Cum sa faci compost prin metoda Berkeley. Dupa cum bine stii, sa faci compost este o operatiune de lunga durata, insa nu si daca o sa incerci aceasta metoda. Dureaza doar 18 zile si a fost dezvoltata de expertii de la Universitatea din Berkeley.
Avantajele metodei Berkeley de a face compost fierbinte
A face compost este o operatiune de durata si va trebui sa astepti intre 6 si 12 luni. Desigur, poti amesteca compostul si grabi procesul, insa tot va dura cateva luni.
In cazul in care vrei sa faci compost mai rapid, o sa iti explicam care este metoda Berkeley si de ce ar trebui sa o folosesti.
Ei bine, atunci cand vorbim despre compost, exista doua metode: la cald sau la rece.
Daca metoda de a face compost la rece dureaza mai multe luni, metoda de a face compost la cald, este mult mai rapida.
Citeste si: Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?
Dupa cum era de asteptat, metoda la cald distruge agentii patogeni, semintele de buruieni, radacinile de buruieni si buruienile care se reproduc cu ajutorul bulbilor.
Avantajul acestei metode de a face compost este ca vei obtine un material de calitate, in foarte scurt timp.
Daca ai facut compost prin metoda clasica, stii foarte bine ca atunci cand procesul este finalizat, exista si materiale neprocesate.
La metoda de a face compost fierbinte, acest risc este eliminat, iar la final acesta este foarte fin si arata ca un pamant negru.
Metoda Berkeley de a face compost este un proces rapid de tip aerob, pentru ca foloseste oxigenul. Mai mult, volumul de materiale pe care le-ai folosit la compost este aproape identic cu volumul final de compost.
La compostul rece, volumul final se reduce cu pana la 20%, deoarece este un proces chimic diferit, iar azotul si carbonul sunt eliminate in atmosfera.
Citeste si: Cum sa faci mranita si sa folosesti acest ingrasamant in gradina ta
Daca te-ai decis sa folosesti si tu metoda Berkeley de a face compsot, atunci trebuie sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca.
Nu de alta, dar este un proces la care trebuie sa fii atent pe parcursul celor 18 zile de munca.
Recomandari pentru a face compost prin metoda Berkeley:
- Temperatura trebuie mentinuta intre 55 si 65 grade Celsius
- Raportul carbon:azot in materialele pe care le folosesti pentru compost trebuie sa fie de 25:30 parti de carbon la o parte de azot
- Marimea gramezii de compost trebuie sa aiba o inaltime de 1.5 m, in timp ce peretii sa aiba lungimea de un metru
- Daca folosesti materiale bogate in carbon, precum ramurile de pomi sau copaci, acestea trebuie maruntite folosind un tocator pentru mulci
- Compostul se intoarce de la exterior catre interior si invers, pentru a se amesteca foarte bine
Cum sa faci compost prin metoda rapida Berkeley, care dureaza 18 zile
Mai trebuie sa stii ca locul pentru a face compost trebuie sa fie ferit de prea mult soare, dar si de ploile puternice.
Este necesar ca gramada de compost sa nu se usuce sau sa devina prea uda, pentru ca acest lucru o sa incetineasca tot procesul de descompunere.
Dupa cum spuneam materialele folosite pentru a face compost prin metoda Berkeley trebuie sa fie 25:30 parti de carbon la o parte de azot.
Faci acest lucru pentru ca bacteriile responsabile pentru procesul de compostare are nevoie de acest raport de nutrienti pentru a se dezvolta.
Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti
Materialele cu un continut ridicat de carbon sunt de obicei uscate, iar aici vorbim despre rumegus, carton, frunze uscate, paie, ramuri sau bucati de lemn. Acestea putrezesc foarte greu si procesul este de durata.
Materialele bogate in azot sunt de regula ude, iar aici aducem in discutiile materialele verzi precum iarba proaspat taiata, resturile de fructe sau legume, gunoi de animale sau frunze verzi. Toate acestea, putrezesc foarte repede.
Compost prin metoda Berkeley. Daca raportul carbon:azot este prea mare, adica nu exista destul azot si avem prea mult carbon, putem rezolva acest lucru adaugand gunoi de grajd sau iarba taiata. Acestea din urma sunt bogate in azot.
In cazul in care vorbim despre un raport carbon:azot prea mic, se rezolva acest lucru adaugant carton, frunze uscate, rumegus sau bucati de lemn.
Cea mai simpla metoda, pentru a nu te transforma intr-un om de stiinta, este sa folosesti 1/3 materiale verzi care contin azot si 2/3 materiale uscate, care contin carbon.
Adauga o galeata de materiale bogate in azot la doua galesti de materiale bogate in carbon.
De exemplu, poti adauga o galeata de gunoi de animale si 2 galeti de materiale bogate in carbon. Alterneaza cu straturi de materiale verzi si maro, pana ce gramada de compost a atins inaltimea de un 1.5 metri.
Dupa aceea, uda gramada de compost, pana ce acesta este saturata iar lichidul incepe sa se scurga prin partea de jos.
Compost prin metoda Berkeley. In mijlocul gramezii poti pune si activatori precum tataneasa, urzici, urina de animale, compost mai vechi, peste sau coada soricelului. Urmatorul pas este sa lasi gramada de compost neatinsa, timp de 4 zile.
In a 5-a zi, trebuie sa te ocupi de gramada de compost si sa o amesteci de la exterior catre interior.
O metoda mai simpla este pur si simplu sa scoti partile din exteriorul gramezii, sa formezi o gramada noua, iar apoi sa pui interiorul gramezii vechi peste cea noua.
Citeste si: Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti in mod corect, in gradina ta
Nu uita de faptul ca gramada de compost trebuie sa fie umeda in permanenta, iar cea mai simpla metoda este sa folosesti o manusa si sa iei o mana de compost pentru a vedea daca atunci cand storci obtii macar o picatura de apa.
Daca este asa, atunci totul este in regula. Noua gramada de compost trebuie sa stea neatinsa in urmatoarele 4 zile. In cazul in care este prea multa apa, poti face o gaura in gramada pentru a ajuta excesul de apa sa se scurga.
In ziua a 9-a, gramada de compost trebuie sa-si fi atins deja temperatura maxima, adica intre 55 si 65 de grade Celsius.
La temperaturi de peste 65 de grade Celsius apare un mucegai alb, iar aceste este un semn ca temperatura este prea mare.
Compost prin metoda Berkeley. In cazul in care gramada de compost incepe sa scada in inaltime, exista prea mult azot in acel amestec, iar pentru a grabi incalzirea poti adauga o mana de faina de oase sau de sange.
In caz contrar, atunci cand compostul se incinge prea tare, miroase urat si scade in inaltime, poti adauga o mana de rumegus, pentru a mari proportia de carbon. De fiecare data cand intorci gramada, adaugi o mana de rumegus.
De obicei, compostul isi atinge temperatura maxima in zilele 6-8, asa ca va fi nevoie sa intorci gramada de compost la fiecare doua zile, ziua 6 si 8. Lasa-i compostului o zi sa se „odihneasca”.
Continua sa intorci compostul la fiecare 2 zile, in zilele 11, 13, 15 si 17. Desigur, cu pauza de rigoare, adica de o zi.
In cea de-a 18-a zi, procesul s-a finalizat. Compostul obtinut va fi cald, de culoare maro inchis si va mirosi a pamant. Felicitari!