Cum sa faci un ingrasamant din urzici. Afla care este metoda de preparare, dar si cum sa il folosesti in mod corect in gradina ta pentru a obtine cele mai bune rezultate. Ce trebuie sa stii si in ce perioada il poti prepara la tine acasa.
Ingrasamant din urzici. Cum sa il prepari si ce utilizari are
Daca si tu vrei sa faci un ingrasamant din urzici, ar trebui mai intai sa intelegi de ce este util in gradina si ce contine mai exact aceasta planta. Nu de alta, dar o sa vezi de ce urzica este o planta benefica pentru culturile din gradina ta.
Pentru cei ce nu stiu, aceasta planta contine o multime de nutrienti precum azot, potasiu, fier, zinc, magneziu si calciu. Pe langa asta, urzica mai contine si vitamine precum vitamina A, B1, B5, C, D, E si K.
Asadar, toti acesti nutrienti pot fi utilizati si pentru plantele din gradina si ingrasamantul din urzici reprezinta o alternativa ieftina si buna la produsele pe care le gasesti in comert. Nu te costa nimic sa folosesesti urzicile ca si fertilizator in gradina.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci va fi sa culegi urzicile, asa ca ar trebui sa porti si niste manusi de protectie pentru a te feri de acestea. O sa fie nevoie sa culegi un kilogram de urzici, pe care le tai si le pui intr-o galeata. Mare atentie, trebuie sa folosesti doar urzici proaspete, nu uscate!
Apoi, toarna 10 litri de apa peste urzicile pe care tocmai le-ai taiat si le-ai pus in galeata, iar apoi acoper-o cu un capac. Pentru a prepara ingrasamantul o sa fie nevoie sa lasi urzicile la macerat timp de 7 zile, insa tine minte sa amesteci solutia in fiecare zi!
In cazul in care urzicile stau la suprafata, atunci foloseste o greutate pentru ca procesul de fermentare sa se desfasoare cum trebuie. Atunci cand nu o sa mai apara bule de aer inseamna ca solutia este gata, asa ca o sa o poti utiliza.
Mare atentie! Solutia nu poate fi folosita ca atare ci trebuie diluata in apa deoarece este puternica si poate provoca arsuri plantelor. O sa fie nevoie sa amesteci 100 ml de solutie in 900 ml de apa, iar apoi aceasta solutie trebuie sa ajunga la radacinile plantelor.
Citeste si: Cum sa cureti urzici fara sa te ranesti
Solutia mai poate fi utilizata si ca insecticid. Pentru asta, va fi nevoie sa amesteci 50 ml de macerat cu 950 ml de apa, iar apoi sa pulverizezi pe suprafata frunzelor. Nu uita nici de partea inferioara a acestora, pentru ca de regula acolo gasesti insectele daunatoare.
Aceeasi solutie poate fi utilizata si pentru a combate fainarea. Asadar, maceratul de urzica poate fi util si pentru a tine bolile fungice sub control, asa ca il poti folosi fara probleme pentru plantele din gradina ta.
Foarte important de mentionat este ca va trebui sa strecori solutia inainte sa o utilizezi in gradina. Nu de alta, dar poate contine seminte si tot ce o sa faci va fi sa favorizezi cresterea urzicilor in gradina ta.