Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt pasii?
Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt pasii?

Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt pasii?


Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna in mod corect. Afla care sunt pasii si ce trebuie sa iei in considerare atunci cand te ocupi de pomii fructiferi din livada ta. Care este cea mai buna perioada si ce tratamente trebuie sa faci.

Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna. Care sunt pasii? – Cuprins:

Cum sa faci curatarea pomilor fructiferi toamna

Curatarea pomilor fructiferi toamna
Curatarea pomilor fructiferi toamna

Daca si tu te-ai intrebat de ce curatarea pomilor fructiferi pe timp de toamna este absolut necesara, iti spunem ca in primul rand este vorba de valorificarea luminii. Totodata, taierile de toamna sunt necesare pentru vigoarea pomilor fructiferi, dar si pentru a mentine pomii sanatosi. Practic, crengile nu se vor mai incurca intre ele, dar in acelasi timp mugurii se vor dezvolta mult mai bine.

Curatarea pomilor se face in fiecare an si pentru aceasta operatiune ai nevoie de o foarfeca de gradina sau un fierastrau special pentru pomicultura. Facand aceste taieri, pomii se vor regenera mult mai repede si seva acestora va merge catre lastarii tineri.

Nu uita ca ustensilele trebuie dezinfectate dupa fiecare folosire, pentru a te asigura ca nu raspandesti posibilele boli ale pomilor fructiferi in toata livada!

Curatarea pomilor fructiferi se poate face primavara devreme sau toamna, dupa ce acestia au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. In cazul in care faci taierile prea devreme, pomii pot fi mai sensibili si mai vulnerabili la frig.

In acelasi timp, poti compromite intreaga productie. Pe langa ramurile uscate, le poti taia si pe cele care au crescut prea mult sau pe cele intercalate, ajutand pomul sa isi formeze coroana.

Taierea ramurilor uscate
Taierea ramurilor uscate

Curatarea pomilor fructiferi toamna include taierea ramurilor uscate sau a celor rupte. Nu uita ca formele hibernante ale bolilor sau daunatorilor se ascund in acestea, iar asta inseamna ca vor supravietui pana ce vine sezonul cald. Mare atentie si la scoarta uscata sau crapata, deoarece este locul ideal pentru daunatori sa se ascunda.

In cazul in care iti place sa mai lasi cateva fructe in pomi pe perioada iernii, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Acele fructe mumificate pot fi locul perfect pentru boli sau daunatori. Drept urmare, culege toate fructele din pomi!

Si pamantul din jurul pomilor este important, asa ca si acesta trebuie curatat de frunze sau de fructele cazute si stricate, pentru ca reprezinta gazda perfecta pentru bolile sau daunatorii pomilor fructiferi.

Citeste si: Stropiri de iarna la pomi. Cum sa le faci si ce substante sa folosesti

Atunci cand te ocupi de curatarea pomilor fructiferi toamna, indicat este sa rupi partea de scoarta uscata si sa aplici tratamente cu zeama bordeleza sau alt produs cupric. Nu uita ca si acolo se ascund daunatorii! Si daca tot am vorbit despre tratamente, ar fi bine sa nu le ocolesti, pentru ca taierile pe care le-ai provocat pot infecta pomii fructiferi.

Daca pe perioada perioadei de vegetatie, pomii fructiferi au fost atacati de fainare, atunci ar fi bine sa aplici si un tratament cu un fungicid pe baza de sulf. Poti alege Kumulus DF, Thiovit Jet 80 WG sau Microthiol Special WDG.

La doua saptamani dupa ce ai facut tratamentul cu zeama bordeleza sau alt produs cupric, este indicat sa faci si un tratament cu ulei horticol. In acest caz, iti recomandam Mospilan Oil 20 SG, dar si un adjuvant precum Toil, care va ajuta substanta sa adere mult mai bine si va imbunatati actiunea acestuia.