Cum sa cureti fosa septica si sa scapi de mirosurile urate
Cum sa cureti fosa septica si sa scapi de mirosurile urate

Cum sa cureti fosa septica si sa scapi de mirosurile urate


Cum sa cureti fosa septica si sa scapi de mirosuri. Poti actiona in mod profesionist cunoscand pasii pentru o curatare ca la carte. Vezi ce solutii ecologice poti folosi pentru a proteja natura.

Mirosurile urate in baie de la fosa septica

Mirosuri urate in baie
Mirosuri urate in baie

Se intampla uneori ca in baia ta sa apara mirosuri urate. Nu este nevoie neaparat ca acestea sa existe pentru ca fosa septica este plina. O situatie de acest gen poate sa fie provocata si de urmatoarele situatii:

  • lipsa aerisirii in partea superioara a canalizarii 
  • infundarea sistemului daca sunt aruncate diferite resturi, inclusiv cele de la mancare 
  • un sifon de pardoseala defect 
  • grasime in fosa septica. Specialistii recomanda evitarea aruncarii uleiului de la mancare in toaleta sau chiuveta.

Din fericire, toate aceste scenarii pot fi evitate si daca se intampla sa te confrunti cu o astfel de situatie totul se rezolva usor, mai ales daca este vorba despre un sifon de pardoseala defect sau lipsa aerisirii in partea superioara a canalizarii (ii vei face o gura de ventilatie).

Cum sa cureti fosa septica. Eliminarea mirosurilor urate si igienizarea acesteia

Cum sa cureti fosa septica
Cum sa cureti fosa septica

Daca te confrunti cu situatia neplacuta a mirosurilor urate, poti apela la produsele de pe piata. Sunt recomandate cele non-toxice, asa cum sunt si bioctivatorii. Sunt produse profesionale, ideale pentru descompunerea rapida a substantelor organice.

Vor curata depunerile de pe toalete, fosa si conductele de canalizare. Drenajul reziduurilor se va face foarte rapid si se va elimina riscul aparitiei unor blocaje pe traseu, eliminand astfel aparitia mirosurilor urate in baie.

Igienizarea fosei septice. Oricat de multa grija ai avea de fosa septica, pe parcursul vietii este aproape imposibil sa nu te confrunti cu situatia neplacuta cand de la acest spatiu sa iasa in atmosfera mirosuri de nesuportat.

Situatia este intalnita mai ales vara, cand temperaturile ridicate vor favoriza intr-un mod negativ raspandirea mirosurilor grele, care sunt favorizate de dezvoltarea si inmultirea microorganismelor provenite de la resturile menajere si reziduri. Pentru a preveni aparitia duhorilor este necesar ca periodic sa igienizezi fosa si instalatia sanitara cu ajutorul produselor dedicate, pe care le gasesti in comert.

Este recomandat sa folosesti unele ecologice. In comert vei gasi astfel de tratamente fie sub forma de tablete, fie sub forma de pulbere, la saculeti de 600-900 de grame. Pur si simplu citesti si respecti instructiunile de pe ambalaj, recomandate de producator, si asteapta ca produsul sa-si arate eficienta.

De regula, fie ca este vorba de tablete, fie ca este vorba de pulbere, vei arunca in fosa septica produsul. Vei observa la cateva secunde ca incepe sa apara la suprafata bule de aer, semn ca substanta respectiva a devenit activa. Astfel de produse devin active aproape instant.

Oxigenul activ si bacteriile din produs vor incepe procesul de descompunere a deseurilor. 

La aproximativ doua saptamani sau cel mult o luna de zile de la introducerea tabletelor sau a pulberii, vei observa ca fosa septica este complet curata. 

Fosa septica subdimensionata

Instalare fosa
Instalare fosa

Fosa septica a gospodariei tale poate ridica probleme cand se umple prea repede si atunci este timpul sa actionezi. Daca vrei sa renunti la serviciul de vidanjare, afla ca o poti goli si singur, ca un profesionist. 

Asigurat-te intai de toate ca fosa septica din gospodaria ta are dimensiunea necesara si nu este subdimensionata fata de necesar.

Spre exemplu, pentru o familie cu 5 membri, una de 2 mii de litri, ar trebui sa fie suficient de spatioasa  si sa faca fata bine reziduurilor colectate. O golire completa a ei ar trebuie sa fie necesara la aproximativ 12 ani de la prima utilizare. Dar, si asa, este nevoie ca periodic sa efectuezi tratamente pentru a scapa de mirosuri, asa cum am explicat anterior.

Citeste si: Cum sa scapi de mirosul de canalizare din baie

Dupa cum am mentionat deja, daca nu vrei sa apelezi la serviciul de vidanjare si fosa septica este prea mica fata de necesar, poti face inca una in imediata apropiere a celei deja existente. Acest lucru il poti face, bineinteles daca spatiul din curte iti permite. Dupa ce ai efectuat tratamentul anti mirosuri vei putea scoate din continutul celei pline in cea nou creata.

Vei face acest lucru cu ajutorul unei pompe submersibile cu tocator (o gasesti in comert de la 350 de lei in sus) si versi in cea noua. Este bine sa achizitionezi una cu tocator pentru ca in fosa pot sa existe si bucati de lemn, plastic etc si golirea va ridica probleme.

Cum sa cureti fosa septica. Ce sa sa nu faci niciodata

Canalizare
Canalizare

Daca ai in gospodaria ta o fosa septica, trebuie sa actionezi cu mare bagare de seama si sa fii precaut.

Iata ce nu trebuie sa faci niciodata la sau in fosa septica:

  • nu intra niciodata si nu inhala gazele emise. Exista pericol de moarte. Gazele emise de fosa septica pot fi toxice.
  • nu fuma niciodata in apropierea fosei septice. Poti declansa o explozie care sa arunce in aer fosa, casa, iar tu iti vei pierde viata.
  • niciodata sa inlocuiesti fosa septica sau campul de drenaj daca nu este absolut necesar sa faci asta. Mai bine repara decat sa inlocuiesti.