Insecticid bio din macerat de urzica. Afla cum sa faci insecticid din zeama de urzici macerate si cum sa il folosesti pentru plantele din gradina ta. Nu este o operatiune foarte complicata, iar rezultatul te va ajuta sa ai o gradina bio si fara daunatori.
Beneficiile urzicilor in gradina ta
Insecticid bio din macerat de urzica. Nu este prima data cand vorbim despre urzici (Urtica dioica) si, probabi, nu va fi nici ultima! Pana acum, am vorbit despre faptul ca din urzici putem sa facem un ingrasamant foarte bun, care poate fi folosit la rosii.
Ingrasamantul preparat din urzici are un continut mare de azot, asa ca acel macerat va aduce un aport de azot pentru plantele din gradina ta. Drept urmare, rosiile vor creste mult mai repede, datorita acestui macronutrient (azot).
Totusi, pe langa faptul ca pot fi folosit pentru ingrasamant, urzicile ajuta si la prepararea unui insecticid natural. Aceasta solutie poate fi folosita contra tuturor insectelor, iar aici amintim si afidele (paduchii verzi ai plantelor), tripsi, acarieni si capuse.
Cum sa prepari un insecticid bio din macerat de urzica
Reteta nu este una nou si nici una complicata, insa trebuie sa stii ca este folosita destul de des. Asadar, solutia si-a demonstrat eficacitatea si de azi incolo o poti folosi si tu fara niciun fel de probleme.
Pe langa faptul ca alunga insectele, acest insecticid bio are acelasi efect ca si maceratul de urzici folosit ca ingrasamant, numai ca solutia este absorbita si mai repede prin sistemul foliar, adica prin frunzele plantelor.
Citeste si: Cum sa prepari macerat de urzica si la ce il poti folosi in gradina ta
Pentru a prepara acest insecticid bio din macerat de urzica o sa ai nevoie de un kilogram de urzici, pe care le pui in 20 de litri de apa. Bineinteles, poti imparti cantitatile pentru a folosi cat iti trebuie.
Iti recomandam sa folosesti 500 grame de urzici pe care le pui intr-o galeata de 10-13 litri. Neaparat sa folosesti un recipient de plastic, evita galetile sai butoaiele din metal.
Daca urzicile sunt mici, iti sugeram sa le tai cu tot cu tulpina si sa le pui intr-o galeata sau intr-un butoi. In cazul in care vorbim despre urzici batrane, atunci foloseste doar frunzele si asigura-te ca semintele nu ajung in solutie.
Dupa aceea, umple galeata sau butoiul cu apa, astfel incat sa acopere urzicile. Iti recomandam sa folosesti apa de ploaie sau apa care a stat 1-2 zile.
Cum sa prepari un insecticid bio din macerat de urzica. Modul de preparare este destul de simplu, trebuie sa lasi urzicile la macerat timp de 1-2 saptamani, insa sa le amesteci in fiecare zi.
Si inca ceva: pune maceratul intr-un loc unde nu bate soarele, pentru ca s-ar putea ca solutia sa fermenteze prea repede si sa se strice, iar rezultatul nu va mirosi deloc bine!
Dupa ce timpul necesar a trecut, este momentul sa strecori solutia si sa obtii doar maceratul de urzici, fara frunze.
Citeste si: Tratamente bio la legume. Cum sa prepari insecticide naturale pentru gradina ta
Pentru a aplica acest insecticid bio din macerat de urzica trebuie sa diluezi o parte de solutie la 20 de parti de apa. Adica poti sa diluezi un litru de solutie in 20 de litri de apa.
Iti recomandam sa aplici insecticidul dupa masa, cand plantele nu sunt in bataia soarelui. Astfel, reduci riscul de ardere al frunzelor si este si timpul cand insectele sunt mai putin active.
Stropeste frunzele plantelor pana ce solutia a acoperit in totalitate suprafetele exterioare si inferioare ale acestora, pana ce aceasta se scurge. Iti recomandam sa folosesti insecticidul pentru rosii, ardei, vinete sau pomi fructiferi. Nu ar fi o idee buna sa il folosesti pentru salata, deoarece are un miros specific.