume tip de planta.
Citeste si: Cum sa plantezi corect un pom fructifer
Alege pentru plantele tale un ingrasamant complex, care sa contina toate macroelementele sentiale dezvoltarii plantelor ( azot, fosfor si potasiu), dar si microelemente.
Este stiut faptul ca lipsa azotului va duce la ingalbenirea frunzelor, planta este firava si lipsita de viata. In schimb, prea mult azot va mari perioada de vegetatie si va intarzia ajungerea la maturitate.
Plantele au nevoie si de fosfor. Acesta va contribui la formarea radacinilor, florilor si fructelor. Deficienta de fosfor se va observa in crestere si inflorire extrem de slaba.
Incetinirea in crestere ar putea fi datorata si din caza lipsei de potasiu. De asemenea, lipsa lui s-ar putea observa si la frunzele inferioare care se vor ingalbeni.