Cum sa faci butasirea trandafirilor. Afla cum sa inmultesti florile tale preferate, care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar mai ales in ce perioada poti face asta. Ce trebuie sa stii si care sunt greselile pe care sa le eviti.
Cand se recolteaza butasii de trandafiri
Pentru a face butasirea trandafirilor in mod corect, ar trebui sa stii in primul rand cand se recolteaza butasii. Metoda se aplica pentru toate speciile de trandafiri, asa ca nu conteaza pe care ii ai plantati in curte.
Ei bine, expertii ne sfatuiesc sa recoltam butasii incepand cu sfarsitul lunii august si pana la finalul lunii septembrie. Foloseste o foarfeca foarte bine ascutita, pentru a nu cauza rani suplimentare.
Butasii se taie la o lungime de 12-14 cm, asa ca nu ii taia nici foarte scurti. Dupa taiere, acestia trebuie pusi imediat intr-o galeata cu apa pentru a evita deshidratarea.
Este recomandat sa folosesti butasi doar de la plante viguroase, care sa nu prezinte boli. Bineinteles, ar fi indicat sa inspectezi cu atentie tufa de trandafiri inainte sa recoltezi butasii, pentru a te asigura ca nu exista nici daunatori.
Butasirea trandafirilor. Cum sa faci asta si ce pasi sa urmezi
Butasirea trandafirilor. Dupa ce ai recoltat butasii de trandafiri, urmatorul pas va fi sa te ocupi de fasonarea acestora, adica de indepartarea spinilor, dar si a frunzelor de la baza.
Este indicat sa lasi frunze doar in partea de sus a butasului, eventual 2-3 frunze, nu mai mult. Acestea o sa ajute butasul de trandafir pentru a produce nutrienti prin fotosinteza.
Dupa fasonare, expertii recomanda sa folosim un stimulator de inradacinare, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Practic, vei ajuta butasii sa isi dezvolte sistemul radicular (radacinile) mult mai repede. Poti cumpara un stimulator de inradacinare de pe Emag.ro.
Pregatirea terenului pentru plantarea butasilor de trandafiri este iarasi foarte importanta. Este recomandat sa sapi suprafata respectiva de pamant pana la o adancime de 30 cm, dupa care sa nivelezi pamantul si sa il maruntesti fin folosind o sapa si grebla.
Citeste si: Boli la trandafiri. Cum sa le combati si ce tratamente folosesti
Butasii se pun apoi in pamant pana la prima frunza de jos, iar dupa plantare se uda foarte bine. Ultimul pas va fi sa acoperi fiecare butaas cu o sticla de plastic taiata pe jumatate, a carei inaltime sa fie de aproximativ 20-25 cm.
Sticla se infige in sol, pentru a putea crea acel efect de sera. Astfel, butasii vor fi protejati pe toata durata sezonului rece de temperaturile scazute si de vanturile puternice.
Nu uita de faptul ca butasii trebuie udati periodic. Asadar, daca o sa urmeze o iarna lipsita de precipitatii, butasii o sa aiba nevoie si de apa.
Sticla de plastic se va indeparta abia la primavara, dupa jumatatea lunii aprilie, atunci cand temperaturile urmeaza sa creasca. Mare atentie la prognoza meteo pentru a ii feri de ingheturile tarzii!