Cum sa cureti ghivecele de ceramica. Iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca indepartezi depunerile de saruri, fara a afecta ghivecele florilor. O sa iti explicam care sunt pasii si ce solutie ar trebui sa folosesti pentru a le curata perfect.
Cum sa cureti ghivecele de ceramica, ce solutie sa folosesti
De fiecare data cand scoatem o floare din ghiveci, o sa observam anumite depuneri de saruri, poate si un pic de mucegai sau agenti patogeni. Tocmai de aceea, este necesar sa curatam ghivecele foarte bine, daca vrem ca florile pe care urmeaza sa le plantam vor fi sanatoase.
Cum sa cureti ghivecele de ceramica. Ghivecele de plastic sunt usor de curatat, insa cele de ceramica sau de teracota iti vor da batai de cap.
Acele reziduuri sunt destul de greu de indepartat, insa nu este imposibil, asa ca o sa iti explicam ce trebuie sa faci.
Citeste si: Cum sa salvezi plantele uscate din ghiveci si care sunt metodele
Cu toate ca poti folosi diverse produse de curatare, iti recomandam ceva 100% natural. Otetul te poate ajuta sa cureti ghivecele de ceramica sau teracota, iar faptul ca nu contine substante chimice o sa fie de ajutor in cresterea viitoarelor plante. Mai mult decat atat, ghivecele o sa inlature si bacteriile din pe suprafete.
Pentru a curata ghivecele o sa ai nevoie de o perie de plastic, insa inainte de a incepe acest proces iti recomandam sa lasi ghivecele sa se usuce foarte bine. Murdarie o sa fie mai usor de indepartat atunci cand o lasi sa se usuce.
Dupa aceea, umple un lighean sau chiar chiuveta cu o parte otet si 4 parti apa fierbinte, iar apoi adauga si 2-3 picaturi de detergent lichid de vase. Lasa ghivecele la inmuiat timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte daca acestea sunt foarte murdare.
In cazul in care depunerile de pe ghivece sunt de ani de zile, cu siguranta o sa ai nevoie de o solutie mai puternica. Drept urmare, iti recomandam sa folosesti o solutie 50:50, adica jumatate apa si cealalta jumatate otet. Poti scufunda ghivecele numai in otet, dar la final asigura-te ca le clatesti foarte bine.
Citeste si: Cum sa faci transplantarea orhideelor in alt ghiveci
De asemenea, mai poti folosi o solutie de 10 parti apa si o parte inalbitor. Lasa ghivecele in aceasta solutie timp de 30 de minute, iar apoi clateste-le foarte bine, pentru ca inalbitorul poate afecta florile pe care urmeaza sa le plantezi.
Acum ca stii cum sa cureti ghivecele de ceramica, iti recomandam sa le lasi sa se usuce la soare timp de o zi, iar apoi sa pui florile.
Foarte important! Ghivecele de teracota sau ceramica nu se depoziteaza unele peste altele atunci cand sunt umede, deoarece exista riscul ca acestea sa se crape. Cu siguranta nu vrei acest lucru, asa ca iti recomandam sa respecti pasii de mai sus, despre care am vorbit!