Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna. Temperaturile ideale
Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna. Temperaturile ideale

Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna. Temperaturile ideale


Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna. Afla in ce perioada poti incepe sa tai pomii fructiferi din livada ta, dar mai ales la ce temperaturi se fac acestea. Ce trebuie sa stii inainte de a face lucrarile de intretinere din livada.

Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna. Temperaturile ideale – Cuprins:

Cum sa faci taierile la pomii fructiferi iarna

Taierile la pomii fructiferi iarna
Taierile la pomii fructiferi iarna

In cazul in care nu stiai, taierile la pomii fructiferi se pot face si pe timp de iarna, mai ales ca acestia se afla in perioada de repaus vegetativ. 

Mai mult, trebuie sa stii ca poti face fara probleme taierile si pe timpul iernii, insa daca ai caisi, piersici sau nectarini, ar fi bine sa efectuezi lucrarile la in luna martie, atunci cand temperaturile mai cresc.

Cat despre celelalte specii pomicole, poti incepe taierile incepand cu luna ianuarie. Bineinteles, temperaturile sunt foarte importante, pentru ca in cazul in care este foarte frig, pomii pot fi afectati. Tocmai de aceea, este bine sa stii ca pomii fructiferi pot fi taiati daca temperaturile pe timpul noptii nu scad sub -5 grade Celsius si daca pe timpul zilei avem temperaturi pozitive.

O alternativa la taierile in uscat, adica cele pe perioada iernii, sunt taierile in verde sau in perioada de vegetatie. Acestea se fac in lunile iunie, iulie si august daca vorbim despre samburoase (ciresi, visini, caisi, pruni).

Pomii din categoria semintoaselor (mar, par, gutui) se taie in perioada iernii, insa mare atentie ca temperaturile sa nu depaseasca valorile recomandate.

Primul pas cu care trebuie sa incepi taierile pe timp de iarna este eliminarea ramurilor uscate, rupte sau ranite. De asemenea, se elimina si ramurile care au fost afectate de boli sau cele care au crescut in interiorul coroanei, se intercaleaza sau se ating.

Taierea in uscat
Taierea in uscat

In cazul in care diemetrul ramurilor este mai mare de 2 cm, este necesar sa aplici un mastic special pentru a preveni infectiile ce pot aparea, dar si pentru a stimula vindecarea acestora.

Dupa ce ai facut taierile, este indicat sa aplici si un tratament pomilor fructiferi. Chiar daca este luna ianuarie sau februarie, ar fi bine sa stii ca daunatorii pot hiberna sub scoarta pomilor, asa ca poti scadea foarte mult riscul de imbolnavire al acestora.

Pentru tratamente, poti utiliza zeama bordeleza sau produse de tip fungicid, pe baza de cupru si aici mentionam Champ, Funguran sau Alcupral. 

Citeste si: Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada

Totodata, este indicat sa aplici si un tratament cu ulei horticol, iar in acest caz poti folosi Mospilan Oil. Acest tratement se va aplica la o saptamana distanta de prima stropire facuta cu produsele de tip fungicid.

In cazul in care au fost caderi de zapada, poti aplica si un mic secret. Poti aduna zapada la baza tulpinii, pentru ca aceasta are mai multe beneficii. In primul rand, atunci cand se va topi vei asigura un aport mai mare de apa pentru pomi.

In al doilea rand, zapada mentine temperatura scazuta la baza pomului, iar asta inseamna ca inmugurirea acestuia va fi intarziata. Cu toate ca suna ciudat, acest lucru este benefic deoarece poti proteja mugurii in cazul in care va exista o perioada de inghet. Asadar, pomii fructiferi infloresc mai tarziu, insa evita perioada cu temperaturi extreme.