Cum sa faci musuroirea trandafirilor. Afla in ce consta aceasta operatiune si mai ales in ce perioada este bine sa o faci. Iti mai explicam si cum sa iti pregatesti trandafirii pentru sezonul rece, ce trebuie sa faci pentru plantele tale.
Cum sa cureti tufele de trandafiri
Inainte de a intelege mai mult despre musuroirea trandafirilor, trebuie sa stii si cum sa cureti tufele pentru ca plantele tale sa creasca in mod sanatos si sa reziste pe toata perioada sezonului rece.
Dupa ce planta a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele, se va face si taierea de usurare sau de curatare a trandafirului. Pentru asta, se vor taia ramurile la o lungime de aproximativ 20-30 cm. Se vor indeparta ramurile rupte sau uscate, dar si cele slab dezvoltate.
Totodata, se taie si ramurile care cresc spre interiorul tufei. Faci asta pentru a favoriza circulatia aerului in tufa de trandafir, dar si pentru a iti usura munca atunci cand vine vorba de musuroirea trandafirilor. Tufa de trandafir va fi mai rezistenta la vanturile puternice de iarna, dar si la greutatea zapezii.
Tufa de trandafir trebuie curatata si de trunzele uscate, dar si de uscaturile din jurul plantei pentru a impiedica raspandirea bolilor sau a daunatorilor. Nu uita ca insectele sau bolile fungice se gasesc, de obicei, in aceste frunze si ramuri uscate.
Dupa ce ai facut taierea tufei, ar fi bine sa aplici un tratament cu zeama bordeleza sau cu un alt fungicid pe baza de cupru. Daca inca nu stii, iti explicam aici cum sa prepari zeama bordeleza.
Cum sa faci musuroirea trandafirilor, in ce perioada
Daca inca nu stiai, musuroirea trandafirilor este o operatiune extrem de simpla, dar si extrem de importanta pentru plantele tale. Aceasta consta in acoperirea tufei de trandafiri cu un musuroi de pamant, pentru ca planta sa reziste mult mai bine la temperaturile negative de pe perioada iernii.
Practic, tufa de trandafir se acopera cu un pamant bine maruntit, exact ca in poza de mai sus. Este recomandat ca musuroiul sa aiba in jur de 30 cm. Pamantul va actiona ca un strat izolator, iar tufa de trandafir nu va fi afectata de ger.
Un aspect important este ca pamantul pe care il folosesti sa il cumperi sau sa il aduci din alta parte a gradinii. Sub nicio forma nu trebuie sa iei pamantul din jurul tufei, pentru ca acesta este folositor in a proteja radacinile trandafirului.
Citeste si: Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta
Cand se face musuroirea trandafirilor? Ei bine, operatiunea se face la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lunii decembrie. Nu este indicat sa faci asta mai devreme, deoarece temperaturile ridicate pot favoriza formarea lastarilor, care vor degera atunci cand temperaturile vor scadea sub valoarea de 0 grade Celsius.
Totusi, daca este extrem de frig, poti imbunatati izolarea trandafirilor punand paie, rumegus sau coceni de porumb peste musuroiul de pamant. Nu incerca sa acoperi musuroiul cu o folie de plastic, deoarece vei opri circulatia aerului si vei favoriza aparitia mucegaiului. Mai mult, favorizezi si aparitia lastarilor, iar acestia nu vor supravietui.
Un alt sfat important este sa faci musuroirea trandafirilor cu pamant foarte bine maruntit. Nu folosi bulgari de pamant, deoarece se vor forma goluri de aer, iar asta inseamna ca tufa de trandafiri nu va fi foarte bine protejata pe durata sezonului rece!